• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №11(19) | 18.08.2018 р.

Дев`ятнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №11(19) | 18.08.2018 р.

Це – вже дев’ятнадцятий (і одинадцятий у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • дізнаємося, які податки не платить «єдинник» IV групи;
  • визначимося, чи може фізособа-«єдинник» надавати частину приміщення в оренду як фізособа, а частину як підприємець;
  • з’ясуємо, чи є доходом юрособи-«єдинника» безоплатно отримані товари;
  • зазначимо, до яких наслідків для юрособи-«єдинника» призводить виплата доходу нерезиденту;
  • поговоримо про початок застосування нових ставок єдиного податку, затверджених місцевим органом;
  • …а також розповімо, з якого моменту слід реєструвати нову Книгу обліку доходів фізособі-«єдиннику» у разі зміни адреси проживання.

Гарного вам читання!

 

***

Яких податків не платить платник єдиного податку IV групи?
Тернопільські податківці нагадали, що відповідно до п. 297.1 ПКУ «єдинники» четвертої групи звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з таких податків:

  • податку на прибуток;
  • земельного податку (крім земельного податку за земельні ділянки, що не використовуються платниками-«єдинниками» четвертої групи для ведення с/г товаровиробництва);
  • рентної плати за спеціальне використання води.

 

Безоплатно отримані товари є доходом юрособи-«єдинника»
Закарпатські податківці зазначають: до доходу юрособи-«єдинника» включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг). Безоплатно отриманими вважаються товари (роботи, послуги):

  • надані згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення;
  • передані на відповідальне зберігання і використані платником єдиного податку.

Датою отримання доходу є дата підписання юрособою-«єдинником» акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

 

Виплатили дохід нерезиденту – подайте декларацію з податку на прибуток
«Єдинники» при виплаті доходу з джерелом походження з України нерезиденту повинні утримати та сплатити до бюджету суму податку з такого доходу. Відповідно на «єдинників» поширюється обов’язок відзвітувати за нараховані та утримані суми податку шляхом подання Декларації з податку на прибуток.

Ці суми будуть відображатися у рядку 23 ПН декларації і відповідно у додатку ПН. Інші рядки декларації не заповнюються.

Декларацію з податку на прибуток «єдинники» мають подати у строки залежно від їхніх правил звітування з єдиного податку. А саме:

  • платники єдиного податку ІІІ групи – за квартал, півріччя, три квартали та рік;
  • платники єдиного податку І, ІІ та ІV групи – за рік.

Про це ми пишемо у своїй новині на підставі індивідуальної податкової консультації від 30.07.2018 р. №3314/6/99-99-15-02-02-15/ІПК.

 

Місцевий орган збільшив ставки єдиного податку: з якого періоду вони діють?
Податківці у підкатегорії 107.01 «ЗІР» зауважили, що обов’язок щодо сплати єдиного податку за новими ставками у «єдинників» ІІ групи виникає з урахуванням строків, визначених таким рішенням органу місцевого самоврядування. Тобто початком застосування нових ставок є дата, зазначена у рішенні.

 

Фізособа-«єдинник» змінила своє місце проживання: як бути з Книгою обліку
Протягом року зміни податкової адреси (місця проживання) фізособі-«єдиннику» слід використовувати раніше зареєстровану Книгу. Але після закінчення такого року потрібно буде зареєструвати нову Книгу обліку доходів (Книгу обліку доходів і витрат) у податковому органі за новою податковою адресою (основним місцем обліку).

При цьому таку реєстрацію слід здійснити до отримання доходів від здійснення підприємницької діяльності за новим місцем обліку.

Докладніше читайте тут.

 

Наостанок – ще одне роз’яснення від ДФС
Позицію податківців щодо можливості фізособи-«єдинника» ІІ групи надавати в оренду нежитлове приміщення площею понад 300 кв.м. читайте тут.

(«Фізична особа, якій належить нерухоме майно (житлового або нежитлового призначення), загальна площа якого перевищує норми, встановлені пп. 291.5.3 п. 291.5 ст. 291 ПКУ, не має права надавати одну частину нерухомого майна в оренду як фізична особа - не суб'єкт господарювання, а іншу частину як фізична особа - підприємець на спрощеній системі оподаткування.

Така фізична особа може надавати нерухоме майно (житлового або нежитлового призначення) в оренду як фізична особа - підприємець на спрощеній системі оподаткування або як фізична особа - не суб'єкт господарювання»).

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»