• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №17(26) | 05.10.2018 р.

Двадцять шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №17(26) | 05.10.2018 р.

Це – вже сімнадцятий з початку року (і двадцять шостий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки пройшло два тижні і нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • проінформуємо, коли може бути прийнятий закон про введення податку на виведений капітал;
  • визначимося, які операції з інвестиційною нерухомістю призводять до коригування фінрезультату до оподаткування;
  • з’ясуємо, як продаж майна зі знижкою через комісіонера впливає на об’єкт оподаткування податком на прибуток;
  • розповімо про плани Мінфіну затвердити таксономію фінзвітності за МСФЗ;
  • дізнаємося, як закупівля дорожньої техніки за рахунок бюджетних коштів впливає на фінрезультат;
  • поговоримо про наслідки з податку на прибуток при передачі активів до статутного фонду іншої юрособи.

Гарного вам читання!

 

***

Мінфін планує затвердити таксономію фінзвітності
27 вересня Мінфін розробив та оприлюднив проект свого наказу щодо затвердження таксономії фінансової звітності (переклад статей Таксономії фінансової звітності). Завантажити проект Таксономії фінансової звітності можна тут.

Звертаємо увагу, що першим звітним періодом, за який підприємства, що зобов’язані застосовувати МСФЗ, подаватимуть фінансову звітність на підставі таксономії за міжнародними стандартами в електронній формі, буде 2019 рік.

Тому очікується, що цей наказ набере чинності з 1 січня 2019 року, але не раніше дня його офіційного опублікування.

 

Інвестиційна нерухомість: коригуємо фінрезультат до оподаткування
В індивідуальній консультації від 17.09.2018 р. №4064/6/99-99-15-02-02-15/ІПК податківці наголосили, що фінрезультат до оподаткування збільшується на суму нарахованої амортизації та втрат від зменшення корисності інвестиційної нерухомості, яка обліковується у фінобліку за первісною вартістю, відповідно до ПСБО або МСФЗ.

При цьому, якщо така інвестиційна нерухомість не використовуються у господарській діяльності, то вона не підлягає податковій амортизації і, відповідно, фінансовий результат не зменшується на суму її амортизації. А ось щодо втрат від зменшення корисності такої нерухомості, податківці в ІПК виключення не роблять.

 

Продаємо майно фізичній особі зі знижкою через комісіонера: нюанси оподаткування
Як зазначила ДФСУ в індивідуальній консультації від 07.09.2018 р. №3888/6/99-99-15-01-01-15/ІПК, положеннями ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці по операції з продажу транспортного засобу фізичній особі згідно з договором комісії. Такі операції відображаються згідно з правилами бухобліку при формуванні фінансового результату.

Про це та про те, хто буде податковим агентом, якщо такий продаж здійснюється за договором комісії, та які нюанси оподаткування ПДВ, ми розповідали у своєму коментарі (для передплатників) до наведеної ІПК.

 

Прийняти закон про податок на виведений капітал потрібно ще до виборів – Порошенко
Верховна Рада повинна прийняти закон про податок на виведений капітал. Про це під час щорічного послання ВРУ 20 вересня заявив Президент Петро Порошенко.

За його словами, прийняти закон про податок на виведений капітал потрібно ще до виборів. Порошенко зазначив, що даний закон підтримує українського виробника.

«Закон про концесію, закон про процедуру банкрутства, закон про бізнес-омбудсмена, про посилення відповідальності працівників контролюючих органів. Нарешті, дуже важливий законопроект про Національне бюро фінансових розслідувань», – підкреслив Президент.

 

І наостанок – два роз’яснення від ДФС
Щодо порядку оподаткування податком на прибуток підприємств у разі закупівлі дорожньої техніки за рахунок бюджетних коштів під державну гарантію Уряду читайте тутНормами ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на різниці у вигляді отриманих із бюджету коштів на придбання основних засобів. Отже, такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату. Цільове фінансування капітальних інвестицій визнається доходом протягом періоду корисного використання відповідних об’єктів інвестування (основних засобів, нематеріальних активів тощо) пропорційно до суми нарахованої амортизації цих об’єктів (пункт 18 ПБО 15)»).

Щодо виникнення податкових різниць у підприємства, що реорганізується, при передачі до статутного фонду активів іншої юридичної особи читайте ось тут («Різниці за операціями з передачі за розподільчим балансом основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей при проведенні реорганізації шляхом виділу для коригування фінансового результату до оподаткування положеннями ПКУ не передбачено. Такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату до оподаткування»). 

***

Зверніть увагу!
11 жовтня редакція проведе вебінар «Декларація з податку на прибуток за 9 місяців та підготовка річної для малодохідників». Лектор – Мар'яна Кавин; консультант з питань оподаткування, САР, СІРА, АССА DipIFR, IFA-внутрішній аудит.

Ми розповімо про особливості складання декларації з прибутку залежно від того, коригує платник податку на податкові різниці свій фінрезультат чи ні. Окремо зупинимося на правилах обліку резервів відпусток та сумнівних боргів, безоплатно отриманих товарів ОЗ, проведення ремонтів та використання невиробничих основних засобів.

Реєструйтесь для участі прямо зараз; а для наших передплатників (пакет «Профі») діє акційна ціна 0 грн. 

***

Наразі це все.
Ще більше новин на тему податку на прибуток ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»