• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №2(11) | 31.01.2018 р.

Одинадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №2(11) | 31.01.2018 р.

Це – вже одинадцятий (і другий у цьому році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки вже пройшло два тижні, а, отже, нам знову є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • розповімо про граничний строк подання декларації з податку на прибуток за 2017 рік;
  • проінформуємо, коли платникам з річним звітним періодом подавати Звіт про пільги;
  • розглянемо особливості коригування фінрезультату при виплаті роялті нерезиденту;
  • поговоримо про перспективи законопроекту про податок на виведений капітал;
  • визначимося, чи є сума дивідендів контрольованою операцією;
  • і, наостанок, дізнаємось про думку ДФС щодо необхідності відображення суми нарахованої амортизації МНМА у додатках АМ та РІ до декларації з податку на прибуток.

Гарного вам читання!

 

***

1 березня 2018 року – граничний строк подання декларації з податку на прибуток за 2017 рік для всіх платників. Тепер вже точно
Відповідно до пп. 49.18 ПКУ, (зі змінами внесеними Законом України від 07 грудня 2017 року №2245-VIII, який набрав чинності 1 січня 2018 року) ця декларація подається протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року. Тому всім платникам податку на прибуток (і «квартальникам», і тим, хто подає декларацію наростаючим підсумком раз на рік) слід подати річну декларацію за 2017 рік до 1 березня 2018 року включно, – таке роз'яснення тиждень назад надали податківці з Одеської області.

У ньому вони зробили висновок: «Для всіх платників граничний строк подання декларації з податку на прибуток підприємств - 1 березня 2018 року».

Після цього цілий тиждень ДФС України не надавала ніякої офіційної інформації з цього питання. І ось нарешті 31 січня на офіційному сайті ДФСУ було розміщено податковий календар на лютий 2018 року – і там, у переліку декларацій для подання 9 лютого, відсутня декларація з податку на прибуток за ІV кв. 2017 року.

І того ж дня податківці оприлюднили лист від 31.01.2018 № 2834/7/99-99-15-02-01-17 «Про зміни в оподаткуванні податком на прибуток підприємств у 2018 році», яким закрили питання щодо граничного строку подання декларації з податку на прибуток для «квартальників». У ньому зокрема зазначено: «для податкової декларації з податку на прибуток підприємств за звітний (податковий) рік визначено єдиний строк її подання – протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року, незалежно від базового звітного (податкового) періоду складання декларації – квартал або рік».

Тож тепер питань вже точно не виникатиме!

 

Коли подавати Звіт про пільги платнику податку на прибуток з річним звітним періодом?
Податківці у підкатегорії 102.23.01 ресурсу «ЗІР» вказали, що суми податку, не сплачені суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, мають обліковуватися згідно з Порядком №1233. Зокрема, пунктом 2 Порядку встановлено строки подання Звіту про пільги.

Відповідно до нього звіт подається за три, шість, дев’ять і дванадцять календарних місяців за місцем його реєстрації протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового періоду.

Тож незалежно від того, що річну декларацію з податку на прибуток платник податку з річним звітним періодом подає до 1 березня 2018 року, звіт про пільги за 12 місяців 2017 року слід подати до 9 лютого 2018 року.

Звертаємо увагу: у разі коли суб’єкт господарювання пільгами не користується, Звіт не подається.

 

Як коригувати фінрезультат при виплаті роялті нерезиденту?
Наразі розд. ІІІ ПКУ встановлено дві податкові різниці щодо роялті. Їх потрібно застосовувати в залежності від статусу нерезидента. А саме, фінрезультат слід збільшити на суму витрат по нарахуванню роялті:

  • на користь нерезидента (у т.ч. нерезидента, зареєстрованого у державах (на територіях), зазначених у пп. 39.2.1.2 ПКУ), – якщо сума витрат перевищує суму доходів від роялті, збільшену на 4% чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за даними фінзвітності за попередній рік. Але така податкова різниця не застосовується, якщо операція не є контрольованою та сума таких витрат підтверджується за цінами, визначеними за принципом «витягнутої руки» в рамках ст. 39 ПКУ (пп. 140.5.6 ПКУ);
  • на користь нерезидента, який не є бенефіціарним отримувачем (фактичним власником) роялті, та нерезидента щодо об’єктів, права інтелектуальної власності щодо яких вперше виникли у резидента України, – на повну суму витрат на виплату роялті. Але це не стосується випадків, коли бенефіціар (фактичний власник) надав право отримувати роялті іншим особам.

З нашою консультацією можна ознайомитися тут (для передплатників).

 

В найближчий час у Раді зареєструють законопроект про оподаткування розподіленого прибутку, – Данилюк
Про це Міністр фінансів розповів у своєму інтерв’ю. За його словами, «законопроект розроблений, був представлений і схвалений урядом. Була зустріч президента і прем'єра з бізнесом, де цей закон був представлений. Зараз його ініціює або президент, або уряд, тому що є підтримка і президента, і уряду».

А з думкою Ніни Южаніної з цього питання можна ознайомитися тут. «Актуальність запровадження податку на виведений капітал відстає вже років на два, але відступати нікуди», – заявила нещодавно вона.

Нагадаємо, що ще на початку жовтня минулого року Кабмін попередньо схвалив законопроект про податок на виведений капітал. Про це ми писали тут.

До яких наслідків може привести введення нового порядку оподаткування прибутку, читайте тут.

 

Наостанок – два роз’яснення від податківців
Щодо необхідності відображати нараховану амортизацію НМНА у додатку РІ та АМ читайте тут («У рядках 1.1.1 та 1.2.1 АМ додатка РІ до Декларації зазначаються різниці, які виникають при нарахуванні амортизації основних засобів або нематеріальних активів без врахування амортизації малоцінних необоротних матеріальних активів та бібліотечних фондів»).

З нашим коментарем (для передплатників) до цього роз’яснення можна ознайомитися тут.

А думку податківців щодо визнання операції з виплати дивідендів контрольованою читайте ось тут («Сума наданих (отриманих) кредитів, депозитів, позик, поворотної фінансової допомоги, а також суми внесених (отриманих) у грошовій формі інвестицій не враховуються при визначенні вартісного критерію контрольованих операцій для цілей трансфертного ціноутворення. При цьому, сума нарахованих процентів (дивідендів) за такими операціями підлягає врахуванню при визначенні вартісного критерію контрольованих операцій та відображатись у Звіті про контрольовані операції»).

Наш коментар до цієї індивідуальної податкової консультації ви знайдете тут.

 

***

Все про податок на прибуток: декларація, виправлення помилок, важливі змінисемінар та онлайн-трансляція з Вікторією Величко вже 9 лютого.
На початку року для підприємств дуже актуальними є питання, як правильно та вчасно здати фінансову звітність, як на її підставі підготувати декларацію з податку на прибуток та які нові правила набрали чинності з 1 січня 2018 року.

На семінарі ви дізнаєтесь про:

  • особливості визначення доходів та витрат;
  • складання фінансової звітності та декларації з податку на прибуток;
  • виправлення помилок попереднього періоду;
  • підготовку до можливих перевірок.

Приєднуйтесь​ до семінару або його онлайн-трансляції​!

Все про податок на прибуток

 

Наразі це все.
Ще більше новин на тему податку на прибуток ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»