• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №8(17) | 17.05.2018 р.

Сімнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №8(17) | 17.05.2018 р.

Це – вже сімнадцятий (і восьмий у цьому році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло майже три тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • розповімо, за якою формою потрібно було звітувати з податку на прибуток за І кв. 2018 року;
  • визначимося, коли визнавати витрати при заміні автошин;
  • проконсультуємо, як виправити помилки минулих періодів в бухгалтерському та податковому обліку;
  • дізнаємось, чи виникають наслідки в оподаткуванні при продажу автомобіля нижче ринкової вартості;
  • з’ясуємо, чи сплачувати податок на прибуток при виплаті винагороди агенту-нерезиденту у відсотках;
  • проінформуємо, чи можна виправити у декларації з прибутку помилки у штрафах та пені;
  • …а наостанок – наведемо консультацію податківців про те, які є особливості обліку витрат майбутніх періодів і їх вплив на фінансовий результат до оподаткування.

Гарного вам читання!

 

***

Особливості звітування з податку на прибуток за І квартал 2018 року – у роз’ясненні ДФС
Податківці у листі від 02.05.2018 р. №12911/7/99-99-15-02-01-17 надали поради щодо звітування з податку на прибуток за І квартал 2018 року.

  1. По-перше, за І квартал потрібно було звітувати за старою формою. Проект наказу Мінфіну щодо її приведення у відповідність чинним нормам ПКУ ще не затверджено;
  2. По-друге, податківці радять подавати доповнення до декларації. Вони складаються у довільній формі та вважатимуться її невід’ємною частиною. В цьому доповненні слід розшифрувати суми та показники, що враховані для визначення об’єкта оподаткування та податку на прибуток відповідно до положень ПКУ, що набули чинності у 2018 році.

Сподіваємося, що за перше півріччя 2018 року ми будемо звітувати вже за оновленою формою. Якщо ж затвердження затягнеться, то ці поради слід буде враховувати.

 

Коли визнавати витрати на шини для автомобіля: судова практика
ВС у постанові від 17.04.2018 р. у справі №816/246/17 виніс рішення на користь платника податків. За ним автошини – це матеріали, які використовуються при здійсненні технічного обслуговування транспортних засобів. Тому витрати на їх придбання:

  • можуть бути віднесені платником до складу витрат;
  • будуть визнаватися до моменту досягнення їх пробігу, визначеного Нормами №488.

Якщо в обліку відображати витрати за алгоритмом Верховного Суду, то навіть при застосуванні податкових різниць ніяких коригувань фінансового результату не потрібно буде проводити.

З нашим коментарем до постанови ВС можна ознайомитись тут. Думку податківців щодо відображення в обліку витрат при придбанні шин ви знайдете ось тут.

 

Продаємо автомобіль нижче ринкової вартості: чи будуть наслідки з податку на прибуток?
У своїй консультації від 25.04.2018 р. №1854/6/99-99-13-02-03-15/ІПК податківці навели норму пп. 134.1.1 ПКУ. За нею об’єктом оподаткування податком на прибуток підприємств є прибуток, який визначається шляхом коригування фінрезультату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на податкові різниці.

Але розділом ІІІ ПКУ не встановлено окремої податкової різниці для випадку продажу активів за ціною нижче ринкової. Цим же розділом ПКУ не передбачено обов’язкового проведення експертної оцінки ОЗ при їхній реалізації. Тож з метою визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток доходом буде вважатися сума, яку відображено в обліку. А за П(С)БО 15 доходом є саме договірна ціна.

Це що стосується визнання доходу. Однак при продажу автомобіля не слід забувати про податкові різниці у зв’язку з реалізацією ОЗ, передбачені ст. 138 ПКУ.

Наш коментар до листа податківців читайте тут.

 

Чи сплачувати податок на прибуток при виплаті винагороди агенту-нерезиденту у відсотках від суми договору: позиція ДФС та ВС
Позиція ДФС. Такі відсотки відповідають визначенню у пп. «а» пп. 141.4.1 ПКУ, і відповідно вони повинні оподатковуватись податком на прибуток за ставкою 15% при їх виплаті або за ставкою і правилами, встановленими міжнародними договорами.

Позиція ВС. Відповідно до пп. 14.1.206 ПКУ, проценти – це дохід, який сплачується позичальником на користь кредитора як плата за використання залучених на визначений або невизначений строк коштів або майна.

Платежі за іншими цивільно-правовими договорами, незалежно від того, встановлені вони в абсолютних цінах або у відсотках суми договору, не є процентами. Тому агентська винагорода не підпадає під визначення процентів в рамках ст. 141 ПКУ.
Відповідно при виплаті винагороди за агентські послуги нерезиденту, які надані не на території України, резидент-замовник не повинен сплачувати податок на прибуток.

Ознайомитись з постановою ВС від 27.03.2018 р. у справі №818/47/17 можна тут, а з нашим коментарем до неї – ось тут (для передплатників).

 

Чи можливе одночасне виправлення у декларації з прибутку помилок, штрафів та пені?
Податківці з офісу великих платників податків у індивідуальній консультації від 26.04.2018 р. №1867/ІПК/28-10-01-03-11 вказали, що виправлення суми штрафу та пені в декларації з податку на прибуток не передбачено.

При цьому вони зауважили, що у разі необхідності разом з декларацією можна подати доповнення до неї у довільній формі. Таке доповнення подається з поясненням мотивів його подання. Про цей факт платник зазначає у спеціально відведеному місці в податковій декларації.

Тож можна зробити висновок, що виправити суму штрафу та пені можна через подання доповнення.

 

Наостанок – консультація від податківців та від редакції
Які витрати відносяться до майбутніх, а які є нематеріальними активами та повинні амортизуватися? Як вести їх облік? Про ці особливості читайте у консультації з «Вісника».

Як виправити помилку в обліку, допущену у поточному та минулому роках? Як таке виправлення врахувати у вже поданій декларації? Коли доведеться сплатити штраф та в якому розмірі. Про це все читайте у нашій консультації.

 

***

Зверніть увагу!
24 травня редакція проведе вебінар «Списання дебіторської та кредиторської заборгованості. Податкові наслідки». Лектор – Мар'яна Кавин, консультант з питань оподаткування, САР, СІРА, АССА DipIFR, IFA-внутрішній аудит.

Ми розповімо, що є «товарною» та «грошовою» заборгованістю; яка відмінність у їх списанні у бухобліку; які дії має вчити бухгалтер для списання дебіторської та кредиторської заборгованості, а також як обнулити кредиторську заборгованість.

Окремо з’ясуємо, як податківці перевіряють наявність кредиторської заборгованості.

Реєструйтесь для участі прямо зараз; а для наших передплатників (пакет «Профі») діє акційна ціна 0 грн.

 

***

Наразі це все.
Ще більше новин на тему податку на прибуток ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»