• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №13(40) | 18.07.2019 р.

Сороковий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №13(40) | 18.07.2019 р.

Це – вже сороковий (і тринадцятий у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

З моменту написання попереднього листа минуло три тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • повідомимо про появу законопроекта щодо можливості таксистів бути на І групі платників ЄП;
  • розкажемо, чи може ФОП ІІ групи обслуговувати банкети юрособам;
  • визначимося з правомірністю застосування «єдинниками» бартерної форми розрахунків;
  • розглянемо питання звітності з ПДВ при переході зі сплати єдиного податку;
  • проінформуємо, на якій групі має бути фізособа-«єдинник» для надання послуг щодо догляду за дітьми.

Гарного Вам читання!

***

 

ФОП, які надають послуги таксі, зможуть стати «єдинниками» I групи
27 червня 2019 року у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №10404 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки фізичних осіб-підприємців, які здійснюють діяльність з надання послуг таксі».

Зокрема цим Законом пропонується:

  • до платників ЄП І групи віднести підприємців, які провадять господарську діяльність з надання послуг таксі (49.32 КВЕД) або послуг з перевезення на замовлення (49.39 КВЕД);

  • тимчасово, до 31 грудня 2022 року включно, звільнити від оподаткування ПДВ операції з постачання легкових автомобілів вітчизняного виробництва, що відповідають певному переліку критеріїв (наявність документів, що підтверджують реєстрацію підприємця, наявність дозволу на надання послуг таксі та здійснення діяльності з перевезення).

Про це докладніше ми зазначали тут.

 

Чи може ФОП-«єдинник» ІІ групи обслуговувати банкети?
Податківці у ІПК від 18.06.2019 р. №2782/6/99-99-13-02-03-15/ІПК роз’яснили, що заклад ресторанного господарства – це організаційно-структурна одиниця у сфері ресторанного господарства, яка здійснює виробничо-торговельну діяльність: виробляє і (або) доготовляє, продає і організовує споживання продукції власного виробництва і закупних товарів, може організовувати дозвілля споживачів (п. 1.3 Правил №219).

Тож платник єдиного податку під час обслуговування таких замовлень здійснює продаж і організацію споживання продукції власного виробництва і закупних товарів. Тому обмеження щодо надання послуг виключно іншим платникам єдиного податку або населенню за такою операцією не застосовується.

Відповідно ФОП - платник ЄП ІІ групи, що здійснює діяльність у сфері ресторанного господарства, має право приймати замовлення від суб’єктів господарювання юридичних осіб (у тому числі благодійних фондів - тобто не тільки суб’єктам господарювання платникам ЄП) на обслуговування свят, банкетів, інших спеціальних замовлень. Про це докладніше читайте тут.

 

Бартер та відступлення права вимоги: чи правомірні такі розрахунки для «єдинників»?
Запорізькі податківці роз’яснили: як бартерна (товарообмінна операція), так і відступлення права вимоги є формою розрахунку за договором купівлі продажу не в грошовій формі.

Але платники єдиного податку першої-третьої груп не мають права здійснювати бартерні операції (погашати заборгованість іншим способом, крім грошового).

Тож у разі проведення бартеру фізособі-«єдиннику» доведеться сплатити 15% від такого доходу (для юридичних осіб штрафна ставка становить 6% або 10%), з обов’язковим переходом на загальну систему з наступного кварталу.

 

Відмовилися від єдиного податку та перейшли на загальну систему: як звітувати з ПДВ?
Івано-франківські податківці нагадали, що квартальний податковий період подання звітності з ПДВ можуть вибрати платники податку, які сплачують єдиний податок.

Якщо «єдинник»-платник ПДВ переходить на загальну систему, такий платник податку зобов'язаний самостійно перейти на місячний податковий період, починаючи з першого місяця переходу на сплату інших податків і зборів, що зазначається у відповідній податковій декларації за наслідками місяця.

 

І наостанок – ще одне роз’яснення від податківців
Про можливість обрання І групи ЄП при здійснення діяльності з надання послуги щодо догляду за дітьми читайте тут  («здійснення діяльності з надання послуг «Денний догляд за дітьми» КВЕД 88.91 фізособою - підприємцем - платником єдиного податку на першій групі можливо за умови, що зазначений вид діяльності відноситься згідно з даними Державної служби статистики України до переліку побутових послуг, визначених п. 291.7 ст. 291 ПКУ»).

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут а консультацій – ось тут.</sp

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»