• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №10(87) | 08.07.2021 р.

Вісімдесят сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість |

«Податок на додану вартість» №10(87) | 08.07.2021 р.

Це – десятий з початку року (і вісімдесят сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло три  тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зазначимо,  що з 5 липня діє новий перелік товарів на відповідність критеріям ризикованості для моніторингу ПН та РК;
  • нагадаємо, за якою формою ДПС надсилає ППР щодо штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН;
  • проінформуємо, що Мінфін підкоригує порядок блокування ПН/РК;
  • підкреслимо, що депутати уточнили перелік сільгосптоварів, до яких застосовується 14% ПДВ;
  • пригадаємо, де переглянути інформацію про реквізити рахунку СЕА ПДВ.

Гарного вам  читання!

 

***

З 5 липня – новий перелік товарів на відповідність критеріям ризикованості для моніторингу ПН та РК
ДПСУ наказом від 05.07.2021 р. №658 виклала у новій редакції Перелік кодів товарів згідно з УКТЗЕД, які застосовуються для визначення відповідності податкових накладних/розрахунків коригування, які подано для реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних, критеріям ризиковості здійснення операції при здійсненні автоматизованого моніторингу.

Це зроблено з метою удосконалення автоматизованого моніторингу щодо перевірки відповідності операцій, відображених у податкових накладних/розрахунках коригування, поданих для реєстрації у ЄРПН, критеріям ризиковості здійснення операцій відповідно до вимог Порядку №1165.

До переліку включено 204 позиції товарів з кодами УКТ ЗЕД (тобто на 31 позицію більше, ніж було у попередній версії). Весь перелік можна завантажити тут>>

Про це ми зазначали у своїй новині.

 

За якою формою ДПС надсилає ППР щодо штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН?
Запорізькі податківці зазначали, що податковий орган складає податкове повідомлення-рішення за формою «Н», зокрема, за порушення платниками ПДВ граничних строків реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування, визначених ст. 201 ПКУ в ЄРПН.

При цьому у податковому повідомленні-рішенні наводиться або додається до нього розрахунок штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) зі зазначенням інформації, необхідної для їх визначення.

 

Мінфін підкоригує порядок блокування ПН/РК
15 червня Мінфін розмістив на своєму сайті проєкт постанови КМУ «Про внесення зміни до пункту 3 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

Нагадаємо, що у п. 3 Порядку №1165 прописані критерії здійснення автоматизованого моніторингу відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків.

Автоматизований моніторинг відбувається, якщо значення показника D, розрахованого згідно з п. 3 Порядку №1165, становить понад 0,05. Показник D розраховується за такою формулою:D= S/T.

Саме в показник Т будуть внесені зміни. Зокрема, замість згадки про ставки ПДВ 0, 20 та 7 відсотків буде прописано ставки за ст. 193. Пов’язано це з появою ставки 14% на окремі операції зі сільгосппродукцією. Про ці нововведення ми писали тут

 

Депутати уточнили перелік сільгосптоварів, до яких застосовується 14% ПДВ 
1 липня ВРУ прийняла проєкт Закону №5425-д, який спрямований на усунення ризиків підвищення цін на харчові продукти та сприяння стабільності цінової ситуації на відповідних товарних ринках, а також створення рівних і справедливих умов оподаткування ПДВ для сільськогосподарських виробників і підприємств переробної галузі.

Законом відновлено ставку ПДВ 20% при оподаткуванні операцій з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України сільськогосподарської продукції, що класифікується за такими кодами згідно з УКТ ЗЕД:

  • 0102 (велика рогата худоба, жива);
  • 0103 (свині, живі),
  • 0104 10 (вівці живі),
  • 0401 (в частині молока незбираного),
  • 1002 (жито),
  • 1004 (овес),
  • 1204 00 (насіння льону, подрiбнене або неподрiбнене),
  • 1207 (насіння та плоди інших олійних культур, подрiбненi або неподрiбненi),
  • 1212 91 (цукрові буряки).

 

Де переглянути інформацію про реквізити рахунку СЕА ПДВ?
Інформацію щодо реквізитів рахунку у системі електронного адміністрування ПДВ можна переглянути в Електронному кабінеті. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за посиланням, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Інформацію щодо реквізитів рахунку у СЕА ПДВ платники податків мають можливість переглянути в приватній частині Електронного кабінету у вкладці «Дані про банківські рахунки» режиму «Облікові дані платника» та у вкладці «Реєстр транзакцій» режиму «Система електронного адміністрування ПДВ».

Про це читайте ось тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»