• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №16(25) | 21.09.2018 р.

Двадцять п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №16(25) | 21.09.2018 р.

Це – вже шістнадцятий з початку року (і двадцять п’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки пройшло два тижні і нам є про що розповісти.

Сьогодні ми:

  • розкажемо, як звітувати з прибутку у разі переходу зі спрощеної системи посеред року;
  • з’ясуємо, як визнані штрафи та пеня за договором з контрагентом впливають на об’єкт оподаткування податком на прибуток;
  • розповімо, чи потрібно коригувати фінрезультат на суму внесків до додаткового капіталу;
  • поговоримо про можливі наслідки з податку на прибуток у разі проведення ремонту та поліпшення ОЗ;
  • визначимося, що буде у разі виплати дивідендів без сплати авансового внеску з прибутку;
  • …а також дізнаємося, коли платник податку на прибуток-«нульовик» повинен буде сплачувати податок за ставкою 18%.

Гарного вам читання!

***

Визнавали штрафи та пеню за договором з контрагентом: що з коригуванням фінрезультату
Київські податківці вказали, що доходи та витрати у вигляді штрафів, пені, неустойок за невиконання або неналежне виконання господарського зобов’язання враховуються при визначенні фінансового результату до оподаткування згідно з правилами бухобліку.

Проте платникам податку на прибуток при застосуванні податкових різниць слід буде збільшувати свій фінрезультат на суму витрат від визнаних штрафів, пені, неустойок, нарахованих на користь «єдинників», фізосіб-«загальників» та платників податку на прибуток – «нульовиків».

 

Переходите на сплату податку на прибуток: що зі звітуванням?
За роз’ясненням запорізьких податківців у разі переходу «єдинника» на загальну систему оподаткування в середині року декларацію з податку на прибуток слід подавати за звітний рік, який починається з дати переходу на загальну систему та закінчується 31 грудня такого року.

Якщо сума доходів з дати переходу на загальну систему до 31 грудня не перевищує 20 млн грн, то об'єкт оподаткування може визначатися без коригування фінансового результату на податкові різниці. Але все це можливо за умови прийняття рішення про таке незастосування і зазначення інформації про таке рішення у декларації.

 

Чи потрібно коригувати фінрезультат на суму внесків до додаткового капіталу
В індивідуальній консультації від 23.08.2018 р. №3676/6/99-99-15-02-02-15/ІПК податківці вказали, що нормами ПКУ не передбачено коригування фінансового результату на податкові різниці за операціями із внесення додаткових внесків до статутного капіталу.

Від себе додамо: у бухобліку за такими операціями не визнаються ані доходи, ані витрати.

 

Виплатили дивіденди, а авансовий внесок з прибутку не сплатили – штраф!
Дніпропетровські податківці нагадали, що емітент корпоративних прав при прийнятті рішення про виплату дивідендів своїм власникам має нарахувати та сплатити до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток.

Тому несплата авансового внеску при виплаті дивідендів призведе до застосування фінштрафів за ст. 127 ПКУ у розмірі 25, 50 або 75% від суми несплаченого податку залежно від повторності протягом 1095 к.дн. таких порушень.

 

За яких умов платник податку на прибуток-«нульовик» повинен буде сплачувати податок за ставкою 18%?
Критерії для застосування нульової ставки податку на прибуток встановлено п. 44 підр. 4 розд. ХХ ПКУ. Зокрема, на період до 31 грудня 2021 року застосовується 0% для платників податку на прибуток з річним доходом за останній рік не більше 3 млн грн та якщо розмір нарахованої за кожний місяць року зарплати кожному з працівників є не меншим як дві мінзарплати (у 2018 році – 7446 грн). А також у разі відповідності одному із наступних критеріїв:

  • утворені в установленому законом порядку після 1 січня 2017 року;
  • діючі, у яких протягом трьох послідовних попередніх років (або протягом усіх попередніх періодів, якщо з моменту їх утворення пройшло менше трьох років) щорічний обсяг доходів задекларовано в сумі не більше 3 млн грн, та у яких середньооблікова кількість працівників протягом цього періоду становила від 5 до 20 осіб;
  • які були зареєстровані платниками єдиного податку в період до 1 січня 2017 року та у яких за останній календарний рік обсяг виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) становив до 3 млн грн та середньооблікова кількість працівників становила від 5 до 50 осіб.

Тому, якщо показники щодо отриманого доходу або середньооблікової чисельності, або середньої зарплати працівників, не відповідають критеріям п. 44 підр. 4 розд. ХХ ПКУ, то такі платники податку зобов’язані оподаткувати прибуток звітного періоду вже за ставкою 18%. Про це докладніше читайте тут.

 

Наостанок – аналітика від редакції
Як визнавати в обліку витрати на ремонт та поліпшення основних засобів? Які документи мають бути оформлені для цього? В яких випадках вартість ремонту впливає на розмір податкової амортизації, а в яких – ні? Про це ми розповідаємо ось тут.

***

Наразі це все.
Ще більше новин на тему податку на прибуток ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»