• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №17(71) | 24.09.2020 р.

Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №17(71) | 24.09.2020 р.

Це – вже сімнадцятий з початку року (і сімдесят перший загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • визначимося, як складання акта виконаних послуг зі запізненням впливає на податковий облік;
  • проінформуємо, що незабаром може з’явитися нова форма декларації з податку на прибуток;
  • розкажемо, які зміни в оподаткуванні податком на прибуток заплановано на 2021 рік для виконання бюджету;
  • нагадаємо, чи потрібно коригувати фінрезультат у разі прощення поворотної фіндопомоги;
  • наведемо дії платника, якщо ДПС за результатами перевірки зменшила збиток;
  • зауважимо, що пропонують ввести оподаткування роялті за використання авторського контенту.

Гарного вам читання!

 

***

Незабаром з'явиться нова декларація з прибутку
10 вересня ДПСУ оприлюднила проєкт наказу Мінфіну, яким пропонується затвердити зміни до форми декларації з податку на прибуток, затвердженої наказом МФУ від 20.10.2015 р. №897.

Проєкт наказу розроблено з метою реалізації вимог Закону №466 та Закону №786. Докладніше про їхні норми в частині податку на прибуток ми писали тут і тут.

Таким чином, форму декларації з податку на прибуток буде приведено у відповідність до ПКУ. Зокрема, у показниках:

  • після рядка за кодом 06 доповнено рядком такого змісту «Податок на прибуток контрольованої іноземної компанії 06.1 КІК»;

  • рядок за кодом 17 викладено у новій редакції «Податок на прибуток за звітний (податковий) період (рядок 06 + рядок 06.1 КІК + рядок 08 + рядок 10 + рядок 12 + рядок 15 – рядок 16 ЗП)»;

  • у новій редакції також викладено позицію «Наявність додатків» та у виносці уточнено, що у відповідних клітинках проставляється позначка «+», крім клітинок під літерами «ПН» та «КІК», у яких проставляється кількість поданих додатків до декларації з податку на прибуток.

Весь перелік змін дивіться за посиланням>>

 

Оподаткування роялті за використання авторського контенту: законопроєкт 
Умови оподаткування сплати винагороди правовласникам відповідно до законодавства про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав – дискримінаційні та мають бути скориговані. Так вважає група нардепів, які зареєстрували законопроєкт №4088.

Зокрема, пропонується змінити окремі положення ПКУ:

  • уточнити, що до роялті відноситься, зокрема, платіж, який сплачується користувачем об'єктів авторського права і (або) суміжних прав на користь організацій колективного управління;

  • передбачити, що вимоги пп. 6 пп 140.5.7 ПКУ не застосовуються до випадків нарахування платником податку роялті (відрахування (винагороди) правовласнику) на користь організацій колективного управління;

  • конкретизувати, що для ФОП до переліку витрат, безпосередньо пов'язаних з отриманням доходів, належать роялті, сплачені на користь організацій колективного управління.

Про це все ми зазначали тут.

 

Складання акта виконаних послуг зі запізненням: як бути з датою накладання ЕЦП?
Висновок податківців у ІПК ДПС від 09.09.2020 р. №3763/ІПК/25-15-05-08-12 на підставі норм чинного законодавства такий:

  • факт надання – отримання послуг засвідчується підписами посадових осіб обох сторін - учасників господарської операції безпосередньо в момент складання акта в електронному вигляді;

  • зазначення в актах наданих послуг недостовірної інформації щодо фактичних обсягів та складу таких послуг не відповідає нормам чинного законодавства України.

Окремо в ІПК рекомендується звертатися до Мінфіну для детальнішого вивчення питань зі запиту платника.

У попередніх ІПК податківці вказували, що під час проведення перевірки контролюючими органами визнаватимуться та братимуться до уваги тільки первинні документи платника податків, складені в електронній формі, які належним чином оформлені та відповідають всім вимогам щодо їх створення, оформлення, відображення у бухобліку. Про це ми писали тут.

 

Скасування мораторію на перевірки та податкові зміни - 2021: оприлюднено законопроєкт
15 вересня у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №4101. Ним пропонується внести численні зміни до ПКУ, зокрема, і в частині податку на прибуток. А саме пропонується:

  • встановити строк, протягом якого суб’єкти господарювання мають право переносити збитки минулих років (протягом 5 років);

  • надавати бюджетним установам Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації тільки у разі виявлення порушення вимог ПКУ;

  • надавати компанією з управління активами декларацій з податку на прибуток підприємств за результатами діяльності по кожному інституту спільного інвестування, активами яких така компанія здійснює управління, зокрема тих, що не мають статусу юридичної особи;

  • визнання витрат по процентах за кредитами та позиками, отриманими від нерезидентів, в період їх фактичної виплати, а не в період їх нарахування відповідно до положень бухгалтерського обліку;

  • скасування обов’язку коригування на суму субсидії фінансового результату до оподаткування суб’єктів кінематографії – резидентів, які перестали бути отримувачами субсидії відповідно до Закону «Про державну підтримку кінематографії в Україні»;

  • включення до бази оподаткування податком на репатріацію прибутку нерезидентів від продажу резидентам цінних паперів, деривативів або інших корпоративних прав, які не перебувають у статутному капіталі юридичних осіб – резидентів.

Про це ми розповідали ось тут.

Цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування (крім деяких положень).

 

Чи потрібно коригувати фінрезультат у разі прощення поворотної фіндопомоги?
Податківці у підкатегорії 102.12 «ЗІР» зауважили, що нормами ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на суму поворотної фінансової допомоги, наданої іншому платнику податку на прибуток на загальних підставах. Такі операції відображаються при формуванні фінансового результату до оподаткування за правилами бухгалтерського обліку.

Водночас платник податку на прибуток (позикодавець) у разі прощення суми поворотної фінансової допомоги, щодо якої не створювався резерв сумнівних боргів, повинен збільшити фінансовий результат до оподаткування згідно з пп. 139.2.1 ПКУ на суму списаної поворотної фінансової допомоги. Про це докладніше читайте ось тут.

 

ДПС за результатами перевірки зменшила збиток: чи треба відкоригувати декларацію?
Якщо за результатами документальної перевірки збільшені/зменшені суми від’ємного значення об’єкта оподаткування з податку на прибуток за минулі звітні (податкові) роки, то коригування фінансового результату до оподаткування за звітний період, що був охоплений перевіркою, не здійснюється. А  від’ємне значення підлягає виправленню платником податків у показниках декларації в наступному звітному періоді.

При цьому подається доповнення до декларації, передбачене п. 46.4 ПКУ, з відповідним поясненням та зазначенням відповідних сум від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих звітних років, вказавши про цей факт у спеціально відведеному місці в Декларації. Про це читайте в нашій новині тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»