• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №1(97) | 18.01.2022 р.

Дев’яносто сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №1(97) | 18.01.2022 р.

Це – перший з початку року (і дев’яносто сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минув майже місяць, і нам є про що розповісти. А саме:

  • зазначимо, що з 1 січня 2022 року діють зміни до Положення про реєстрацію платників ПДВ;
  • наведемо особливості реєстрації як платників ПДВ нерезидентів-надавачів електронних послуг;
  • зупинимося на ПДВ-змінах у 2022 році за Законом №1914;
  • з’ясуємо, як з 1 січня оподатковуються ПДВ операції з тютюном;
  • дізнаємося, як формувати за «старими» ПН податковий кредит у 2022 році;
  • розповімо про нові правила реєстрації РК до ПН та обмежений строк формування податкового кредиту;
  • повідомимо, що КМУ оновив Порядок звільнення лікарських засобів від ПДВ.

Гарного вам читання!

 

***

З 1 січня 2022 року зміниться Положення про реєстрацію платників ПДВ
Мінфін наказом від 07.12.2021 р. №637 вніс зміни до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість.

Зокрема, Положення доповнено новим розділом VIII "Особливості реєстрації як платників податку на додану вартість осіб-нерезидентів". Цей розділ визначає процедури реєстрації, перереєстрації, анулювання реєстрації як платників ПДВ осіб-нерезидентів, що здійснюються відповідно до ст. 208-1 ПКУ. Про це ми писали тут.

Особливості реєстрації як платників ПДВ нерезидентів-надавачів електронних послуг: інформаційний лист ДПС №27
31 грудня ДПСУ оприлюднила Інформаційний лист №27, який роз’яснює загальні положення Закону №1525-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам».

Ознайомитися з інформаційним листом можна тут.

Цей лист містить відповіді на окремі практичні запитання застосування норм Закону №1525 щодо процедур реєстрації осіб-нерезидентів як платників ПДВ, правил визначення періоду подання звітності та строків сплати податку.

 

Як з 1 січня оподатковуються ПДВ операції з тютюном?
Податківці з Офісу великих платників зазначили, що для операцій з постачання тютюнової продукції, що здійснюється такими іншими суб’єктами господарювання, з 1 січня 2022 року застосовується режим звільнення від оподаткування, встановлений п. 197.27 ПКУ, незалежно від дати придбання ними такої продукції.

З 1 січня 2022 року за операціями з постачання тютюнової продукції, для якої встановлені МРЦ, які повинні наноситись на споживчу упаковку, а також тютюнової продукції, на споживчу упаковку якої тимчасово до 31 грудня 2023 року може не наноситися МРЦ, складання податкових накладних виробниками такої продукції та контрольованими суб’єктами господарювання здійснюється з урахуванням таких особливостей:

  • на операції з постачання такої тютюнової продукції доцільно складати окрему податкову накладну;
     
  • у графі 7 табличної частини податкової накладної «Ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування податку на додану вартість» вказується МРЦ такої тютюнової продукції;
     
  • відповідно у графі 10 табличної частини податкової накладної «Обсяги постачання (база оподаткування) без урахування податку на додану вартість» вказується добуток кількості такої тютюнової продукції та МРЦ;
     
  • податкові накладні, складені за операціями з постачання такої тютюнової продукції підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних у загальновстановленому порядку.

Якщо одночасно з тютюновою продукцією, для якої встановлені МРЦ, які повинні наноситись на споживчу упаковку, а також тютюновою продукцією, на споживчу упаковку якої тимчасово до 31 грудня 2023 року може не наноситися МРЦ, здійснюється постачання інших видів товарів/послуг, то за такою операцією доцільно складати окремі податкові накладні: одна – на постачання тютюнової продукції з урахуванням вищевикладених особливостей, та друга – на постачання інших товарів/послуг – у загальновстановленому порядку.

 

Як формувати за «старими» ПН податковий кредит у 2022 році?
Тернопільські податківці підкреслили: якщо у платника податку на 1 січня 2022 року наявні податкові накладні/розрахунки коригування за придбаними товарами/послугами, з дати складання яких не минуло 1095 днів та суми ПДВ за якими не включені до податкового кредиту, то такі суми ПДВ можуть бути віднесені до податкового кредиту на підставі таких накладних/розрахунків коригування, зареєстрованих в ЄРПН, протягом 365 календарних днів з дати набрання чинності Законом, але не пізніше 1095 календарних днів з дати складання таких податкових накладних/розрахунків коригування.

Платники податку, які застосовують касовий метод податкового обліку, суми податку за податковими накладними/розрахунками коригування, зареєстрованими в ЄРПН, які не включені до податкового кредиту через відсутність оплати (компенсації вартості) товарів/послуг, можуть включити до податкового кредиту у звітному періоді, в якому відбулася оплата (компенсація вартості) товарів/послуг, але не більше ніж через 60 календарних днів з дати такої оплати (незалежно від того, який термін пройшов з дати складання такої податкової накладної). Про це податківці наголошували й у своєму листі від 10.01.2022 р. №227/7/99-00-21-03-02-07 . Про це ми зазначали тут.

 

Нові правила реєстрації РК до ПН та обмежений строк формування податкового кредиту: подробиці від ДПС
Податківці у листі від 10.01.2022 р. №227/7/99-00-21-03-02-07 розповіли про окремі новації в оподаткуванні ПДВ, які почали діяти з 2022 року.

У ньому йдеться, що з 1 січня  встановлено чіткі терміни для реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування - 1095 календарних днів з дати складання податкової накладної, до якої він складений.

На підставі цієї норми ДПС наголошує: 

  1. Як податкова накладна, так і розрахунок коригування до неї, можуть бути зареєстровані в ЄРПН не пізніше 1095 календарних днів з дати складання такої податкової накладної.
     
  2. При цьому слід враховувати, що розрахунок коригування може бути зареєстрований в ЄРПН виключно до зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної.

Наприклад, розрахунок коригування від 01.07.2022 р. до податкової накладної, складеної 15.08.2019 р. та зареєстрованої в ЄРПН, може бути зареєстрований в ЄРПН не пізніше 14.08.2022 р. Тобто РК тепер може реєструватися тільки в межах 1095 к.дн. з дати складання ПН. 

 

КМУ оновив Порядок звільнення лікарських засобів від ПДВ
13 січня на сайті КМУ було оприлюднено Постанову від 12.01.2022 р. №5, яка передбачає внесення змін до Порядку ввезення, постачання і цільового використання лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них, що звільняються від оподаткування ПДВ (Порядок №1153). Станом на 17 січня цю постанову ще не опубліковано в офіційних джерелах.

Змінами до Порядку передбачено обов’язок МОЗ публікувати на своєму вебсайті перелік осіб, уповноважених на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я, які здійснюють закупівлі у відповідному бюджетному році.

Також оновлено перелік документів, які мають подати імпортери лікарських засобів МОЗ або особі, уповноваженій на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я, не пізніше ніж протягом 10 робочих днів до дня ввезення на митну територію України

 

І наостанок – аналітика від редакції «Дебет-Кредит»
Завдяки Закону №1914 (законопроєкт №5600) з 1 січня 2022 року вводяться чіткі строки для реєстрації РК до ПН. При цьому строк використання старих ПН та РК скорочується в межах 365 к.д. з дати складання. Крім того, вводиться обов’язкова документальна перевірка щодо бюджетного відшкодування. Про це ми писали  тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»