• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №19(27) | 21.12.2018 р.

Двадцять сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №19(27) | 21.12.2018 р.

Це – вже двадцять сьомий (і дев’ятнадцятий у 2018 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло понад два тижні, тож нам є про що розповісти.

Цього разу ми:

  • поговоримо про правила звітування новостворених підприємців;
  • визначимося, як визначати обсяг доходу фізособі-«єдиннику» для обов'язкового застосовування РРО;
  • розповімо, як «єдинникам» 4 групи слід розрахувати частку с/г доходу;
  • з’ясуємо, чи включається до доходу платника ЄП сума, внесена до додаткового капіталу;
  • проінформуємо, що фізособи-«єдинники» з 2019 року при торгівлі ліками повинні будуть застосовувати РРО.

Гарного вам читання!

***

 

Чи включається до доходу «єдинників» внески до додаткового капіталу?
До складу доходу відповідно до пп. 8 п. 292.11 ПКУ не включаються суми коштів та вартість майна, внесені засновниками або учасниками платника єдиного податку до статутного капіталу такого платника.

Окремо податківці в індивідуальній консультації від 23.11.2018 р. №4929/ІПК/16-31-12-04-23 вказали, що внески учасниками підприємства до додаткового капіталу здійснюються понад статутний капітал без рішень про зміну його розміру.

Тому такі кошти оподатковуються єдиним податком в повному обсязі.

 

Як «єдинникам» 4 групи слід розрахувати частку с/г доходу
Дохід платника єдиного податку 4-ої групи, отриманий від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки, визначено пп. 298.8.3 ПКУ. Він включає доходи, отримані від:

  • реалізації продукції рослинництва, що вироблена (вирощена) на угіддях, які належать сільськогосподарському товаровиробнику на праві власності або надані йому в користування, а також продукції рибництва, виловленої (зібраної), розведеної, вирощеної у внутрішніх водоймах (озерах, ставках і водосховищах), та продуктів її переробки на власних підприємствах або орендованих виробничих потужностях;

  • реалізації продукції рослинництва на закритому ґрунті та продуктів її переробки на власних підприємствах або орендованих виробничих потужностях;

  • реалізації продукції тваринництва і птахівництва та продуктів її переробки на власних підприємствах або орендованих виробничих потужностях;

  • реалізації сільськогосподарської продукції, що вироблена із сировини власного виробництва на давальницьких умовах, незалежно від територіального розміщення переробного підприємства.

Про це та про те, які наслідки виникають, коли у звітному році частка с/г товаровиробництва становить менш як 75%, ми розповідали тут.

 

Фізособи-«єдинники» з 2019 року при торгівлі ліками мають застосовувати РРО
Законом України від 23.11.2018 р. №2628-VIII внесено зміни до п. 296.10 ПКУ, яким встановлено правила звільнення від РРО, та Закону про РРО.

Згідно з доповненим абзацом четвертим пункту 296.10 ПКУ, його норми не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення.

Відповідні зміни також внесені до ст. 9 Закону про РРО. Крім того, у статті 2 Закону уточнено, що є виробами медичного призначення (медичними виробами).

Отже, з 1 січня 2019 року фізособи-«єдинники», які здійснюють продаж лікарських засобів та виробів медичного призначення за готівку, будуть зобов'язані використовувати РРО (незалежно від обсягу доходу). Про це все ми писали тут.

 

Як визначати обсяг доходу фізособі-«єдиннику» для обов'язкового застосовування РРО?
Київські податківці нагадали, що фізособи-«єдинники» ІІ–IV групп з метою обов’язкового застосування РРО мають самостійно визначити перевищення обсягу доходу понад 1 мільйон гривень. При цьому для розрахунку перевищення враховується тільки обсяг доходу за поточний звітний рік.

З метою застосування критерію (понад 1 мільйон гривень) враховуються всі доходи, які відповідно до ст. 292 ПКУ включаються до складу доходу фізособи-«єдинника».

І ще пам’ятайте, що у 2018 році у разі здійснення реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, «єдинники» незалежно від обсягу доходу зобов’язані застосовувати РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів.

 

І наостанок – аналітика для передплатників
Як складати декларацію про майновий стан та доходи за квартал реєстрації ФОП? Як звітувати, якщо ФОП зареєструвався у IV кварталі звітного року? Скільки таких декларацій має бути - одна чи дві (друга за рік)? А як заповнювати звіт з ЄСВ за рік реєстрації? Про це все ми писали у своїй аналітиці (для передплатників).

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»