• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №7(16) | 27.04.2018 р.

Шістнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №7(16) | 27.04.2018 р.

Це – вже шістнадцятий (і сьомий у цьому році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • розповімо про плани податківців оновити форму декларації з податку на прибуток;
  • визначимося, чи можна визнавати витрати без наявності ТТН;
  • проконсультуємо, як ремонт (поліпшення) орендованих невиробничих основних засобів впливає на об’єкт оподаткування податком на прибуток;
  • дізнаємось, як сплачувати податок на прибуток при нарахуванні доходу нерезиденту;
  • нагадаємо, визнання яких негосподарських витрат призводить до збільшення фінрезультату;
  • зазначимо, коли доведеться сплатити штраф за уточнення від'ємного значення об'єкта оподаткування з прибутку;
  • …а наостанок – з’ясуємо, що таке податкові канікули та як їх застосовувати.

Гарного вам читання!

 

***

Декларацію з податку на прибуток змінять
11 квітня на офіційному сайті ДФСУ було розміщено проект наказу Мінфіну (завантажити) з додатками:

  • Зміни до форми декларації з податку на прибуток підприємств (завантажити);
  • Додаток РІ до декларації у новій редакції (завантажити).

З огляду на проекти загальні розділи декларації з прибутку залишаться незмінними. А от додатки ЗП та ПН зазнають змін. Додаток РІ викладуть у новій редакції.

Також у шапці декларації перейменують рядок 5 з «Код за ЄДРПОУ1» на «Податковий номер або серія (за наявності) та номер паспорта1». Відповідно буде внесено зміни до примітки щодо заповнення цього рядка. Рядок 9 «Особливі відмітки» доповнять новою графою «платника єдиного податку». Крім того, слово «інвалідів» замінять на «осіб з інвалідністю».

Про все це детально ми розповідали тут.

 

Витрати на ремонт (поліпшення) орендованих невиробничих ОЗ: що з податком на прибуток?
У бухгалтерському обліку витрати на поточний ремонт орендованих невиробничих фондів потраплять до поточних витрат підприємства. А от поліпшення об’єкта оренди призведе до створення окремого об’єкта необоротних активів з подальшою його амортизацією.

У податковому обліку вартість такого поліпшення амортизації не підлягає. Відповідно підприємства, які застосовують податкові різниці, будуть змушені збільшити свій фінансовий результат на:

  • суму нарахованої амортизації поліпшення відповідно до НП(С)БО;
  • суму витрат на ремонт, реконструкцію, модернізацію або інші поліпшення невиробничих основних засобів чи невиробничих нематеріальних активів, віднесених до витрат відповідно до НП(С)БО або МСФЗ.

Детальніше про це читайте у нашому коментарі до індивідуальної податкової консультації від 04.04.2018 р. №1369/6/99-99-15-02-02-15/ІПК.

 

Коли доведеться сплатити штраф за уточнення від'ємного значення об'єкта оподаткування?
Податківці у підкатегорії 102.23 «ЗІР» на підставі алгоритму розрахунку рядка 26 Декларації зауважили, що:

  1. зменшення суми від'ємного значення в рядку 19 декларації, яка уточнюється, свідчить про заниження суми податку на прибуток за результатами такого звітного періоду;
  2. збільшення суми від'ємного значення в рядку 19 Декларації, яка уточнюється, свідчить про завищення суми податку на прибуток за результатами такого звітного періоду.

Тому при зменшенні від'ємного значення показника в рядку 19 Декларації, яка уточнюється, потрібно нарахувати штраф у розмірі 3% чи 5% (залежно від способу виправлення) та пеню з урахуванням пп. 129.1.3 ПКУ.

При збільшенні від'ємного значення показника в рядку 19 Декларації, яка уточнюється, нарахування штрафних санкцій ПКУ не передбачено.

 

Нарахували дохід нерезиденту: як та коли сплатити податок на прибуток?
По-перше, утримання резидентом податку з доходів нерезидента та сплата податку до бюджету здійснюються під час виплати доходу нерезиденту.

По-друге, кошти податку на доходи нерезидентів мають зараховуватися на код класифікації доходів бюджету 11020500 «Податок на прибуток іноземних юридичних осіб».

По-третє, податок на доходи нерезидента із джерелом їх походження з України відображається за підсумками звітного періоду виплати доходів у рядку 23 ПН декларації з податку на прибуток та додатку ПН до рядка 23 ПН.

Про це ми розповідали тут.

 

Наостанок – три аналітики від редакції
ПКУ передбачає такі собі «податкові канікули» з податку на прибуток для певних платників цього податку. До кінця 2021 року деякі платники можуть застосовувати нульову ставку податку. Хто з платників може скористатися такими пільгами та що за це буде?
Про це читайте у нашій аналітиці (для передплатників).

Які негосподарські витрати призводять до збільшення фінрезультату та як? Як документально підтвердити понесені витрати? Які наслідки чекатимуть в оподаткуванні ПДВ?
Про це ми розповідали в іншій редакційній аналітиці (для передплатників).

За якою формою складається ТТН? Хто виписує ТТН? Як відсутність ТТН впливає на визнання витрат?
Про це читайте ось тут.

 

***

Наразі це все.
Ще більше новин на тему податку на прибуток ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»