• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №19(28) | 07.11.2018 р.

Двадцять восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №19(28) | 07.11.2018 р.

Це – вже дев’ятнадцятий з початку року (і двадцять восьмий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток.

З моменту написання попередньої розсилки пройшло понад два тижні і нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • нагадаємо, як наводити у додатку ПН інформацію щодо нерезидентів;
  • з’ясуємо, які наслідки виникають у разі внесення ОЗ до статутного капіталу іншої юрособи;
  • поговоримо про мінімально допустимі строки амортизації поліпшення орендованого ОЗ;
  • розповімо, чи впливає проведення переоцінки на нарахування податкової амортизації;
  • розкажемо, чи виникають податкові різниці у разі надання безповоротної фіндопомоги іншому платнику податку на прибуток.

Гарного вам читання!

***

 

Надаєте безповоротну фіндопомогу іншому платнику податку на прибуток: чи є наслідки?
В індивідуальній консультації від 23.10.2018 р. №4517/ІПК/26-15-12-03-11 київські податківці зазначили, що положеннями ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на суму безповоротної фінансової допомоги, наданої іншому платнику податку на прибуток на загальних підставах.

Коригування буде відбуватися, якщо така допомога надаватиметься платнику податку на прибуток зі ставкою 0%. Це передбачено пп. 140.5.10 ПКУ.

Крім того, податківці вказали ще один момент. Наразі ПКУ не містить вимог щодо документального підтвердження статусу отримувача безповоротної фінансової допомоги як платника податку на прибуток на загальних підставах.

Отже, платник податків не обмежений у виборі способу та форми отримання інформації. Але, звісно, така інформація необхідна та важлива.

 

Провели переоцінку ОЗ, але податкову амортизацію нараховуйте по-старому
Тернопільські податківці зауважили, що результати переоцінки (уцінки, дооцінки) ОЗ, яка проведена відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, не враховуються при нарахуванні податкової амортизації ОЗ. Тому переоцінка не впливає й на розрахунок податку на прибуток.

 

Вносите ОЗ до статутного капіталу іншої юрособи або повертаєте його засновнику: наслідки
Дніпропетровські податківці навели норми ст. 138 ПКУ і П(С)БО 7 та вказали, що операція з внесення до статутного фонду іншої юрособи ОЗ та НМА або повернення внеску засновнику у вигляді ОЗ розглядається як вибуття.

Тому у податковому обліку проводяться коригування фінансового результату до оподаткування передбачені п. 138.1 та 138.2 ПКУ для ліквідації або продажу основних засобів або нематеріальних активів.

 

МНМА та їхня доля у додатку РІ
В індивідуальній консультації від 25.10.2018 р. №4540/6/99-99-15-02-02-15/ІПК податківці навели визначення основних засобів за пп. 14.1.138 ПКУ.

На підставі цієї норми та п. 138.1 ПКУ податківці вказали наступне. Оскільки МНМА вартістю не більше 6 000 грн та строком корисного використання більше одного року не належать до основних засобів, то різниці за такими активами у платника не виникають і у додатку РІ до рядка 03 РІ декларації з податку на прибуток не відображаються.

 

Чи можна наводити у додатку ПН інформацію про нерезидента іноземною мовою?
У підкатегорії 102.23.02 ресурсу «ЗІР» податківці навели два алгоритми заповнення додатку ПН залежно від наявності перекладу на українську мову відомостей про нерезидента:

  1.  Якщо в угоді з нерезидентом здійснено переклад на українську мову відомостей про нерезидента, зокрема, його «Повне найменування нерезидента» та «Місцезнаходження нерезидента» у Додатку ПН до Декларації, такі реквізити також зазначаються українською мовою.

  2. Коли в угоді нерезидента дані вказані без перекладу на українську мову, графи «Повне найменування нерезидента» та «Місцезнаходження нерезидента» Додатка ПН до декларації заповнюються іноземною мовою.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Якими є мінімально допустимі строки амортизації поліпшення орендованого ОЗ, встановлені в ПКУ? Які податкові різниці виникнуть у разі нарахування амортизації на такі ОЗ? Про це все читайте у статті.

***

 

Наразі це все.
Ще більше новин на тему податку на прибуток ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»