• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №15(69) | 20.08.2020 р.

Шістдес'ят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №15(69) | 20.08.2020 р.

Це – вже п’ятнадцятий з початку року (і шістдесят дев’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток.

З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зазначимо, що платники податку на прибуток з доходом за 2019 рік понад 20 млн грн мають звітувати щоквартально у 2020 році;
  • розповімо, як заповнити Додаток АВ до декларації з прибутку у разі виплати дивідендів засновнику-фізособі;
  • визначимося, чи можна виплатити дивіденди, якщо за минулі роки були збитки;
  • поговоримо про податкові наслідки у разі надання благодійної допомоги;
  • з’ясуємо, що робити у разі незазначення в декларації з прибутку інформації про незастосування податкових різниць.

Гарного вам читання!

 

***

Платники податку на прибуток з доходом за 2019 рік понад 20 млн грн мають звітувати за півріччя
З 23 травня платники податку на прибуток, у яких річний дохід за 2020 звітний рік не перевищує 40 млн грн, зможуть:

  • прийняти рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років), визначені відповідно до положень розділу ІІІ ПКУ, у декларації за 2020 рік;

  • застосовувати у 2021 році річний податковий (звітний) період з податку на прибуток.

При цьому у 2020 році річний податковий (звітний) період з податку на прибуток застосовується платниками, у яких річний дохід за 2019 звітний рік не перевищує 20 млн гривень.

Тобто юридичні особи,  які за підсумками 2019 податкового року отримали бухгалтерський дохід (за вирахуванням непрямих податків) понад 20 млн грн,  подають декларацію за півріччя, за ІІІ квартал та річну.

Якщо за 2020 рік бухгалтерський дохід платника не перевищить 40 млн грн, то далі він звітуватиме лише за 2021 рік. Тим часом, якщо бухгалтерський дохід платника за 2020 рік перевищить 40 млн грн, то у 2021 році він перебуватиме на квартальному звітному періоді. Про це ми писали тут.

 

Виплачуєте дивіденди фізособам: як заповнити Додаток АВ до декларації з прибутку? 
Тернопільські податківці зауважили, що при виплаті дивідендів фізичним особам авансовий внесок з податку на прибуток не справляється, тому заповнюючи додаток АВ до рядка 20 АВ декларації з податку на прибуток, платник податку відображає суму дивідендів, виплачену фізичним особам, у рядку 1.1 та у рядку 1 Додатка АВ до Декларації. Інші рядки Додатка АВ до Декларації не заповнюються, незалежно від того, перевищує чи ні сума таких дивідендів значення об’єкта оподаткування податком на прибуток за відповідний податковий (звітний) рік.

Водночас, якщо платник податку має здійснити розрахунок авансового внеску з податку на прибуток, то сума дивідендів, виплачена фізичним особам, враховується ним при обчисленні показників рядків 4 та 5 Додатка АВ до Декларації.

 

Чи можна виплатити дивіденди, якщо за минулі роки були збитки?
Податківці свого часу зауважили, що платник податку на прибуток має право виплачувати дивіденди платнику податку на прибуток – емітенту корпоративних прав за відсутності оподатковуваного прибутку, зокрема, і за наявності непокритого збитку за минулі роки.

Підтвердили це і податківці в новій  ІПК ДПС від 05.08.2020 р. №3190/ІПК/20-40-04-04-10. Вони зазначили: «Кодексом не передбачено застосування штрафних/фінансових санкцій за виплату дивідендів за результатами звітного року у разі отримання прибутку, навіть за умови наявності не перекритих збитків минулих років, що рахуються на балансі понад три роки і перевищують прибуток поточного року».

 

Надаємо благодійну допомогу: чи треба коригувати фінрезультат до оподаткування? 
Запорізькі податківці нагадали, що підприємства, які обліковують податкові різниці, збільшують фінансовий результат до оподаткування при наданні благодійної допомоги чи безоплатному перерахуванні (передачі) коштів, товарів (робіт, послуг) юридичним особам:

  • неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій, на суму благодійної допомоги, яка перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року;

  • особам, що не є платниками податку на прибуток (крім фізосіб, які є платниками ПДФО), та платникам податку на прибуток, які оподатковуються за ставкою 0% відповідно до п. 44 підрозд. 4 розд. XX ПКУ;

  • суб’єктам сфери фізичної культури і спорту (згідно з переліком, визначеним пп. 140.5.14 ПКУ), внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій, на суму благодійної допомоги, яка перевищує 8% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

 

Забули зазначити в декларації з прибутку, що не застосовуєте різниці: які наслідки і чи можна виправити? 
Платник податку, у якого річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний (податковий) період не перевищує 20 млн грн, не прийняв рішення про незастосування податкових різниць, та відповідно не зазначив у  декларації з податку на прибуток за такий звітний рік інформацію про наявність такого рішення, може скористатися правом на незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування на різниці, визначені розд. ІІІ ПКУ, подавши уточнюючу декларацію з податку на прибуток, зазначивши в ній про прийняте рішення про незастосування коригувань фінансового результату до оподаткування.

Відповідно, якщо цю помилку ви знайшли до закінчення строку подання декларації за відповідний період (зокрема, за півріччя 2020 р. до 10 серпня 2020 р. включно) – виправити її можна шляхом подання вже через подання уточнюючої декларації.  Про це ми зазначали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»