• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №4(12) | 27.04.2018 р.

Дванадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №4(12) | 27.04.2018 р.

Це – вже дванадцятий (і четвертий у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минув місяць і за цей час з’явилося багато нового і цікавого.

 

Тож сьогодні ми:

  • дізнаємось, які штрафи очікують на фізосіб-«єдинників», які не мають первинних документів;
  • проконсультуємо, як підприємцю-«єдиннику» оподатковувати лікарняні за рахунок ФСС з ТВП;
  • визначимося, як розраховуються календарні місяці для оподаткування фіндопомоги;
  • з’ясуємо, чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті дивідендів за періоди до 2018 року;
  • нагадаємо, коли фізособі-«єдиннику» потрібно буде застосовувати ставку єдиного податку 15%;
  • розберемося, чи можуть «єдинники» приймати в оплату за свої послуги чи товар електронні кошти;
  • ...а наостанок – дізнаємося, чи потрібно сплачувати земельний податок фізособі-«єдиннику».

Гарного вам читання!

 

***

Фізособа-«єдинник» не має первинних документів: що за це буде?
Первинні документи є основою для заповнення Книги обліку доходів або Книги обліку доходів та витрат. Ці документи повинні зберігатись не менше як 1095 днів з дня подання декларації з єдиного податку.

За незберігання первинних документів відповідно до п. 121.1 ПКУ до «єдинників» може бути застосовано штраф у розмірі 510 грн. А от за повторне порушення протягом року чекатиме штраф у розмірі 1020 грн.

Детальніше про це тут.

 

Чи може «єдинник» III групи протягом поточного року обрати IV групу єдиного податку?
Дніпропетровські податківці у своєму роз’ясненні зауважили, що «єдинник» третьої групи, який на початку поточного року у встановлений строк (до 20 лютого поточного року) не надав документи для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування єдиного податку IV групи, не може протягом поточного року здійснити такий перехід.

Якщо ж необхідні документи були надані до ДФС до 20 лютого, то «єдинник» ІІІ групи може перейти на IV групу в будь-якому кварталі поточного року.

 

Підприємець отримав лікарняні за себе від ФСС з ТВП: які податки та коли необхідно сплатити?
По-перше, на підставі пп. 4 п. 292.11 ПКУ сума лікарняних не потрапляє до доходу фізособи-«єдинника». Відповідно ця сума не буде оподатковуватись єдиним податком та не вплине на обсяг доходу.

По-друге, суми лікарняних, на думку податківців, повинні бути оподатковані ПДФО та військовим збором на загальних підставах. При цьому ЄСВ на такі суми не нараховується.

По-третє, суми лікарняних від ФСС не потраплять в декларацію «єдинника», а повинні бути відображені у декларації про майновий стан і доходи. Така декларація подається у строк до 1 травня року, що настає за звітним. До того ж не забудьте відзвітувати перед Фондом соцстрахування за отриманою допомогою. Сума фінансування має бути відображена у звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП (ряд. 21 «Витрати з початку року», ряд. 6 «Отримано від Фонду з початку року»).

І останнє: сплатити ПДФО та суми військового збору, утримані з лікарняних, фізособа-«єдинник» повинна буде лише після складання декларації у строк до 1 серпня року, що настає за звітним.

Про це все читайте у нашій консультації (для передплатників).

 

Як «єдиннику» порахувати 12 місяців з дня отримання поворотної фінансової допомоги?
Згідно з п. 292.11 ПКУ не включаються до доходу «єдинника» суми поворотної фінансової допомоги, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання.

Але ПКУ не містить чіткого визначення, яким чином такі календарні місяці розраховуються. Поняття «календарний рік» згадується у постанові ВСУ від 16.04.2013 р. За нею календарний рік — це проміжок часу з 1 січня до 31 грудня, який триває 365 або 366 (у високосному році) календарних днів. На підставі цього визначення можна провести аналогію, за якою календарний місяць – це проміжок часу з 1 до 30 (31) число кожного місяця (28 чи 29 число у лютому).

З огляду на цей алгоритм розрахунку річного періоду поворотна фіндопомога, яка була отримана у квітні 2018 року, має бути повернута позикодавцю до кінця березня 2019 року. А вже 1 квітня 2019 року сума такої неповерненої допомоги потрапить в дохід «єдинника».

Про це читайте нашу консультацію (для передплатників). А ще радимо отримати від податківців індивідуальну консультацію з цього питання.

 

Чи можуть «єдинники» приймати в оплату за свої послуги чи товар електронні кошти?
Відповідно до п. 291.6 ПКУ «єдинники» І – ІІІ груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Електронні кошти не відносяться до грошової форми розрахунків, оскільки не є безготівковими коштами. Тому «єдинники» не можуть використовувати їх як оплату від клієнтів за реалізовані товари та послуги.

Про це ми докладно розповідали у своїй аналітиці.

 

Чи потрібно емітенту-«єдиннику» сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті дивідендів за минулі роки?
Нагадаємо, що з 2018 року згідно зі змінами до ПКУ «єдинники» при виплаті дивідендів вже не зобов’язані сплачувати авансові внески з податку на прибуток (про це ми писали тут). Це правило також працює під час виплати дивідендів у 2018 році за результатами діяльності за минулі роки.

Податківці в індивідуальній консультації від 26.03.2018 р. № 8773/7/99-99-15-02-02-17 зробили відповідний висновок: «Під час виплати дивідендів у 2018 році за результатами фінансово-господарської діяльності за 2016, 2017 роки, платники єдиного податку у 2018 році не нараховують та не сплачують до бюджету авансові внески з податку на прибуток».

 

Коли фізособі-«єдиннику» доведеться застосовувати ставку 15%
В офіційному виданні ДФС «Вісник. Офіційно про податки» податківці навели випадки застосування ставки 15% до доходів фізосіб-«єдинників».

Перш за все ставка єдиного податку у розмірі 15% має застосовуватися до суми перевищення граничного розміру доходу.

Крім того, ставка 15% встановлюється до доходу:

  • отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у реєстрі платників єдиного податку, віднесеного до І або ІІ групи;
  • отриманого при застосуванні розрахунку іншого, ніж в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій);
  • отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування;
  • отриманого платниками І або ІІ групи від провадження діяльності, не передбаченої пп. 1 або 2 п. 291.4 ПКУ.

 

І наостанок – роз’яснення від податківців
З подицією ДФС щодо сплати земельного податку власником нерухомого майна фізособою-«єдинником» можна ознайомитись тут («Якщо фізична особа - підприємець має земельну ділянку і земельна ділянка використовується ним для провадження підприємницької діяльності, то така особа (платник єдиного податку першої - третьої груп) звільняється від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності із земельного податку»).

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»