• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №20(51) | 14.11.2019 р.

П'ятдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №20(51) | 14.11.2019 р.

Це – двадцятий з початку року (і п’ятдесят перший загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток.

З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • розкажемо про наслідки у разі розміщення реклами у всесвітній соціальній мережі;
  • поговоримо про зазначення інформації про примітки до фінзвітності за МСФЗ у декларації з податку на прибуток;
  • дізнаємося, чи потрібно буде сплачувати авансовий внесок підприємству при виплаті дивідендів за період перебування на спрощеній системі;
  • розповімо, коли виплата дивідендів нерезиденту визнається контрольованою;
  • наведемо роз’яснення ДПС щодо дисконтування кредиторської та дебіторської заборгованості.

Гарного Вам читання!

***

 

Розміщуємо рекламу у всесвітній соцмережі: які податкові наслідки?
Податківці з Офісу великих платників наголосили, що підприємства обліковують витрати на рекламу за правилами бухгалтерського обліку. Якщо ЗЕД-послуги отримує підприємство з великими доходами, то його фінрезультат може бути відкоригований на податкові різниці:

  • відповідно до пп. 140.5.2 ПКУ – на суму перевищення договірної (контрактної) вартості придбаних послуг над ціною, визначеною за принципом «витягнутої руки», при здійсненні контрольованих операцій у випадках, визначених ст. 39 ПКУ;

  • відповідно до пп. 140.5.4 ПКУ – на суму 30% вартості послуг (крім операцій, визнаних контрольованими відповідно до ст. 39 ПКУ), придбаних у нерезидентів (у тому числі нерезидентів – пов’язаних осіб), зареєстрованих в державах (на територіях), вказаних в пп. 39.2.1.2 ПКУ, тобто за Переліком «низькоподаткових» країн (постанова КМУ від 27.12.2017 р. №1045) та Переліком організаційно-правових форм (постанова КМУ від 04.07.2017 р. №480).

 

Складаєте фінзвітність за МСФЗ та примітки до неї: як зазначити у декларації з прибутку?
Податківці у підкатегорії 102.23.02 «ЗІР» зазначили: якщо фінансова звітність складається за міжнародними стандартами, то примітки до фінансової звітності можуть подаватись у складі фінансових звітів як додаток до них у самостійно обраному вигляді (письмове пояснення, таблиця, графік тощо).

При цьому позначка про подання приміток до фінансової звітності у таблиці «Наявність поданих до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств додатків – форм фінансової звітності» не проставляється. Про це докладно ми писали ось тут.

 

Перейшли на податок на прибуток, а дивіденди виплачуєте за попередній період: як сплачувати авансовий внесок?
Тернопільські податківці зазначили, що при виплаті дивідендів за період перебування на спрощеній системі оподаткування платник податку на прибуток сплачує авансовий внесок з податку на прибуток. Він розраховується з усієї суми дивідендів, що підлягають виплаті. При цьому сума дивідендів, що підлягає виплаті, не зменшується на суму авансового внеску.

Водночас платник податку має право зменшити податкове зобов’язання з податку на прибуток у декларації з податку на прибуток підприємств на суму сплаченого протягом податкового (звітного) періоду авансового внеску з податку на прибуток при виплаті дивідендів. А у разі якщо сума авансового внеску перевищує суму нарахованого податкового зобов’язання з податку на прибуток за такий період, то сума такого перевищення переноситься у зменшення податкових зобов’язань наступних податкових періодів до повного його погашення.

 

Виплачуєте дивіденди засновнику-нерезиденту: чи є ця операція контрольованою?
По-перше, виплата платником податку на прибуток дивідендів у грошовій формі на користь нерезидента не впливає на об’єкт оподаткування податком на прибуток такого платника.

По-друге, віднесення операцій до контрольованих має на меті можливість проконтролювати таку операцію на відповідність принципу «витягнутої руки» із застосуванням методів встановлення такої відповідності, передбачених п. 39.3 ПКУ.

Оскільки жоден з методів не може бути застосований до господарської операції із виплати дивідендів платником податку на прибуток на користь нерезидента, а отже, не існує законодавчо визначеної можливості проконтролювати таку операцію на відповідність принципу «витягнутої руки», визнання зазначеної операції контрольованою та включення її до звіту про контрольовані операції не має сенсу.

Тож операції з нарахування (виплати) дивідендів у грошовій формі платником податку на прибуток на користь нерезидентів не є контрольованими.

По-третє, якщо дивіденди на користь нерезидентів виплачуються у формі, відмінній від грошової, то відповідно до вимог пп. 57.1-1.2 ПКУ до таких операцій застосовуються правила трансфертного ціноутворення за ст. 39 ПКУ. Про це ми писали тут.

 

Як дисконтувати кредиторську та дебіторську заборгованість: роз'яснення від ДПС
Податківці з Офісу великих платників надали такі пояснення:

1. важливим постає питання відображення доходу від дисконтування кредиторської заборгованості (або витрат від дисконтування дебіторської заборгованості) в момент її виникнення та проведення амортизації дисконту протягом строку користування на кожну наступну дату балансу;

2. при складанні декларації з податку на прибуток та перенесенні показників фінансової звітності до неї, необхідно уважно проаналізувати дані аналітичного обліку бухгалтерських рахунків «Інші фінансові доходи», «Інші витрати», субрахунків «Результати фінансових операцій», «Розрахунки з іншими кредиторами», «Розрахунки з іншими дебіторами». А також показники рядків 2220 «Інші фінансові доходи» та 2270 «Інші витрати» Звіту про фінансові результати (форма №2).

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»