• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №14(91) | 22.09.2021 р.

Дев'яносто перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №14(91) | 22.09.2021 р.

Це – чотирнадцятий з початку року (і дев’яносто перший загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розкажемо, чи завжди ДПС має право анулювати реєстрацію платника ПДВ через відсутність протягом року операцій постачання;
  • визначимося, які наслідки чекають на платника ПДВ у разі звільнення уповноваженої особи на підписання ПН/РК;
  • розповімо, коли подання додатку 4 до декларації з ПДВ є обов'язковим;
  • проінформуємо, що чекатиме на платників ПДВ у разі прийняття податкового законопроєкту №5600;
  • підкреслимо, що реєстраційний ліміт правонаступника реорганізованого платника ПДВ формується по-новому;
  • нагадаємо, за яких умов можна сформувати податковий кредит за безоплатним імпортом.

Гарного вам читання!

***

 

За яких умов можна сформувати податковий кредит за безоплатним імпортом?
Вінницькі податківці зауважили, що у разі ввезення товарів на митну територію України документом, що посвідчує право на віднесення сум податку до податкового кредиту, вважається митна декларація, оформлена відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату податку.

При цьому базою оподаткування для товарів, що ввозяться на митну територію України, є договірна (контрактна) вартість, але не нижче митної вартості цих товарів з урахуванням мита та акцизного податку, що підлягають сплаті і включаються до ціни товарів.

 Щодо безоплатно отриманих з-за меж митних кордонів України товарів, то при їх розмитненні сплачується ПДВ, який включається до податкового кредиту платника податку на підставі належним чином оформленої митної декларації.

 

Особа, вповноважена на підписання ПН/РК, звільнилася: які наслідки?
Одеські податківці навели норму п. 10 Порядку №1246. За ним до ЄРПН приймаються податкова накладна та/або розрахунок коригування, складені в електронній формі з накладенням:

  • кваліфікованого електронного підпису головного бухгалтера (бухгалтера) або кваліфікованого електронного підпису керівника (у разі відсутності у постачальника (продавця) посади бухгалтера) та кваліфікованої електронної печатки (у разі наявності) постачальника (продавця), що є юридичною особою;
     
  • кваліфікованого електронного підпису постачальника (продавця), що є фізичною особою – підприємцем.

Визначення, зміна переліку уповноважених осіб платника податків, які наділяються правом підписання, подання, отримання ними документів та інформації від імені платника податків, а також визначення їхніх повноважень здійснюється керівником платника податків.

При цьому варто враховувати важливий факт, що ПН/РК, які були складені до звільнення/зміни посадових (уповноважених) осіб, а відправляються на реєстрацію після звільнення/зміни посадових (уповноважених) осіб, якими вони були складені,  не приймаються на реєстрацію в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Повний цикл оформлення ПН/РК (виписка та реєстрація) має бути завершений до  звільнення/зміни посадових (уповноважених) осіб, якими вони були складені.

 

Коли подання додатка 4 до декларації з ПДВ є обов'язковим?
Податківці у підкатегорії 101.24 «ЗІР» зазначили, що подання додатка 4 є обов’язковим при заповненні рядка 20.2 декларації.

Додаток 4 заповнюється з урахуванням наступного.

Сума бюджетного відшкодування, визначена у декларації за звітний (податковий) період (рядок 20.2 декларації) відповідно до ст. 200 ПКУ, відображається окремо:

  • у сумі (зазначається цифрами), що перераховується на рахунок банка платника зі зазначенням номеру рахунка (рядок 20.2.1 декларації);
     
  • у сумі (зазначається цифрами), що враховується у рахунок сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу з інших платежів, що сплачуються до Державного бюджету зі зазначенням коду бюджетної класифікації та рахунку платежу в ДКСУ (рядок 20.2.2 декларації).

Про це читайте у нашій новині ось тут.

 

Законопроєкт про податкову реформу доопрацювали: чого чекати платникам ПДВ? 
13 вересня Гетманцев повідомив про напрацювання змін до податкового законопроєкту №5600. Про його появу та прийняття у І читанні ми писали тут та тут.  Наводимо далі текст доопрацьованих змін до ПКУ, які стосуються платників ПДВ. Зокрема:

  1. Буде виключено положення про оподаткування ПДВ другого та наступного постачання житла.
     
  2. Виключать положення про встановлення додаткових вимог до права на бюджетне відшкодування (включення відповідних витрат у розмірі не менше 8% продажної ціни таких виготовлених товарів).
     
  3. Збільшаться строки зі включення до податкового кредиту зареєстрованих ПН зі 185 днів (І читання) до 366 календарних днів.
     
  4. Тимчасово до 2026 р. запровадять касовий метод обрахунку для постачання електроенергії.
     
  5.  Касовий метод також поширять на постачання житлово-комунальних послуг, в межах яких нараховують плату за абонентське обслуговування.
     
  6. Приведуть у відповідність коди УКТ ЗЕД до нової редакції Митного тарифу України.
     
  7.  Буде звільнено від ПДВ друге та наступне постачання тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, для яких встановлені максимальні роздрібні ціни.
     
  8.  Продовжать до 2025 р. пільги щодо розстрочення ПДВ при ввезенні обладнання.

 

Реєстраційний ліміт правонаступника реорганізованого платника ПДВ формується по-новому 
Сума податку, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування (далі - SНакл ) в ЄРПН платника, реорганізованого шляхом приєднання, злиття, перетворення, сформована на момент державної реєстрації припинення юридичної особи, використовується під час обрахунку суми SНакл правонаступника такого платника податку.

Починаючи з 19.08.2021 р. в автоматичному режимі функціонує доопрацьоване програмне забезпечення в частині обчислення в системі електронного адміністрування податку на додану вартість показника SНакл платника, реорганізованого шляхом приєднання, злиття, перетворення, сформована на момент державної реєстрації припинення юридичної особи, використовується під час обрахунку суми SНакл правонаступника такого платника податку. Про це ми вказували у своїй новині тут.

 

Чи завжди ДПС має право анулювати реєстрацію платника ПДВ через відсутність протягом року операцій постачання
Податківці з Київської області зазначили, що відповідно до пп. «г» п. 184.1 ПКУ, реєстрація платника ПДВ діє до дати анулювання реєстрації платника податку, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку і відбувається, зокрема, якщо особа, зареєстрована як платник податку, протягом 12 послідовних податкових місяців не подає контролюючому органу декларації з ПДВ та/або подає таку декларацію (податковий розрахунок), яка (який) свідчить про відсутність постачання/придбання товарів/послуг, здійснених з метою формування податкового зобов’язання чи податкового кредиту.

Якщо у платника податку протягом 12 послідовних податкових місяців відсутні операції з постачання, але при цьому наявні обсяги придбання, за рахунок яких сформовано податковий кредит, то підстави для анулювання реєстрації платника ПДВ відсутні.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»