• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №7(84) | 14.05.2021 р.

Вісімдесят четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №7(84) | 14.05.2021 р.

Це – сьомий з початку року (і вісімдесят четвертий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло три  тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розкажемо, що Уряд оновив порядок реєстрації ПН та РК в ЄРПН;
  • зазначимо, що ДПС оновила довідник умовних кодів причин коригування для РК до ПН;
  • повідомимо, що Мінфін видав УПК щодо оподаткування ПДВ послуг з технічної підтримки;
  • зауважимо, що перелік сільськогосподарської продукції зі ставкою ПДВ 14% пропонують скоротити;
  • визначимося, які види молока можна оподатковувати ПДВ за ставкою 14%.

Гарного вам читання!

 

***

Уряд оновив порядок реєстрації ПН та РК в ЄРПН
21 квітня Уряд затвердив постанову «Про внесення змін до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних». Це виходить з порядку денного та трансляції засідання Уряду від 21.04.2021 року.

Цей документ передбачає зміни до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних. Зокрема, проєктом передбачено:

  • введення узагальненого порядку реєстрації ПН та РК у вихідний або святковий день, якщо граничні строки реєстрації ПН та РК припадають на ці дні. Нагадаємо, що в такому разі такий день вважається операційним днем.  Пов'язано це з появою з 23 травня нового окремого строку реєстрації зведених ПН (20 число наступного місяця за їх складанням). Але це формальність у вигляді приведення норм у відповідність до Закону;
     
  • заміна поняття «електронний цифровий підпис» на «кваліфікований електронний підпис»;
     
  • заміна абревіатури «ДФС» на «ДПС».

Ці зміни почали діяти з 23 квітня. З аналізом їх можна ознайомитися у нашому матеріалі за посиланням.

 

ДПС оновила довідник умовних кодів причин коригування для РК до ПН
Нагадуємо, що з 1 грудня 2018 року у РК зазначається «код причини коригування» та «№з/п групи коригування». При цьому саме ДПС має їх визначати та оприлюднювати на своєму офіційному вебсайті. Про появу першого довідника ми писали тут.

І ось 29 квітня 2021 року ДПСУ на своєму сайті розмістила оновлений Довідник умовних кодів причин коригування.

Завантажити його можна тут>>

У переліку міститься 12 умовних кодів причин коригування. Зокрема, з'явилася нова причина 204 - коригування податкової накладної, складеної при здійсненні операції з безоплатного постачання товарів/послуг. Діє цей код з 1 квітня 2021 року.

 

Мінфін видав УПК щодо оподаткування ПДВ послуг з технічної підтримки 
Мінфін у своїй УПК від 27.04.2021 р. №238 розглянув питання поширення зазначеної пільги на послуги з технічної підтримки програмної продукції, зокрема:

  • встановлення;
  • налаштування;
  • виявлення та усунення недоліків.

Згідно з наданим роз’ясненням, це залежить від того, чи включаються такі послуги до вартості програмної продукції, в тому числі вартості змін, оновлень, доповнень та/або розширення функціоналу комп’ютерних програм, прав на отримання таких оновлень, змін, додатків, доповнень протягом певного періоду часу).

А от якщо послуги з технічної підтримки програмної продукції передбачають виключно постачання послуг із встановлення, налаштування, тестування, виявлення та усунення недоліків, консультування щодо користування програмною продукцією, які не передбачають внесення будь-яких змін до програмної продукції, та вартість яких не включає зміни, оновлення, додатки, доповнення та/або розширення функціоналу комп’ютерних програм, а також право (права) на отримання таких змін, оновлень, додатків, доповнень та/або розширення функціоналу комп’ютерних програм протягом певного періоду часу, оподатковуються ПДВ на загальних підставах. Про це ми писали тут.

 

Перелік сільськогосподарської продукції зі ставкою ПДВ 14% пропонують скоротити
Наголосимо, що представники бізнесу та експерти вважають, що ставка ПДВ 14% може призвести до підвищення цін на продукцію, одержану в результаті переробки сільськогосподарської сировини, за операціями з постачання якої застосовуватиметься знижена ставка ПДВ.

У відповідь на це з’явився законопроєкт №5425. Ним пропонується відновити ставку ПДВ на рівні 20% за операціями з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України сільськогосподарської продукції, що класифікується за такими кодами згідно з УКТ ЗЕД:

  • 0102 (велика рогата худоба, жива);
  • 0103 (свині, живі);
  • 0104 10 (вівці живі);
  • 0401 (в частині молока незбираного).

Крім того, законопроєкт передбачає порядок оподаткування ПДВ перехідних операцій зазначених позицій. Про це все ми докладно розповідали ось тут.

 

Які види молока можна оподатковувати ПДВ за ставкою 14%
ДПС надала роз’яснення щодо застосування з 01.03.2021 року ставки ПДВ в розмірі 14% до операцій з постачання молока незбираного (лист ДПС від 07.05.2021 р. №10639/7/99-00-21-03-02-07).

До «молока незбираного»  може бути віднесене молоко, що класифікується згідно з УКТ ЗЕД за товарною позицією 0401, яке було лише охолоджене та не піддавалося  сепаруванню та іншим видам обробки, в тому числі термічній, які змінюють його хімічний стан та склад компонентів. За дотримання таких умов операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України такої сільгосппродукції (молока незбираного) оподатковуються ПДВ за ставкою 14%.

Операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України молока, що класифікується згідно з УКТ ЗЕД за товарною позицією 0401, яке піддавалося обробці (в тому числі пастеризації), сепаруванню, іншим видам обробки, крім охолодження оподатковуються ПДВ за ставкою 20%.

***

 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»