• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №3(30) | 14.02.2019 р.

Тридцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №3(30) | 14.02.2019 р.

Це – вже тридцятий (і третій у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти.

Цього разу ми:

  • визначимося, які суми не включаються до доходу «єдинників» І-ІІІ груп;
  • з’ясуємо, як депутати планують збільшити граничні доходи для «єдинників» І-ІІІ груп;
  • нагадаємо, скільки часу «єдинникам» слід зберігати «первинку»;
  • поговоримо про наслідки перевищення граничних сум доходів для «єдинників»;
  • дізнаємося нову позицію ДФС щодо можливості «єдинникам» застосовувати для розрахунків LiqPay;
  • розповімо, коли фізособа-«єдинник» має право здавати в оренду нерухомість.

Гарного вам читання!

***

 

Які суми не включаються до доходу «єдинників» І-ІІІ груп?
Чернігівські податківці нагадали, що за пп. 1 п. 292.1 ПКУ не включаються до доходу «єдинників» І-ІІІ груп:

  • суми ПДВ;

  • суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, та суми кредитів;

  • суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов’язкового держсоцстрахування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм;

  • аванс, передоплата, що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) - платнику єдиного податку та/або повертаються платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів;

  • суми коштів, що надійшли як оплата товарів (робіт, послуг), реалізованих у період перебування на загальній системі, вартість яких була включена до загального оподатковуваного доходу фізособи - підприємця;

  • суми ПДВ, що надійшли у вартості товарів (виконаних робіт, наданих послуг), відвантажених (поставлених) у період сплати інших податків і зборів, встановлених ПКУ;

  • суми коштів у частині надмірно сплачених податків і зборів, встановлених ПКУ, та суми ЄСВ, що повертаються платнику єдиного податку з бюджетів або державних цільових фондів.

 

Граничні доходи для «єдинників» І-ІІІ груп планують суттєво збільшити
4 лютого на сайті Верховній Раді зареєстровано законопроект №9533 «Про внесення змін до пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України (щодо розвитку малого бізнесу)». Його авторами є О. Продан, О. Кужель та ще з десяток нардепів.

Документом пропонується змінити граничний обсяг доходів платників єдиного податку:

  • для підприємців 1-ої групи – з 300 тис грн до 1,5 млн грн;
  • для підприємців 2-ої групи – з 1,5 млн грн до 10 млн грн;
  • для підприємців 3-ої групи (від ред. для фізосіб та юросіб) – з 5 млн грн до 40 млн грн.

 

Скільки часу «єдинникам» слід зберігати «первинку»?
Фізособи-«єдинники»  І – ІІІ груп зобов’язані зберігати первинні документи, на підставі яких заповнювалися дані Книги обліку доходів або Книги обліку доходів та витрат, що використовувалися для складання декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця.

Такі первинні документи зберігаються не менш як 1095 днів з дня подання декларації з єдиного податку. А от у разі ліквідації платника податків документи за період його діяльності не менш як 1095 днів, що передували даті його ліквідації, які зберігалися в органі ДФС, в установленому законодавством порядку передаються органом ДФС до архіву.

Про це докладніше ми зазначали у своїй новині.

 

«Єдинники» та LiqPay: нова позиція ДФСУ
Податківці в індивідуальній консультації від 24.01.2019 р. №255/6/99-99-13-01-02-15/ІПК нагадали загальні положення щодо визнання доходів «єдинниками» та умов перебування на спрощеній системі.

Але ані визначень, що мається на увазі стосовно готівкової та/або безготівкової форми грошових розрахунків, ані про те, що проведення розрахунків через електронні платіжні системи, зокрема LiqPay, не відносяться до грошових розрахунків (тобто є порушенням умов перебування на спрощеній системі оподаткування) в цій ІПК немає.

За вирішенням питання віднесення переказів за допомогою сервісу LiqPay до грошових розрахунків податківці радять надалі звертатися до Нацбанку. Про це читайте тут.

 

І наостанок – дві аналітики від редакції та одне роз’яснення від ДФС
Стаття 291 ПКУ встановлює граничну суму доходу, яку протягом календарного року може заробити підприємець – платник ЄП. А що робити, якщо отримано більший дохід? Про це читайте тут.

У які строки слід перейти на загальну систему? Коли виникає подвійне оподаткування перехідних операцій? Як стати платником ПДВ при переході на загальну систему оподаткування? Відповіді на ці питання отримаєте ось тут.

Щодо здійснення фізособою-«єдинником» ІІ групи діяльності з оренди нерухомості читайте тут («Фізична особа - підприємець - платник єдиного податку другої групи має право перебувати на спрощеній системі оподаткування у разі якщо загальна площа майна та/або їх частки, яке надається в оренду, не перевищує норми, встановлені пп. 291.5 3 ПКУ. При цьому заяву про внесення змін до реєстру платників єдиного податку щодо видів господарської діяльності такий платник подає не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися такі зміни»).

 Вплив на оподаткування єдиним податком окремих операцій

 

Вплив на оподаткування єдиним податком окремих операцій
Вже 28 березня на Великому Квартальному Семінарі лектор Мар’яна Кавин розповість все про єдиний податок, а саме:

  • отримання валютної виручки та визначення курсових різниць;
  • списання кредиторської заборгованості;
  • продаж основних засобів та, зокрема, нерухомості;
  • відповідальність за порушення умов перебування на спрощеній системі;
  • чим «світить» анулювання платника єдиного податку «заднім числом»?

Також на семінарі ви дізнаєтесь ще й про зарплату, ПДВ, валютні зміни, кадрові питання та оптимізацію бізнесу від найкращих лекторів України.

Продаж квитків на головну бухгалтерську подію весни вже відкрито і одразу ж зі знижками та подарунками!

Ознайомитися з семінаром детальніше і замовити квиток до залу та online-трансляцію можна за посиланням >>>

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»