• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №1(9) | 17.01.2018 р.

Дев’ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №1(9) | 17.01.2018 р.

Це – вже дев’ятий (і перший у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попередньої розсилки пройшло більш як три тижні і за цей час з’явилося багато цікавого та нового.

 

У цій розсилці ми:

  • поговоримо про зміни в оподаткуванні та сплаті єдиного податку у новому, 2018-му році;
  • нагадаємо, як підтвердити «єдиннику» IV групи свій статус;
  • визначимося з наслідками при анулюванні реєстрації платника ПДВ;
  • і, наостанок, наведемо два роз’яснення від ДФС з приводу форми розрахунків платників єдиного податку ІІІ групи за надані послуги та оподаткування єдиним податком операції з продажу корпоративних прав.

Гарного вам читання!

 

***

Насамперед – про те, що змінилося в оподаткуванні та сплаті єдиного податку з 1 січня 2018 року?
По-перше, з 01.01.2018 року змінилися максимальні ставки ЄП. А саме:

  • для платників І групи – 176,20 грн/міс.;
  • для платників ІІ групи – 744,60 грн/міс.

Для платників ІІІ групи ставки, як і у 2017 році, становитимуть 3% для платників ПДВ і 5 % для неплатників ПДВ.

 

Зверніть увагу! 176,20 і 744,60 грн – розміри максимальної ставки, а реальну для кожної адміністративно-територіальної одиниці мають встановити органи місцевого самоврядування.

 

Для платників єдиного податку IV групи ставки податку не змінилися: як і раніше, вони встановлюються у відсотках до нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Але індекс споживчих цін, що використовується для визначення величини коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки с/г угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду для цілей оподаткування єдиним податком, застосовується із значенням 100% не лише за 2015 рік, а і за 2017 рік.

Відповідні зміни було внесено до п. 5 підр. 8 розд. ХХ ПКУ.

 

По-друге, з 1 січня 2018 року до абз. сьомого пп. 57.1-1.2 ПКУ внесено важливу зміну. З цього моменту юрособи-єдинники при виплаті дивідендів вже не зобов’язані сплачувати авансові внески з податку на прибуток.

Але ця норма стосується випадків виплати дивідендів у 2018 році. У 2017 році діяли інші правила, про них можна прочитати у нашій консультації (для передплатників). При виплаті дивідендів фізособам-засновникам у 2018 році, як й у 2017, потрібно утримувати ПДФО за ставкою 9% та військовий збір за ставкою 1,5% (а також відображати такий вид доходу у ф. №1ДФ).

По-третє, з 1 січня 2018 року у ст. 297 ПКУ з’явився новий пункт 297.5. За ним «єдиннику» при виплаті доходів із джерелом їх походження з України нерезиденту-юрособі або уповноваженій ним особі (крім постійного представництва на території України) слід здійснювати нарахування та сплату податку з доходів нерезидента в порядку, розмірі та у строки, встановлені розділом III ПКУ. Але фактично ця вимога працювала і раніше.

Про це та про те, в яких розмірах слід сплачувати ЄСВ фізособам-єдинникам у 2018 році, дивиться у нашій аналітиці, а приклади податкового навантаження ми наводили в іншому своєму матеріалі.

По-четверте, Законом №2245 до п. 5 ст. 293.8 ПКУ внесено косметичну правку. За нею у разі анулювання реєстрації платника ПДВ, платники єдиного податку III групи зобов’язані перейти на сплату єдиного податку за ставкою у розмірі 5% (раніше – 3%), або відмовитись від застосування спрощеної системи не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу, в якому здійснено анулювання реєстрації платником ПДВ. Про це тут.

До того ж Мінфін ще у грудні минулого року запевнив, що не готує ніяких сюрпризів для платників єдиного податку. Тож, якщо обіцянки не будуть порушені, у 2018 році нічого глобального на «єдинників» не чекатиме.

 

Які документи підтверджують статус «єдинника» ІV групи на 2018 рік?
Для щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку четвертої групи слід подати не пізніше 20 лютого 2018 року:

  • загальну декларацію з єдиного податку на 2018 рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок (сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень), та/або земель водного фонду внутрішніх водойм (озер, ставків та водосховищ), – за місцем перебування на податковому обліку;
  • звітну декларацію з єдиного податку на 2018 рік окремо щодо кожної земельної ділянки – за місцем розташування такої земельної ділянки;
  • розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва – контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок за формою;
  • відомості (довідку) про наявність земельних ділянок – за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок. У відомостях зазначаються дані про кожний документ, що встановлює право власності та/або користування земельними ділянками, у тому числі про кожний договір оренди земельної частки (паю).

Про це ми розповідали у консультації (для передплатників).

 

Які наслідки для «єдинника» при анулюванні реєстрації платника ПДВ
Якщо єдинник переходить на сплату єдиного податку за ставкою 5% зі ставки 3%, то його реєстрація, як платника ПДВ, анулюється. Анулювання реєстрації здійснюється шляхом виключення платника ПДВ з Реєстру.

При цьому останнім звітним періодом є період, який розпочинається від дня, що настає за останнім днем попереднього податкового періоду, та закінчується днем анулювання реєстрації. Тому не пізніше дати анулювання його реєстрації слід нараховувати ПДВ за товарами/послугами, необоротними активами, суми ПДВ за якими були включені до складу податкового кредиту, якщо їх на день анулювання їх не було використано. Базою оподаткування ПДВ у цьому випадку є звичайна ціна цих активів.

Окремо потрібно перевірити, чи обліковується на дату анулювання реєстрації як платника ПДВ дебіторська заборгованість за оплаченими, але не отриманими активами, за якими суми ПДВ також було включено до податкового кредиту. Якщо така заборгованість є, то на її суму також слід нарахувати ПДВ.

Про це все детально читайте у нашій консультації (для передплатників).

 

Як звітувати та у які терміни сплачувати єдиний податок платникам І та ІІ групи?
Податківці надали роз'яснення щодо терміну подання звітності та строків сплати єдиного податку платниками I та II групи.

Відповідно до пп. 49.18.2 та пп. 49.18.3 ПКУ податкові декларації, крім випадків, передбачених ПКУ, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює:

  • календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя);
  • календарному року, крім випадків, передбачених пп. 49.18.4 та 49.18.5 ПКУ (для платників ПДФО – протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Фізособи–підприємці – платники єдиного податку першої і другої груп сплачують ЄП шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця. Також податок можна сплатити авансовим внеском за весь податковий період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року.

 

Наостанок ще два роз’яснення від податківців
Щодо форми розрахунків платників єдиного податку третьої групи за надані послуги читайте тут («п. 291.6 ПКУ регламентується тільки форма отримання доходу, якій підлягає оподаткуванню єдиним податком, а саме виключно грошова форма»).

А про правила оподаткування єдиним податком операції з продажу корпоративних прав читайте ось тут («Продаж Аудиторською групою корпоративних визнається доходам та є об'єктом оподаткування єдиним податком. Оподаткуванню єдиним податком підлягає сума коштів, отриманих від продажу корпоративних прав, незалежно від того, вищою або нижчою є продажна вартість цих прав ніж їх номінальна вартість»).

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»