• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №15(23) | 22.10.2018 р.

Двадцять третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №15(23) | 22.10.2018 р.

Це – вже двадцять третій (і п’ятнадцятий у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

З моменту написання попереднього листа минуло понад два тижні, тож нам є про що розповісти.

Цього разу ми:

  • розкажемо, що борг з ЄСВ на 1 січня може стати причиною заборони перебувати на єдиному податку;
  • роз’яснимо, як юрособі-«єдиннику» виправити помилку через подання уточнюючої декларації;
  • дізнаємося, за яких умов «єдинник» може здійснити переуступку права вимоги;
  • вкажемо, як при здійсненні ЗЕД та визначенні курсових різниць формувати дохід юрособі-«єдиннику»;
  • … а також нагадаємо правила оформлення на роботу працівників для фізосіб-роботодавців.

Гарного вам читання!

***

Борг з ЄСВ на 1 січня стане причиною заборони перебувати на єдиному податку
На сайті СПО об’єднань профспілокоприлюднено для обговорення законопроект «Про внесення змін до статті 291 Податкового кодексу України щодо сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

За ним суб’єкти господарювання, які станом на 1 січня звітного року мають недоїмку з ЄСВ, не можуть бути платниками єдиного податку першої-третьої та четвертої групЦі норми будуть прописані в нових пп. 291.5.9 та пп. 291.5-1.4 ПКУ.

Підприємець -«єдинник» приймає на роботу працівників. Що слід врахувати?
По-перше, фізособі–«єдиннику» для прийняття працівника на роботу необхідно заключити письмовий трудовий договір з таким працівником відповідно до норм КЗпП. Про документальне оформлення працівників на роботу до підприємців ми писали тут.

По-друге, відповідно до п. 297.3 ПКУ фізособа-«єдинник» виконує передбачені ПКУ функції податкового агента у разі нарахування (виплати, надання) оподатковуваних ПДФО доходів на користь фізособи, яка перебуває з ним у трудових або цивільно-правових відносинах.

І ще. Не забувайте про ведення обліку найманих працівників щодо граничної кількості найманих працівників у відповідній групі платників єдиного податку. Про це та про те, скільки працівників може мати фізособа-«єдинник» залежно від обраної групи ми розповідали тут.

Як виправити помилку юрособі-«єдиннику» через подання уточнюючої декларації?
Уточнюючі податкові декларації подаються окремо за кожний звітний період, що уточнюється.

В розділах ІІ та ІІІ уточнюючої податкової декларації слід зазначати правильні показники з урахуванням уточнень наростаючим підсумком.

У рядках 11 – 17 розділу ІV уточнюючої податкової декларації зазначається сума уточнень податкових зобов’язань. Вона розраховується шляхом порівняння показників уточнюючої податкової декларації та податкової декларації, яка уточнюється, а також сума нарахованого штрафу та пені. Більше про це читайте тут.

Юрособа-«єдинник» займається ЗЕД: вплив курсових різниць
Запорізькі податківці зауважили, в яких випадках юрособа – платник ЄП має визначати курсові різниці. Це потрібно робити при перерахунку операцій, виражених в іноземній валюті, заборгованості та іноземної валюти на дату балансу, а також на дату здійснення господарської операції згідно з вимогами П(С)БО.

При цьому позитивне значення курсових різниць від перерахунку іноземної валюти включається до складу доходів «єдинника».

А від’ємне значення курсових різниць від перерахунку іноземної валюти не зменшує базу оподаткування єдиним податком. Це пов’язано з тим, що у декларації юрособи-«єдинника» не передбачено відображення витрат.

Чи може «єдинник» здійснити переуступку права вимоги?
Запорізькі податківці в індивідуальній консультації від 09.10.2018 р. №4341/ІПК/08-01-12-04-11проінформували, що передача права вимоги боргу іншому кредитору з подальшим отриманням компенсації від нього не порушує умови перебування на єдиному податку.

Але це не призводить до наслідків, якщо:

  • згідно з договором права вимоги боргу був передбачений розрахунок у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій);
  • визначення компенсації за відступлення права вимоги боргу також у грошовій формі.

По це докладніше читайте у нашому коментарі до згаданої індивідуальної податкової консультації.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»