• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №18(26) | 05.12.2018 р.

Двадцять шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №18(26) | 05.12.2018 р.

Це – вже двадцять шостий (і вісімнадцятий у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • зупинимося на строках реєстрації платником ПДВ у разі переходу зі ставки 5 та 3%;
  • дізнаємося, що буде фізособі-«єдиннику» за незаповнення Книги обліку доходів при готівкових розрахунках;
  • з’ясуємо, чи позбавляється юрособа-«єдинник» пільги з земельного податку у разі надання в оренду нерухомості;
  • визначимося, як оподатковувати фізособі-«єдиннику» отриманий грант;
  • нагадаємо, як сплачувати єдиний податок платникам IV групи;
  • розкажемо, які наслідки чекатимуть на фізосіб-«єдинників» II групи у разі перевищення обсягу доходу 1 млн грн та 1,5 млн грн.

Гарного вам читання!

***

 

Змінюєте ставку єдиного податку з 5 та 3%: у які строки зареєструватися платником ПДВ?
Дніпропетровські податківці нагадали, що відповідно до абз. 2 п. 183.4 ПКУ у разі зміни ставки єдиного податку (з 5% на 3%) відповідно до пп. «б» пп. 4 п. 293.8 ПКУ реєстраційна заява платником подається не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу застосування ставки 3%.

 

Фізособа-«єдинник» не заповнює Книгу обліку доходів при готівкових розрахунках: які штрафи? 
Луганські податківці навели норми Положення №148 та ПКУ, а також Порядку заповнення Книги обліку доходів. На їхню думку:

  1. фізособи-«єдинники» повинні забезпечити щоденне за підсумками робочого дня у хронологічному порядку відображення отриманих доходів, у тому числі у готівковій формі, в Книзі обліку доходів (Книзі обліку доходів і витрат);

  2. порушення зазначеної вимоги вважається неоприбуткуванням (неповним та/або несвоєчасним) оприбуткуванням готівки. За це порушення передбачена відповідальність у п’ятикратному розмірі несвоєчасно оприбуткованої суми відповідно до норм Указу №436.

 

Оподаткування отриманого гранту платником єдиного податку
Київські податківці в індивідуальній консультації від 16.11.2018 р. №4851/ІПК/26-15-13-06-09 вказали, що у разі отримання фізособою-«єдинником» суми коштів у вигляді гранту, що надійшли на безоплатній і безповоротній основі (зокрема, від Українського культурного фонду на підставі укладеного договору про надання гранту), така сума коштів не включається до доходу з метою оподаткування єдиним податком.

Дохід у вигляді гранту має оподатковуватися ПДФО та військовим збором на загальних підставах. Про це ми зазначили ось тут.

 

Як сплачувати єдиний податок платникам IV групи?
Дніпропетровські податківці навели норму пп. 295.9.2 ПКУ. За нею платники єдиного податку IV групи сплачують єдиний податок щоквартально протягом 30-ти календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу, у таких розмірах:

  • у I кварталі – 10%;
  • у II кварталі – 10%;
  • у III кварталі – 50%;
  • у IV кварталі – 30%.

 

І наостанок – одне роз’яснення від ДФС та одна аналітика від редакції (для передплатників)
Щодо сплати земельного податку платником єдиного податку - юридичною особою читайте тут («Керуючись приписом постанови ВСУ від 24.11.2015 р. №826/14703/13-а щодо особливостей реалізації платниками єдиного податку права на звільнення від сплати земельного податку, зазначаємо, що умовою несплати земельного податку є укладені та зареєстровані як механізм підтвердження використання, цивільно-правові угоди використання (зокрема, оренди), як об'єкта нерухомості, так і пов'язаної з ним за технічним паспортом такого об'єкта земельної ділянки. Враховуючи зазначене, Товариство може використати передбачене частиною четвертою п. 297.1 ПКУ право на звільнення від сплати земельного податку у разі дотримання ним зазначених умов щодо цивільно-правових угод»).

Підприємець на 2 групі ЄП за 10 місяців 2018 року отримав дохід 950 тис грн. Які наслідки перевищення обороту 1 млн грн (1,5 млн)? Як діяти підприємцю, щоб вийти з ситуації з «найменшими втратами»? Які можливі варіанти дій? Про це все ми писали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»