• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №18(72) | 13.10.2020 р.

Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №18(72) | 13.10.2020 р.

Це – вже вісімнадцятий з початку року (і сімдесят другий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло понад два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зауважимо, що з 23 травня 20 тис. грн є критерієм для визнання ОЗ в податковому обліку;
  • визначимося, які будуть наслідки у разі сплати неприбутковій організації членських внесків;
  • з’ясуємо, чи враховується ПДВ при обчисленні суми податку на прибуток;
  • розповімо, як сплачують податок на прибуток новостворені платники та «єдинники» після переходу;
  • дізнаємося, чи будуть наслідки у разі надання фізособою-«єдинником» послуги відрядженому працівнику.

Гарного вам читання!

 

***

Фізособа-«єдинник» надав послуги відрядженому працівнику підприємства-платника податку на прибуток: чи є наслідки?
Якщо фізособою-«єдинником» ІІ групи були надані послуги працівнику юридичної особи під час відрядження, і вартість послуг оплачується особисто таким працівником, то порушення умов перебування на другій групі платника єдиного податку не виникає.

Однак, якщо оплата вартості послуг надходить на рахунок фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку другої групи від юридичної особи, яка не є платником єдиного податку, за найманого працівника, що перебуває у відрядженні, то порушуються умови перебування ФОП на другій групі платника єдиного податку.

Але наслідків для платника податку на прибуток при таких обставинах не виникає. Тому витрати на відрядження будуть включатися до витрати підприємства та впливати на об’єкт оподаткування податком на прибуток. Про це ми писали тут.

 

20 тис. грн – критерій для визнання ОЗ в податковому обліку
Дніпропетровські податківці наголосили, що з 23 травня 2020 року змінено вартісний критерій визначення основних засобів з 6 тис. грн до 20 тис. гривень.

Цей критерій застосовується до основних засобів, що вводяться в експлуатацію після 22 травня 2020 року. Основні засоби, введені в експлуатацію до 23 травня 2020 року, продовжують амортизуватись у податковому обліку, навіть якщо їх залишкова балансова вартість не перевищує 20 тис. гривень.

 

Сплатили неприбутковій організації членські внески: чи потрібно коригувати фінрезультат? 
Тернопільські податківці зазначили: якщо платник податку на прибуток сплачує неприбутковій організації, яка відповідає вимогам п. 133.4 ПКУ та внесена до Реєстру, членські внески на безповоротній основі, то такий платник повинен збільшити фінансовий результат до оподаткування на суму таких членських внесків у розмірі, що перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

 

Чи враховується ПДВ при обчисленні суми податку на прибуток?
Черкаські податківці зауважили, що відповідно до п. 44.2 ПКУ для обрахунку об’єкта оподаткування платник податку на прибуток використовує дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності щодо доходів, витрат та фінансового результату до оподаткування. Також вони навели норму  пп. 134.1.1 ПКУ.

З огляду на ці та інші норми ПКУ виходить, що ПКУ не передбачено різниць для коригування фінансового результату до оподаткування на суму ПДВ. Такі суми відображаються при формуванні фінансового результату за правилами бухгалтерського обліку.

 

Як сплачують податок на прибуток новостворені платники та «єдинники» після переходу?
Платники єдиного податку, які протягом року перейшли на загальну систему оподаткування, застосовують річний податковий (звітний) період як новостворені платники податку на прибуток підприємств. Але для них він починається з дати переходу на загальну систему оподаткування і закінчується останнім календарним днем такого податкового (звітного) періоду (крім виробників сільськогосподарської продукції). Таку декларацію слід подати протягом 60 к.дн. після закінчення звітного року.

При цьому платник податку на прибуток зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним декларації, протягом 10 календарних днів за останнім днем граничного строку для подання декларації. Про це все ми зазначали ось тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»