• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №21(30) | 05.12.2018 р.

Тридцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №21(30) | 05.12.2018 р.

Це – вже двадцять перший з початку року (і тридцятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток.

З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні і нам є про що розповісти.

Сьогодні ми:

  • дізнаємося, чи впливають заборонені КВЕДи у довідці з ЄДР на статус «нульовика»;
  • визначимося, як списання зіпсованих товарів та операцій з вторсировиною впливає на об’єкт оподаткування з податку прибуток;
  • з’ясуємо, чи потрібно застосовувати податкові різниці у разі отримання минулого року 20 млн, а у поточному - менше 20 млн грн;
  • поговоримо про правила оподаткування виплати нерезиденту орендної плати;
  • зазначимо, чи коригувати фінрезультат у разі отримання внеску від засновника у вигляді ОЗ;
  • роз’яснимо, чи подавати додаток РІ до декларації з податку на прибуток, якщо бухгалтерська амортизація дорівнює податковій;
  • вкажемо, до яких груп НМА слід віднести придбані ЕЦП та комп'ютерні програми.

Гарного вам читання!

***

 

У платника податку на прибуток – «нульовика» у ЄДР є заборонені види діяльності: чи є наслідки?
У підкатегорії 102.21 ресурсу «ЗІР» податківці вказали, що платник податку на прибуток має право на застосування ставки 0% з цього податку у разі нездійснення видів діяльності, перелік яких встановлено пп. 2.12.18 п. 44 підрозд. 4 розд. XX ПКУ.

До того ж відповідно до розд. І ДК 009:2010 код виду діяльності не створює прав чи обов’язків для підприємств і організацій, не спричинює жодних правових наслідків.

Тобто головна умова – це їх нездійснення. Тому їх наявність у ЄДР не впливає на статус «нульовика».

 

Отримали минулого року дохід понад 20 млн грн, а в поточному – значно менше: що з податковими різницями?
Хмельницькі податківці зазначили: якщо платник податку за результатами попереднього року отримав більше 20 млн грн і подавав декларації з податку на прибуток за звітний квартал, півріччя, три квартали та здійснював коригування фінансового результату до оподаткування за ці періоди, у разі неперевищення за результатами року граничної межі обсягу доходів (20 млн грн) він має право задекларувати у річній декларації рішення про незастосування коригувань фінрезультату до оподаткування та відповідно не визначати податкові різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років) за такий податковий (звітний) рік.

Уточнюючі декларації при цьому за І квартал, півріччя та три квартали не подаються.

 

Виплачуєте нерезиденту орендну плату за нерухомість: що з оподаткуванням?
Податківці з «Вісника» вказали, що оподаткуванню підлягають доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України. Тому резидент під час виплати доходу нерезиденту за договором лізингу/оренди нерухомого майна, яке знаходиться за межами митної території України, повинен утримувати податок з таких доходів за ставкою в розмірі 15 %, якщо інше не встановлено правилами міжнародного договору.

 

Застосовуєте податкові різниці – подавайте додаток РІ до декларації в будь-якому разі
Податківці з Офісу Великих платників наголосили, що нормами податкового законодавства визначено необхідність заповнення та подання Додатка РІ до декларації з податку на прибуток в будь-якому разі.

Тому, якщо у платника податку сума нарахованої амортизації основних засобів або нематеріальних активів відповідно до НПСБО дорівнює сумі амортизаційних відрахувань, розрахованої відповідно до норм ПКУ, та результат розрахунку різниць дорівнює нулю, додаток РІ слід заповнювати в обов’язковому порядку.

 

Придбали ЕЦП та програмне забезпечення: до яких груп НМА їх віднести?
Тернопільські податківці навели норми ст. 138 ПКУ. За нею витрати платника податку на придбання права користування комп’ютерними програмами відносяться до групи 5 нематеріальних активів, а витрати на придбання кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів – до групи 6 нематеріальних активів. А це відповідно впливає на амортизацію придбаних ЕЦП та комп’ютерних програм в податковому обліку.

 

І наостанок – дві аналітики від редакції
Які податкові наслідки виникнуть у платника податків при здійсненні внеску до статутного капіталу підприємства основними засобами? Про це тут.

Як оподатковувати операції зі списання зіпсованих товарів? Як оподатковується оприбуткування та подальша реалізація отриманої від списання таких запасів вторсировини? Про це все ми писали ось тут.

Відеоуроки з Мар'яною Кавин

Декларація з податку на прибуток. Фінансова звітність
Зустрічайте нові чотири відеоуроки з Мар'яною Кавин! Ви дізнаєтеся про фінзвітність та декларацію на числових прикладах, як не показати збитки поточного року, як обрати правильний пакет та виправити помилки у фінзвітності, а також про податкові різниці для мало- та високодохідників.

Всі учасники отримають сертифікат. Приєднуйтесь до відеокурсу вже зараз!

***

 

Наразі це все.
Ще більше новин на тему податку на прибуток ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»