• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №15(24) | 06.09.2018 р.

Двадцять четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №15(24) | 06.09.2018 р.

Це – вже п’ятнадцятий з початку року (і двадцять четвертий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки пройшло три тижні і нам є про що розповісти.

Сьогодні ми:

  • визначимося, як слід коригувати фінрезультат при здійсненні фінансових операцій;
  • розповімо, коли при придбанні ОЗ у нерезидента чи «неприбутківця» слід збільшувати фінрезультат;
  • з’ясуємо, в яких випадках слід буде направляти до ДФС обґрунтування відповідності цінам, визначеним за принципом «витягнутої руки»;
  • нагадаємо, за яких умов у 2018 році можуть виникнути податкові різниці з придбання товарів у резидентів Грузії, Естонії, Латвії, Мальти та Угорщині;
  • …а також розповімо, як операції з нерезидентами будуть оподатковуватися податком на виведений капітал.

Гарного вам читання!

 

***

Як коригувати фінрезультат при здійсненні фінансових операцій?
Дніпропетровські податківці нагадали, що фінансовий результат при здійсненні фінансових операцій збільшується на суму відсотків та дооцінки, врахованих у фінрезультаті у звітному періоді на інструменти власного капіталу, перекласифіковані у фінансові зобов’язання відповідно до П(С)БО. Така податкова різниця встановлена пп. 140.5.8 ПКУ.

 

Коли при придбанні ОЗ у нерезидента чи «неприбутківців» слід збільшувати фінрезультат?
Правила коригування фінрезультату при придбанні товарів та необоротних активів встановлені пп. 140.5.4 ПКУ. А саме для платників податку на прибуток, які мають застосовувати податкові різниці:

  1. при придбанні ОЗ у неприбуткової організації виникає необхідність збільшити свій фінрезультат на 30% вартості ОЗ тільки у разі, якщо в поточному році платник вже придбав у неприбутківців товарів, необоротних активів та послуг на суму 93075 грн. Якщо ж обсяг операцій з неприбутківцями буде меншим цієї суми, то коригувати фінрезультат не треба;

  2. при придбанні ОЗ у нерезидентів збільшувати фінрезультат на 30% їх вартості доведеться, якщо постачальник-нерезидент, зареєстрований у низькоподаткових державах або включений до Переліку №480, чи таке придбання не є контрольованою операцією, але їх ціна визначена за методом витягнутої руки.

Про це ми розповідали у своєму коментарі до індивідуальної податкової консультації від 23.08.2018 р. №3679/6/99-99-15-02-02-15/ІПК.

 

За яких умов у 2018 році можуть виникнути податкові різниці з придбання товарів резидентів Грузії, Естонії, Латвії, Мальти та Угорщини
Податківці з Офісу великих платників вказали, що при здійсненні в 2018 році господарських операцій з нерезидентами, зареєстрованими у Грузії, Естонії, Латвії, Мальти чи в Угорщині, вони будуть визнаватися контрольованими у разі одночасного виконання двох умов. А саме:

  • річний дохід платника податків від будь-якої діяльності за правилами бухобліку перевищує 150 млн грн (за вирахуванням непрямих податків) за 2018 податковий (звітний) рік;
  • обсяг господарських операцій платника податків з таким контрагентом за правилами бухобліку, здійснених у період з 01.01.2018 р. по 06.03.2018 р., перевищує 10 млн грн (за вирахуванням непрямих податків).

У разі невизнання придбання товарів (робіт, послуг) у резидентів Грузії, Естонії, Латвії, Мальті чи в Угорщині за період з 01.01.2018 р. по 06.03.2018 р. контрольованими, платники податків мають збільшити фінансовий результат за підсумками I кварталу 2018 року на суму 30% їх вартості.

 

Коли треба подавати обґрунтування відповідності цінам, визначеним за принципом «витягнутої руки»
Обґрунтування, що суму витрат підтверджено за цінами за принципом «витягнутої руки» відповідно до процедури, встановленої ст. 39 ПКУ, надається платником в двох випадках. А саме:

  • на запит податківців під час проведення документальної перевірки за звітний період прийняття рішення про незбільшення фінрезультату на 30% вартості товарів, придбаних у нерезидентів;
  • на окремий запит податківців про подання інформації. Він має бути складений та надісланий за правилами п. 73.3 ПКУ.

Про це ми писали у своїй новині на підставі індивідуальної податкової консультації від 20.08.2018 р. №3586/6/99-99-15-02-02-15/ІПК.

 

Наостанок – аналітика для передплатників
Які операції з нерезидентами будуть оподатковуватися податком на виведений капітал? Якими будуть правила звітування з податку на виведений капітал для операцій з нерезидентами? Яких змін зазнають норми ПКУ щодо контрольованих операцій?
Про це все ми розповіли у редакційній статті.

 

***

Наразі це все.
Ще більше новин на тему податку на прибуток ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»