• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №14(68) | 06.08.2020 р.

Шістдес'ят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №14(68) | 06.08.2020 р.

Це – вже чотирнадцятий з початку року (і шістдесят восьмий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • визначимося, чи призводить наявність збитку до податкових пільг;
  • розповімо, що змінилося в адмініструванні частини чистого прибутку;
  • зупинимося на наслідках з податку на прибуток у разі внесення ОЗ в статутний капітал;
  • з’ясуємо, що буде з податковою амортизацією у разі введення та виведення ОЗ з обліку для ремонту в межах одного місяця;
  • дізнаємося, що буде належати до дивідендів з 1 січня 2021 року.

Гарного вам читання!

 

***

Чи призводить наявність збитку до податкових пільг?
Податківці у підкатегорії 102.10 «ЗІР» зазначили, що якщо об’єкт оподаткування з податку на прибуток:

  • має позитивне значення, сума пільги передбаченої пп. 140.4.4 ПКУ, розраховується таким чином: сума від’ємного значення попереднього звітного року в межах суми прибутку звітного періоду х розмір базової ставки податку: 100;

  • у звітному періоді має від’ємне значення або дорівнює нулю, без врахування від’ємного значення об’єкта оподаткування попереднього звітного року, то втрати до бюджету не виникають та сума пільги не визначається.

Про це ми писали тут.

 

Що змінилося в адмініструванні частини чистого прибутку
Житомирські податківці зупинилися на змінах щодо адміністрування частини чистого прибутку (доходу) та дивідендів на державну частку. Зокрема, з 23 травня:

  1. Уточнено та доповнено поняття, визначені ст. 14 ПКУ.

  2. Розширено функції, які виконують контролюючі органи, відповідно до ст. 19-1 ПКУ.

  3. Уточнено порядок самостійного визначення контролюючим органом суми грошових зобов'язань, передбачених іншим законодавством (зміни до пп. 54.3.2 та 54.3.3 ПКУ).

  4. Внесено зміни до ст. 46 ПКУ, якими, зокрема, було розширено поняття «податкова декларація», визначене п. 46.1 ПКУ, та викладено у новій редакції п. 46.2 ПКУ.

  5. Визначено базовий звітний (податковий) період для складання та подання до контролюючих органів Розрахунку.

 

Вносите в статутний капітал ОЗ: які наслідки з податку на прибуток?
Операція з внесення до статутного фонду іншої юридичної особи основних засобів та нематеріальних активів або повернення внеску засновнику у вигляді основних засобів розглядається як вибуття основного засобу і нематеріального активу.

Тому у податковому обліку проводяться коригування фінансового результату до оподаткування передбачені пп. 138.1, 138.2 ПКУ для ліквідації або продажу основних засобів або нематеріальних активів. Про це читайте ось тут.

 

Що буде належати до дивідендів з 1 січня 2021 року?
З 1 січня 2021 року набирає чинності нова редакція пп. 14.1.49 ПКУ. За нею, дивіденди – це платіж, що здійснюється юридичною особою, в тому числі емітентом корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів чи інших цінних паперів, на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв'язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку.

Для цілей оподаткування до дивідендів прирівнюються також:

  • платіж у грошовій чи негрошовій формі, що здійснюється юридичною особою на користь її засновника та/або учасника (учасників) у зв'язку з розподілом чистого прибутку (його частини);

  • суми доходів у вигляді платежів за цінні папери (корпоративні права), що виплачуються на користь нерезидента, зазначеного в пп. «а», «в», «г» пп. 39.2.1.1 ПКУ, у контрольованих операціях понад суму, яка відповідає принципу «витягнутої руки»;

  • вартість товарів (робіт, послуг), крім цінних паперів та деривативів), що придбаваються у нерезидента зазначеного в пп. «а», «в», «г» пп. 39.2.1.1 пп. 39.2.1 ПКУ, у контрольованих операціях понад суму, яка відповідає принципу «витягнутої руки»;

  • сума заниження вартості товарів (робіт, послуг), які продаються нерезиденту, зазначеному в підпунктах «а», «в», «г» підпункту 39.2.1.1 ПКУ, у контрольованих операціях порівняно із сумою, яка відповідає принципу «витягнутої руки»;

  • виплата в грошовій або негрошовій формі, що здійснюється юридичною особою на користь її засновника та/або учасника – нерезидента України у зв'язку зі зменшенням статутного капіталу, викупом юридичною особою корпоративних прав у власному статутному капіталі, виходом учасника зі складу господарського товариства або іншої аналогічної операції між юридичною особою та її учасником, у розмірі, що призводить до зменшення нерозподіленого прибутку юридичної особи.

 Про це ми зазначали ось тут.

 

Вводили та виводили ОЗ з обліку для ремонту в межах одного місяця: що з податковою амортизацією?
Податківці у підкатегорії 102.05 ЗІР зауважили, що на період консервації, капітального ремонту, реконструкції та іншого поліпшення основних засобів відбувається припинення їх експлуатації.

У податковому обліку амортизації підлягають основні засоби, які призначені для використання в господарській діяльності платника податку.

На підставі цих особливостей виходить: якщо на основні засоби, які призначені для використання в господарській діяльності платника податку в бухгалтерському обліку нараховується амортизація у період ремонту або іншого поліпшення, у зв’язку з чим вони виведені та введені в експлуатацію в межах одного місяця, то амортизація і в податковому обліку нараховується. Про це докладніше читайте тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»