• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №1(10) | 19.01.2018 р.

Десятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №1(10) | 19.01.2018 р.

Це – вже десятий (і перший у цьому році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки пройшло три тижні і за цей час з’явилося достатньо цікавого та нового.

 

Цього разу ми:

  • поговоримо про зміни, який приніс нам 2018 рік;
  • зупинимося на строках подання річної Декларації з податку на прибуток з урахуванням нових правил;
  • визначимося із наслідками невідображення у Декларації сплаченого авансового внеску при виплаті дивідендів;
  • розглянемо, як оподатковувати податком на прибуток операцію з придбання комерційної нерухомості;
  • розповімо про правила звітування з податку на прибуток с/г товаровиробниками за 2017 рік;
  • наостанок – дізнаємось думку ДФС про те, як заповнювати рядок 3.2.1 додатку Р1 до Декларації з податку на прибуток.

Гарного вам читання!

 

***

Що змінилося у 2018 році в оподаткуванні податком на прибуток
Насамперед зазначимо, що визначення об’єкту оподаткування, обов’язок використовувати податкові різниці, ставка податку на прибуток (загальна ставка – 18%) та правила його сплати залишилися незмінними.

Але з 01.01.2018 року Законом №2245 у норми п. 49.18 ПКУ внесено зміни щодо строків подання декларації з податку на прибуток. Відтепер:

  • декларація за І, ІІ та ІІІ квартал має подаватися протягом 40 календарних днів після закінчення відповідного кварталу;
  • декларація, яка розраховується наростаючим підсумком за рік, – протягом 60 календарних днів.

З приводу застосування нових строків при звітуванні за 2017 рік ДФС вже надала своє роз’яснення. На жаль, чіткого висновку податківці так і не зробили, але й не заборонили застосовувати нові строки для звітування за минулий рік. Тож виходить, що звітувати всім платникам податку на прибуток за 2017 рік слід вже протягом 60 к.дн. (до 1 березня 2018 року включно).

Крім цього, зазнали змін зміст деяких податкових різниць. А саме:

  1. різниці щодо контрольованих операцій;
  2. різниці щодо активів, придбаних у неприбуткових організацій;
  3. різниці щодо допомоги неприбутковим організаціям;
  4. різниці щодо допомоги іншим особам (крім неприбуткових організацій);
  5. різниці для колишніх платників єдиного податку.

Про це, а також про зміни в оподаткуванні постійних представництв нерезидентів дивиться нашу аналітику.

 

Наслідки з податку на прибуток при придбанні житлової та комерційної нерухомості
Податківці в своїй індивідуальній консультації від 15.12.2017 р. №3000/6/99-99-15-03-02-15/ІПК роз’яснили, що операція з придбання підприємством нерухомості ураховується в складі витрат, починаючи з періоду нарахування її амортизації, і впливає на фінансовий результат до оподаткування згідно з правилами бухгалтерського обліку. За П(С)БО 7 та 16 нарахована амортизація відображається у складі витрат й відповідно зменшує об’єкт обкладення податком на прибуток.

Але тим платникам, які застосовують податкові різниці, потрібно пам’ятати про норми ст. 138 ПКУ. За ними під час обчислення об’єкта обкладення податком на прибуток фінансовий результат до оподаткування:

  • збільшується на суму нарахованої амортизації ОЗ відповідно до національних П(С)БО чи МСФЗ;
  • зменшується на суму розрахованої амортизації ОЗ відповідно до п. 138.3 ПКУ.

Але якщо підприємство не вводить в експлуатацію нерухомість, то її амортизація не нараховується та витрати не виникають. Звісно, у такому випадку не буде проводитися й коригування фінансового результату на відповідні податкові різниці.

Текст листа ДФС ви знайдете тут, а наш коментар – ось тут.



Як звітувати з податку на прибуток за 2017 рік виробникам с/г продукції?
Податківці у індивідуальній консультації від 11.01.2018 р. №106/6/99-99-15-02-02-15/ІПК нагадали, що з 01.07.2017 р. сільгосптоваровиробники звітують за загальними правилами. Тобто тим з них, хто застосовував річний період з 01.07.2016 р. до 30.06.2017 р., слід звітувати:

  • при отриманні за 2016 рік обсягу доходів більше 20 млн. грн – починаючи з 01.07.2017 р. за календарні три квартали та рік;
  • при отриманні за 2016 рік обсягу доходів менше 20 млн. грн – за період з 01.07.2017 р. до 31.12.2017 р. протягом 60 к.дн., що настають за останнім календарним днем звітного року (до 1 березня 2018 року).

 

Чи буде штраф за виправлення помилки у декларації суми авансового внеску при виплаті дивідендів
Податківці у підкатегорії 102.25 ресурсу «ЗІР» зазначили: якщо платником податків виправляється самостійно виявлене заниження задекларованих сум авансових внесків при виплаті дивідендів, то штрафні санкції, передбачені ст. 50 ПКУ, не нараховуються (адже у такому випадку не виникає збільшення податкового зобов’язання). Якщо ж авансовий внесок було не тільки неправильно задекларовано, але й сплачено у меншому розмірі, то у такому випадку штрафу не оминути.

Про це читайте в нашій новині.

 

Наостанок – ще одне роз’яснення від ДФС
Щодо коригування фінансового результату до оподаткування з податку на прибуток у рядку 3.2.1 «Сума процентів у сумі, зменшеній щорічно на 5 відсотків, яка збільшила фінансовий результат до оподаткування минулих періодів» додатку Р1 до Декларації читайте тут («При списанні у наступних звітних періодах сум залишку неврахованих відсотків, з урахуванням, встановлених п. 140.2 ПКУ обмежень, такий залишок підлягає щорічному зменшенню у розмірі 5 відсотків»).

 

***

Наразі це все.
Ще більше новин на тему податку на прибуток ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»