• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №3(34) | 14.02.2019 р.

Тридцять четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №3(34) | 14.02.2019 р.

Це – третій з початку року (і тридцять четвертий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток.

З моменту написання попередньої розсилки минуло понад два тижні, і нам є про що розповісти.

Сьогодні ми:

  • дізнаємося, коли при від’ємному значенні податку на прибуток слід подавати звіт про пільги;
  • розкажемо, за якою формою слід подавати декларацію за 2018 рік;
  • проаналізуємо, як заповнювати нову форму декларації з податку на прибуток;
  • з’ясуємо, чи слід коригувати фінрезультат у разі створення резерву майбутніх виплат;
  • розповімо, що незабаром доля податку на виведений капітал може вирішитися;
  • зазначимо, чи можна відмовитися від застосування податкових різниць у разі отримання доходу менше 20 млн грн.

Гарного вам читання!

***

Від'ємне значення з податку на прибуток: коли слід подавати звіт про пільги?
У звіті про пільги відображається сума податку на прибуток, яка не сплачена до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг.

Якщо об’єкт оподаткування з податку на прибуток має позитивне значення, то сума пільги розраховується так: «Σ від’ємного значення попереднього звітного року в межах суми прибутку звітного періоду» Х «розмір базової ставки податку» /100.

У випадку, якщо об’єкт оподаткування з податку на прибуток у звітному періоді має від’ємне значення або дорівнює нулю, без врахування від’ємного значення об’єкта оподаткування попереднього звітного року, то втрати до бюджету не виникають та сума пільги не визначається. Про це ми писали тут.

За якою формою звітувати з податку на прибуток за 2018 рік?
Донецькі податківці зазначили: оскільки видання Наказу №842 обумовлено змінами в оподаткуванні податком на прибуток ще з 1 січня 2018 року, то платникам податку на прибуток за базовий звітний (податковий) період – 2018 рік рекомендовано подавати податкову декларацію за оновленою формою.

Але відповідно до роз’яснень ДФСУ, форма J0108104 залишається чинною до 01.04.2019 року. Тож звітувати можна і за нею теж.

Резерв відшкодування майбутніх витрат: коли не виникають податкові різниці?
Податківці в індивідуальній консультації від 17.01.2019 №195/6/99-99-15-02-02-15/ІПК вказали, що виплати за рахунок коштів підприємства на народження дитини, одноразової допомоги працівникам, які виходять на пенсію, видатки підприємства на покриття витрат ПФУ на виплату та доставку пільгових пенсій, а також матеріальна допомога разового характеру окремим працівникам, відносяться до виплат, пов'язаних з оплатою праці.

Тому фінансовий результат до оподаткування при визначенні об'єкта оподаткування податком на прибуток підприємств не підлягає коригуванню згідно з пп. 139.1.1 та 139.1.2 ПКУ на суми таких виплат.

Про це докладніше читайте у нашому коментарі до зазначеної консультації.

Право не застосовувати податкові різниці: коли втрачається та як отримати знову?
В індивідуальній консультації від 25.01.2019 №278/6/99-99-15-02-02-15/ІПК податківці зауважили, що згідно з чинними нормами ПКУ платник має право прийняти рішення про незастосування коригувань фінрезультату до оподаткування на усі податкові різниці не більше одного разу протягом безперервної сукупності років, в кожному з яких його розмір доходу не перевищував вказані 20 млн гривень.

Але якщо в майбутньому за відповідний рік дохід не буде перевищувати 20 млн грн, платник може вдруге скористатись таким правом на незастосування податкових різниць.

Незабаром доля податку на виведений капітал може вирішитися
Найближчим часом в Україну має прибути технічна місія МВФ, яка буде працювати з профільним комітетом парламенту над узгодженням законопроекту про виведений капітал. Про це повідомила голова комітету з питань податкової та митної політики, народний депутат Ніна Южаніна.

«Президент підкреслював і домовився з вищим керівництвом МВФ про те, що ми повернемося до узгодженого варіанту прийняття податку на виведений капітал. Процес повинен відбутися вже в Україні найближчим часом. Але я не буду говорити конкретно, коли приїде технічна місія працювати. Проте зі свого боку продовжую працювати з експертами, які доносять думку МВФ. Я маю на увазі і представництво ЄС і Єврокомісії, і не тільки. Ми продовжуємо працювати. Зараз йде процес відпрацювання за всіма напрямками», – заявила Южаніна.

І наостанок – аналітика від редакції
Які нововведення очікують платників при заповненні нової форми декларації з податку на прибуток? Читайте ось тут.

***


Наразі це все.
Ще більше новин на тему податку на прибуток ви знайдете тут, а консультацій – ось тут

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»