• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №11(42) | 13.06.2019 р.

Сорок другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №11(42) | 13.06.2019 р.

Це – одинадцятий з початку року (і сорок другий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток.

З моменту написання попередньої розсилки минуло понад два тижні, і нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • розкажемо, чи виникають податкові наслідки при придбанні товару у «єдинника»;
  • з’ясуємо, як оподатковується операція з постачання товару, що відбулася до переходу на загальну систему;
  • дізнаємося, чи можна виплачувати дивіденди, якщо відсутній оподатковуваний прибуток;
  • поговоримо, як повернути зайво утриманий податок з доходів нерезидента;
  • зазначимо, чи будуть виникати податкові наслідки при наданні допомоги на лікування або навчання працівників;
  • визначимося, як обліковувати отримане страхове відшкодування.

Гарного Вам читання!

***

 

Придбали товар у фізособи-«єдинника»: чи є наслідки з податку на прибуток?
Тернопільські податківці зазначили, що відповідно до норм ПКУ при коригуванні (збільшенні або зменшенні) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку) вартість товарів, у тому числі необоротних активів, робіт та послуг, придбаних у платників єдиного податку, не враховується. Тобто придбання товарів та отримання послуг від «єдинників» не призводить до появи податкової різниці.

Таким чином, операції з придбання товарів/послуг у «єдинників» враховуються за правилами бухгалтерського обліку. Тобто за наявності відповідних первинних документів їх вартість відображається у складі витрат в загальному порядку.

 

 «Єдинник» перед переходом на податок на прибуток реалізував товари: які наслідки при отриманні оплати?
Ті платники податку, які застосовують податкові різниці, відповідно до пп. 140.5.12 ПКУ повинні збільшити фінансовий результат до оподаткування на суму доходу, отриманого як оплата за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування.

Якщо податкові різниці не застосовуються для коригування визначеного за правилами бухобліку фінрезультату, то наслідків не виникатиме. Про це ми писали тут.

 

Відсутність оподатковуваного прибутку: чи можна виплачувати дивіденди?
Згідно з нормами ПКУ можна визначити такі принципи нарахування дивідендів:

  • дивіденди розраховуються шляхом розподілу частини прибутку товариства, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку (пп. 14.1.49 ПКУ);

  • виплата дивідендів здійснюється незалежно від наявності оподатковуваного прибутку, розрахованого за правилами ст. 137 ПКУ (п. 57.1-1.1 ПКУ).

Відповідно заборони для виплати дивідендів за відсутності чистого прибутку або оподаткованого прибутку, розрахованого за правилами ст. 137 ПКУ, за наявності нерозподіленого прибутку минулих років та заборони виплати дивідендів при наявності непокритого збитку за минулі роки не встановлено. Про це ми писали у нашому коментарі до ІПК від 28.05.2019 р. №2419/ІПК/26-15-12-03-11.

 

Зайво утримали податок з доходів нерезидента та сплатили його: як повернути?
Якщо нерезидент вважає, що з його доходів було утримано суму податку, яка перевищує суму, належну до сплати відповідно до правил міжнародного договору України, він може подати відповідну заяву до ДФС за місцезнаходженням особи, яка виплатила дохід.

Далі контролюючий орган або приймає рішення про повернення відповідної суми нерезиденту (шляхом перерахування на рахунок підприємства, яке виплатило дохід та яке в подальшому перераховує відповідну суму нерезиденту) або надає обґрунтовану відповідь з відмовою.

Окрім цього, платником доходу нерезиденту надміру перераховані кошти можуть бути зараховані в рахунок сплати інших податкових зобов’язань такої особи за її письмовою заявою. Про це читайте ось тут.

 

Підприємство оплатило вартість лікування або навчання своїх працівників: що з податком на прибуток?
У підкатегорії 102.13 «ЗІР» податківці зазначили, що ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на суму перерахованих надавачам послуг коштів, призначення яких є лікування або навчання працівників платника податку.

Платники податку на прибуток незалежно від рівня доходу мають право включити вартість лікування або навчання своїх працівників до витрат, визначених згідно з правилами бухгалтерського обліку за умови їх документального підтвердження.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Як показати понесені збитки та отримання суми страхового платежу, зокрема коли суму відшкодування отримує третя особа, що здійснює ремонт пошкодженого майна? Як такі операції впливають на об’єкт оподаткування податком на прибуток? Про це все докладно ми розповідали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»