• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №10(18) | 01.08.2018 р.

Вісімнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №10(18) | 01.08.2018 р.

Це – вже вісімнадцятий (і десятий у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло майже два тижні, і нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • дізнаємося, що загрожуватиме «єдинникам» І-ІІ груп за порушення строків сплати авансових внесків з ЄП;
  • визначимося, коли наявність засновника-платника податку на прибуток призводить до неможливості стати «єдинником»;
  • зазначимо, як сплачувати податок у разі здійснення фізособою-«єдинником» діяльності не за місцем податкової адреси;
  • вкажемо, чи може фізособа-«єдинник» здавати в оренду частину ділянки землі площею понад 0,2 га;
  • поговоримо про необхідність нарахування ПДВ при анулюванні реєстрації при переході на ставку єдиного податку у розмірі 5%;
  • …а також розповімо, чи є сільгосптоваровиробник - «єдинник» платником рентної плати.

Гарного вам читання!

 

***

Що загрожує «єдинникам» І-ІІ груп за порушення строків сплати авансових внесків з ЄП
Податківці з Івано-Франківської області пригадали, що у разі порушення платниками єдиного податку І та ІІ груп строків сплати авансових внесків єдиного податку, нарахування штрафних санкцій здійснюється за результатами акту перевірки (камеральної або документальної).

Розмір штрафу становить 50% обраної ставки єдиного податку; він накладається за кожний випадок несвоєчасної сплати або несплати авансових внесків єдиного податку.

 

Звертаємо увагу: у разі застосування штрафних санкцій за порушення строків сплати податку складається податкове повідомлення-рішення за формою «Ш».

 

Одним із засновників юрособи є платник податку на прибуток: що з обранням спрощеної системи?
Податківці з «Віснику» зазначають, що не можуть бути «єдинниками» такі підприємства, у яких 25% та більше відсотків статутного капіталу належать юрособам – платникам податку на прибуток. Тобто частка засновників у розмірі не менше 75% статутного капіталу юридичної особи, повинна належати юридичним особам - «єдинникам».

 

Звертаємо увагу: якщо сукупність часток засновників юридичної особи у статутному капіталі дорівнює нулю, то вважається, що така сукупність часток становить 100%. Саме тому юридична особа, у якої статутний фонд дорівнює нулю і яка має одного або кількох засновників - юросіб (платників податку на прибуток), не може стати «єдинником».

 

Фізособа-«єдинник» здійснює діяльність не за місцем податкової адреси: як сплачувати податки
Херсонські податківці вказали, що господарську діяльність фізособа-«єдинник» може здійснювати на свій вибір за межами сільської, селищної, місцевої ради, в якій розташована її податкова адреса. Але в цьому випадку сплачується максимальний розмір ставки єдиного податку:

  • для І групи – 10% прожиткового мінімуму працездатних осіб;
  • для ІІ групи – 20% мінімальної зарплати.

 

Чи може фізособа-«єдинник» здавати в оренду частину ділянки землі площею понад 0,2 га?
За пп. 291.5.3 ПКУ фізособи-підприємці при наданні в оренду земельних ділянок загальною площею понад 0,2 га не можуть бути «єдинниками». Відповідно й не можуть бути «єдинниками» фізособи-підприємці, які планують здавати в оренду частину земельної ділянки в межах 0,2 га, загальна площа якої перевищує 0,2 га.

Консультацію чернівецькій податківців з цього (і не тільки) питання читайте за посиланням.

 

Чи є сільгосптоваровиробник-платник єдиного податку IV групи платником рентної плати?
Податківці з Київської області повідомили, що «єдинники» IV групи звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання звітності з рентної плати за спецвикористання води. Це встановлено п. 297.1 ПКУ. Тому й видобування підземних вод на підставі дозволів на спеціальне водокористування «єдинником» IV групи не призводить до звітування та сплати рентної плати.

 

Наостанок – аналітика від редакції
Постачальник не склав та не зареєстрував ПН при придбанні у нього нерухомості. Відповідно покупець-«єдинник» не зміг відобразити податковий кредит з ПДВ. Чи необхідно при анулюванні реєстрації платника ПДВ внаслідок переходу на сплату єдиного податку за ставкою 5% доходу визначати ПЗ з ПДВ на цю суму?
Про це ми пишемо тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»