• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №01(97) | 19.01.2022 р.

Дев’яносто сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №01(97) | 19.01.2022 р.

Це – перший з початку року (і дев’яносто сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минув майже місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розповімо, що в «Єдиному вікні» ДПС вже є формат для звітування з податку на прибуток за 2021 рік;
  • зауважимо, що враховувати від'ємне значення з податку на прибуток у 2022 році слід буде за оновленими правилами;
  • наведемо інофрмаційний лист ДПС щодо змін до норм ПКУ в оподаткуванні податком на прибуток;
  • зупинимося на змінах  в оподаткуванні податком на прибуток з 2022 року;
  • підкреслимо, що форму декларації з прибутку знов хочуть змінити;
  • нагадаємо, в які терміни звітувати з податку на прибуток у 2022 році;
  • проінформуємо, що декларацію з податку на прибуток за оновленою формою від 17 грудня вперше подаватимемо за І квартал 2022 року.

Гарного вам читання!

 

***

Формати для нової декларації з прибутку - вже в «Єдиному вікні» ДПС
4 січня ДПСУ оприлюднила повну версію 1.30.0.0 станом на 29.12.2021 р. спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності».

Зокрема, додано нові документи на виконання вимог наказу Міністерства фінансів України від 06 червня 2021 № 332:

  • J0109301 - Податкова декларація з податку на прибуток підприємств за угодою про розподіл продукції;
     
  • J0193101 - Додаток ПВ до рядка 02 Податкової декларації з податку на прибуток підприємств за угодою про розподіл продукції;
     
  • J0193201 - Додаток ПН до рядка 07 ПН Податкової декларації з податку на прибуток підприємств за угодою про розподіл продукції;
     
  • J0193301 - Додаток КВ до рядка 03 КВ Податкової декларації з податку на прибуток підприємств за угодою про розподіл продукції;
     
  • J0193401 - Додаток АМ до рядка 02.2.2 АМ додатка ПВ до рядка 02 Податкової декларації з податку на прибуток підприємств за угодою про розподіл продукції;
     
  • J0193501 - Додаток ТЦ до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств за угодою про розподіл продукції;
     
  • J0193601 - Додаток ВП до рядків 08 - 10 Податкової декларації з податку на прибуток підприємств за угодою про розподіл продукції.

 

Що змінилося в оподаткуванні податком на прибуток з 2022 року: інформаційний лист від ДПС
18 січня ДПС оприлюднила iнформаційний лист №1/2022, який присвячено новаціям у частині податку на прибуток підприємств, запровадженими Законом №1914-ІХ.

У цьому інформаційному листі розглянуто, зокрема, зміни:

  • повʼязані з коригуванням фінансового результату при розрахунку податку на прибуток;
     
  • обліку витрат на надання безповоротної фінансової допомоги при визначенні обʼєкта оподаткування;
     
  • у порядку визначення податкового зобовʼязання платниками податку – виробниками електричної енергії за «зеленим» тарифом;
     
  • в обліку витрат на сплату роялті при визначенні обʼєкта оподаткування;
     
  • у застосуванні різниць при використанні резерву сумнівних боргів та очікуваних кредитних збитків (зменшення корисності активів);
     
  • у складі осіб, які мають право на пільги з податку на прибуток.

Ознайомитися з інформаційним листом можна тут>>

 

Врахування від'ємного значення з податку на прибуток: що змінилося?
Дніпропетровські податківці зауважили, що  для великих платників податків порядок врахування від’ємного значення об’єкта оподаткування у зменшення фінансового результату до оподаткування вперше застосовується при розрахунку об’єкта оподаткування за результатами податкових (звітних) періодів 2022 року.

При цьому сума від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років, не погашена станом на 1 січня 2022 року, враховується у зменшення фінансового результату до оподаткування наступних податкових (звітних) періодів у порядку, встановленому пп. 140.4.4 ПКУ, до повного погашення.

 

В які терміни звітувати з податку на прибуток у 2022 році?
Податківці з Офісу великих платників зазначили, що звітними періодами для податку на прибуток підприємств, крім випадків, передбачених п. 137.5 ПКУ, є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік.

Пунктом 137.5 ПКУ встановлено, що річний податковий (звітний) період встановлюється для таких платників податку:

  • платників податку, які зареєстровані протягом звітного (податкового) року (новостворені), що сплачують податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році;
     
  • виробників сільськогосподарської продукції;
     
  • платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), за попередній річний звітний період, не перевищує 40 млн гривень. При цьому до річного доходу від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначеного за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), включається дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), інші операційні доходи, фінансові доходи та інші доходи;
     
  • фізичних осіб – підприємців, у тому числі таких, які обрали спрощену систему оподаткування, та фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, щодо виплачених нерезиденту доходів (прибутків) із джерелом їх походження з України, що оподатковуються в порядку, визначеному п. 141.4 ПКУ;
     
  • суб’єктів господарювання юридичних осіб, які обрали спрощену систему оподаткування, щодо виплачених нерезиденту доходів (прибутків) із джерелом їх походження з України, що оподатковуються в порядку, визначеному пп. 141.4 ПКУ;
     
  • суб’єктів господарювання юридичних осіб, які обрали спрощену систему оподаткування, щодо отриманого скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії, що оподатковується в порядку, визначеному ст. 39-2 та розд. ІІІ ПКУ.

 

Декларацію з податку на прибуток знову збираються оновити
12 січня 2022 року на сайті ДПСУ розміщено проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств та визнання такими, що втратили чинність, деяких наказів» (завантажити).

  • Зміни до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств (завантажити);
  • Додаток МПЗ до рядка 06.2 МПЗ Податкової декларації з податку на прибуток підприємств (завантажити);
  • Додаток МПЗ-З до рядка 02 МПЗ-З додатка МПЗ до рядка 06.2 МПЗ Податкової декларації з податку на прибуток підприємств (завантажити).

Проєкт наказу підготовлено з урахуванням змін, внесених до ПКУ Законом №1914-IX .

Про це докладніше ми зазначали тут.

 

Декларацію з податку на прибуток за оновленою формою вперше подаватимемо за І квартал 2022 року: роз’яснення ДПСУ
Нагадаємо, що 17 грудня 2021 року в «Офіційному віснику» №96 було опубліковано Наказ Мінфіну від 17.11.2021 р. № 601, яким вносяться зміни до форми декларації з податку на прибуток. Про це ми повідомляли тут.

У листі від 05.01.2022 р. №62/7/99-00-21-02-01-07 ДПС  зазначила, що платникам податку необхідно подавати декларацію за оновленою формою, починаючи зі звітного (податкового) періоду - І квартал 2022 року.

Таким чином, за 2021 рік декларацію з податку на прибуток слід подавати за «старою» формою, передбаченою Наказом Мінфіну від 04.06.2021 р. №317. Детальніше зміни у формі декларації, що слід подавати за 2021, ми розглядали тут.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Що змінилося в оподаткуванні податком на прибуток з 2022 року? Чи виникли нові податкові різниці? Про це ми розповіли тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»