• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №17(25) | 22.11.2018 р.

Двадцять п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №17(25) | 22.11.2018 р.

Це – вже двадцять п’ятий (і сімнадцятий у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

З моменту написання попереднього листа минуло понад два тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Цього разу ми:

  • визначимося, чи потрібно оподатковувати єдиним податком суму неповернутої поворотної фінансової допомоги у разі ліквідації юрособи-«єдинника»;
  • з’ясуємо, як на думку податківців слід заповнювати Книгу обліку доходів фізособам-«єдинникам» у разі проведення діяльності за дорученням;
  • нагадаємо, за якими ставками мають сплачувати єдиний податок платники IV групи у 2018 році;
  • дізнаємося, які наслідки чекають на юрособу-«єдинника» у разі зміни її місцезнаходження;
  • поговоримо про особливості оподаткування юрособами-«єдинниками» відкриття депозиту, отримання відсотків за ним та закриття;
  • наведемо алгоритм коригування доходу фізособи-«єдинника» у разі повернення авансу покупцю.

Гарного вам читання!

***

 

Фізособа-«єдинник» повернув аванс: як відкоригувати дохід?
Дніпропетровські податківці навели два алгоритми дій у разі повернення авансу.

У ситуації, коли повернення авансу покупцю за товари у разі розірвання договору відбувається у періоді їх отримання, такі кошти не включаються до складу доходу фізособи-«єдинника» та не підлягають відображенню у декларації.

Якщо ж повернення авансу  покупцю за товари відбувається в іншому податковому періоді, фізособа-«єдинник» повинна включити таку суму коштів до доходу у звітному періоді, в якому ці кошти отримано, та здійснити перерахунок доходу у звітному періоді їх повернення.

 

Юрособа-«єдинник» ліквідується та має неповернуту фіндопомогу: наслідки
ДФС у Дніпропетровській області нагадала, що сума поворотної фінансової допомоги не включається до складу доходу юрособи-«єдинника» за умови повернення протягом 12 календарних місяців з дня її отримання.

Якщо суми поворотної фінансової допомоги вважаються погашеними або не повертаються за домовленістю сторін (відповідно до ст. 112 ЦКУ), то такі суми не відповідають умовам пп. 3 п. 292.11 ПКУ щодо повернення суми поворотної фінансової допомоги. Тому у разі ліквідації неповернута поворотна фінансова допомога включається до складу доходу юрособи-«єдинника».

 

ФОП-«єдинник» здійснює діяльність за дорученням: як заповнити Книгу обліку доходів?
В індивідуальній консультації від 02.11.2018 р. №4657/ІПК/16-31-13-02-15/ІПК податківці зауважили, що у день отримання фізособою-«єдинником» коштів від виконання робіт (послуг) за договорами доручення у Книзі обліку доходів відображається вся сума коштів, яка надійшла на поточний рахунок платника податку та/або яку отримано готівкою, за такими договорами.

А от при заповненні декларації платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця до доходу включається сума отриманої винагороди повіреного (агента) відповідно до графи 6 Книги.

 

За якими ставками слід сплачувати єдиний податок платникам IV групи?
У 2018 році згідно з п. 293.9 ПКУ для платників єдиного податку IV групи розмір ставок податку з одного гектара сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду залежить від категорії (типу) земель, їх розташування та становить (у відсотках бази оподаткування):

  • для ріллі, сіножатей і пасовищ (крім ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях, а також сільськогосподарських угідь, що перебувають в умовах закритого ґрунту) – 0,95;

  • для ріллі, сіножатей і пасовищ, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях, – 0,57;

  • для багаторічних насаджень (крім багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях) – 0,57;

  • для багаторічних насаджень, розташованих у гірських зонах та на поліських територіях, – 0,19;

  • для земель водного фонду – 2,43;

  • для сільськогосподарських угідь, що перебувають в умовах закритого ґрунту, – 6,33.

Про це нагадала ДФС у Тернопільській області, а ми писали ось тут.

 

І наостанок – дві аналітики від редакції (для передплатників)
Юрособа на єдиному податку переїхала на нове місце діяльності. Старе місце було водночас і юридичною адресою підприємства (тобто юрадреса й адреса провадження діяльності співпадали). Нова юрадреса не внесена ні до ЄДР, ні до Реєстру платників ЄП. Які наслідки чекають на таку юрособу? Про це читайте тут.

Юрособа-«єдинник» III групи хоче відкрити депозит у національній або в іноземній валюті. Які особливості оподаткування відкриття депозиту, отримання відсотків за ним та закриття? Як все це відобразити в бухобліку, включаючи курсові різниці? Про це читайте тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»