• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №22(53) | 12.12.2019 р.

П'ятдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №22(53) | 12.12.2019 р.

Це – двадцять другий з початку року (і п’ятдесят третій загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток.

З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • визначимося з відповідальністю за неподання декларації з податку на прибуток;
  • проінформуємо, чи впливає сума ПДВ на об’єкт оподаткування податком на прибуток;
  • нагадаємо, коли можна застосовувати прискорену амортизацію ОЗ;
  • розповімо, чи виникають різниці при наданні безповоротної фінансової допомоги іншому платнику податку на прибуток;
  • дізнаємося про коригування фінрезультату до оподаткування при продажу невиробничих ОЗ;
  • поговоримо про особливості оподаткування новорічних подарунків.

Гарного Вам читання!

***

 

Несвоєчасно подали декларацію з прибутку: які наслідки?
Податківці з Офісу великих платників податків нагадали, що відповідальність за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності передбачена п. 120.1 ПКУ.

Зокрема, неподання або несвоєчасне подання декларації, а також іншої звітності, обов'язок подання якої до контролюючих органів передбачено ПКУ, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 170 грн за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

А за ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, передбачено вже відповідальність у вигляді накладення штрафу в розмірі 1020 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

 

Чи впливає сума ПДВ на об'єкт оподаткування податком на прибуток?
Донецькі податківці зауважили, що ПКУ не передбачено різниць для коригування фінансового результату до оподаткування на суму податку на додану вартість. Такі суми відображаються при формуванні фінансового результату за правилами бухгалтерського обліку.

Зокрема, за п. 6.1 П(С)БО 15  не визнаються доходами суми ПДВ, акцизів, інших податків і обов'язкових платежів, які надійшли від інших осіб і підлягають перерахуванню до бюджету й позабюджетних фондів.

 

Платник податку на прибуток надав іншому платнику безповоротну допомогу: які наслідки?
Наразі при застосуванні податкових різниць фінансовий результат збільшується на суму перерахованої безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг) особам, що не є платниками податку (крім фізичних осіб), та платникам податку, які оподатковуються за ставкою 0% відповідно до п. 44 підрозділу 4 розділу XX ПКУ, крім безповоротної фінансової допомоги (безоплатно наданих товарів, робіт, послуг), перерахованої неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування (пп. 140.5.10 ПКУ).

Тож за діючими нормами ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на суму безповоротної фінансової допомоги, наданої іншому платнику податку на прибуток на загальних підставах.

Тому такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку (без коригування на податкові різниці). Про це ми зазначали у своїй новині.

 

Прискорена амортизація ОЗ: коли можна застосовувати, а коли – ні?
Для застосування методу прискореної амортизації ОЗ повинні одночасно відповідати вимогам, установленим у п. 43 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ. Зокрема:

  • ОЗ не були введені в експлуатацію та не використовувалися на території України;

  • ОЗ введені в експлуатацію в межах одного з податкових (звітних) періодів починаючи з 1 січня 2017 року по 31 грудня 2019 року;

  • ОЗ використовуються у власній господарській діяльності та не продаються або не надаються в оренду іншим особам (за винятком платників податків, основним видом діяльності яких є послуги з надання в оренду майна).

Скористатися таким правом платник податку може до 31.12.2019 р. Детальніше про це ми писали у своїй аналітиці.

 

Платник податку на прибуток продає невиробничий ОЗ: які податкові наслідки?
Якщо підприємство нараховувало амортизацію невиробничих основних засобів у бухгалтерському обліку, то у податковому обліку така амортизація у складі загальної суми нарахованої амортизації збільшує фінансовий результат до оподаткування.

А от у разі продажу невиробничого основного засобу фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму його залишкової вартості згідно з бухгалтерським обліком та витрат на поліпшення, віднесених до витрат, та зменшується на суму первісної вартості придбання (виготовлення) та витрат на поліпшення, у тому числі віднесених до витрат згідно з бухгалтерським обліком, але не більше доходу від продажу.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Як документально оформити надання подарунків дітям працівників? Що з оподаткуванням? Чи нараховується ЄСВ? Як відображати в звітності та обліку? Відповіді на ці запитання читайте у нашій аналітиці.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»