• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №6(60) | 15.04.2020 р.

Шістдес'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №6(60) | 15.04.2020 р.

Це – вже шостий з початку року (і шістдесятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток.

З моменту написання попередньої розсилки минуло понад два тижні, і нам є про що розповісти.

 

Зокрема:

  • дізнаємося про  преференції платників податку на прибуток для боротьби з коронавірусом;
  • зазначимо, як потрібно визначати балансову вартість ОЗ для податкової амортизації при першому застосуванні податкових різниць;
  • розповімо, як та коли сплачувати податок на прибуток при виплаті дивідендів;
  • нагадаємо, коли операції між нерезидентом та його постійним представництвом належать до контрольованих;
  • наведемо роз’яснення ДПС щодо оподаткування податком на прибуток роялті.

Гарного Вам читання!

***

 

Податок на прибуток: преференції платникам для боротьби з коронавірусом
За Законом № 540 для цілей податку на прибуток платники у 2020 році матимуть право врахувати у повному обсязі витрати на суму коштів або вартості зазначених товарів, які були добровільно передані громадським об'єднанням, благодійним організаціям, державним органам, закладам у сфері охорони здоров'я, протягом дії карантину без 4% коригування передбаченого п. 140.5.9 ПКУ.

Але таке обмеження не буде діяти за умов надання коштів або вартості лікарських засобів для надання медичної допомоги хворим, дезінфекційних і антисептиків, медичного обладнання, засобів індивідуального захисту, медичних виробів для скринінгу хворих, розхідних матеріалів, реагентів для лабораторних досліджень; медичних виробів, лабораторного обладнання, розхідних матеріалів для інфекційних відділень, патологоанатомічних відділень тощо, засобів особистої гігієни, продуктів харчування або товарів за переліком, що визначається КМУ. Про це ми писали тут.

 

Вперше коригували фінрезультат на податкові різниці: як визначити балансову вартість ОЗ? 
У підкатегорії 102.05 «ЗІР»  податківці зауважили, що строки корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів для розрахунку амортизації визначаються згідно з даними бухгалтерського обліку з дати введення їх в експлуатацію.

Якщо строки корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів в бухгалтерському обліку є меншими, ніж мінімально допустимі строки амортизації основних засобів, то для розрахунку амортизації використовуються строки, встановлені пп. 138.3.3 ПКУ, а якщо є більшими, ніж ті, що встановлені цим підпунктом, то для розрахунку амортизації використовуються строки корисного використання (експлуатації) об’єкта основних засобів, встановлені в бухгалтерському обліку.

 

Як та коли сплачувати податок на прибуток при виплаті дивідендів? 
Пунктом 57.1-1 ПКУ визначено, що емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток.

Авансовий внесок розраховується з суми перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об’єкта оподаткування за відповідний податковий (звітний) рік, за результатами якого виплачуються дивіденди, грошове зобов’язання щодо якого погашене. За наявності непогашеного грошового зобов’язання авансовий внесок розраховується зі всієї суми дивідендів, що підлягають виплаті. Авансовий внесок обчислюється за ставкою 18% (п. 136.1 ПКУ). Сума дивідендів, що підлягає виплаті, не зменшується на суму авансового внеску.

Якщо дивіденди виплачуються за неповний календарний рік, то для обрахунку суми зазначеного перевищення використовується значення об’єкта оподаткування, обчислене пропорційно кількості місяців, за які сплачуються дивіденди. Авансовий внесок вноситься до бюджету до/або одночасно з виплатою дивідендів. Про це читайте у нашій новині за посиланням.

 

Коли операції між нерезидентом та його постійним представництвом належать до контрольованих? 
Дніпропетровські податківці нагадали, що контрольованими операціями є господарські операції платника податків, що можуть впливати на об’єкт оподаткування податком на прибуток підприємств платника податків, зокрема господарські операції, що здійснюються з пов’язаними особами - нерезидентами, в тому числі у випадках, визначених пп. 39.2.1.5  ПКУ.

Для розрахунку вартісного критерію контрольованих операцій з пов’язаними особами – нерезидентами мають враховуватись періоди податкового (звітного) року, в яких нерезидент перебував у статусі пов’язаної особи з платником податку, за умови відсутності інших критеріїв, визначених у пп. «б» – «ґ» пп. 39.2.1.1  ПКУ.

 

І наостанок – ще одне роз’яснення від ДПС
Щодо застосування пп. 140.5.7 ПКУ при нарахуванні роялті на користь нерезидентів читайте тут («Якщо роялті нараховуються на користь нерезидента, то коригування фінансового результату здійснюється з урахуванням вимог підпунктів 140.5.6 та пп. 140.5.7 ПКУ.

При цьому ПКУ не визначає документа та органу, який має видавати документ для підтвердження неоподаткування сум роялті у державі, резидентом якої є нерезидент, на користь якого сплачуються такі суми. Водночас з урахуванням п. 103.5 ст. 103 Кодексу, ДПС рекомендує платникам податків отримувати від контрагента документ, що видається фінансовим (податковим) органом відповідної країни, за формою, затвердженою згідно із законодавствсм цієї країни. Такий документ повинен бути належним чином легалізований та перекладений відповідно до законодавства України.

Зазначена рекомендація не обмежує платника податків у самостійному виборі способу та форми отримання інформації про те, що нерезидент не підлягає оподаткуванню у відношенні роялті в державі, резидентом якої він є».

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»