• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №15(42) | 15.08.2019 р.

Сорок другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №15(42) | 15.08.2019 р.

Це – вже сорок другий (і п’ятнадцятий у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти.

Сьогодні ми:

  • розкажемо про наслідки для «єдинника» ІІ групи при наданні послуг відрядженому працівнику юрособи;
  • роз’яснимо, чи потрібна нова Книга обліку при повторній реєстрації платником ЄП;
  • розглянемо, як сплачують ЄСВ новостворені підприємці І-ІІ групи;
  • проінформуємо, чи можливо надіслати на реєстрацію Книгу обліку поштою;
  • з’ясуємо, як надання та отримання фінансової допомоги впливає на дохід фізособи-«єдинника».

Гарного Вам читання!

***

 

Відряджений працівник проживає у фізособи-«єдинника»: які наслідки?
В ІПК від 29.07.2019 р. №3545/6/99-99-13-02-03-15/ІПК податківці навели два варіанти наслідків для фізособи-«єдинника» у разі надання послуг з проживання відрядженим працівникам:

  1. якщо оплату за послуги з проживання здійснює юридична особа (не платник ЄП) на рахунок підприємця, то такий підприємець порушує умови перебування на ІІ групі спрощеної системи. Відповідно він має сплатити єдиний податок за ставкою 15% з такого доходу та перейти на загальну систему з наступного кварталу надання таких послуг;

  2. якщо оплату здійснює безпосередньо працівник підприємства, порушення не буде.

 

ФОП повторно реєструється «єдинником»: чи потрібна нова Книга обліку?
Луганські податківці повідомили, що у разі повторної реєстрації «єдинником» та наявності старої незакінченої Книги обліку, заводити нову Книгу обліку не потрібно. Тобто записи після повторної реєстрації «єдинником» продовжуються наростаючим підсумком у старій Книзі обліку.

Проте стара Книгу обліку актуальна протягом 3-х років після закінчення звітного періоду, в якому було здійснено останній запис. Тож, якщо повторна реєстрація буде здійснена вже після завершення цього строку, то підприємець має завести та зареєструвати нову Книгу обліку.

 

Як сплатити ЄСВ новоствореному «єдиннику» ІІ групи?
Податківці нагадали, що новостворені підприємці, які подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування (першої чи другої групи), вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулась державна реєстрація.

У зв’язку з цим, у місяці реєстрації така особа перебуває на загальній системі оподаткування і база нарахування ЄСВ за цей місяць для неї визначається як сума доходу (прибутку), отриманого від діяльності, що підлягає обкладенню ПДФО.

Якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такий платник самостійно визначає базу не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, але і не менше за розмір мінімального страхового внеску (у 2019 році – 918,06 грн).

 

Потрібно зареєструвати Книгу обліку доходів та витрат: чи можна надіслати до ДФС поштою?
Розділом III «Умови отримання адміністративної послуги» Інформаційної картки визначено порядок та спосіб подання документів, необхідних для отримання адміністративної послуги. Згідно з ним книга подається особисто платником податку або уповноваженою особою до ДФС за основним місцем обліку. Строк надання адміністративної послуги – 1 робочий день.

При цьому єдиний спосіб отримання результату адміністративної послуги полягає в тому, що Книга обліку видається безпосередньо в контролюючому органі платнику податків або уповноваженій на це особі.

Тому подання Книги обліку доходів (Книги обліку доходів і витрат) до контролюючого органу шляхом надсилання засобами поштового зв’язку законодавством не передбачено. Про це читайте тут.

 

Які наслідки виникають у разі надання фіндопомоги фізособою-«єдинником»?
Черкаські податківці підкреслили, що не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп (пп. 6 пп. 291.5 ПКУ) ФОП, які здійснюють діяльність у сфері фінансового посередництва, крім діяльності у сфері страхування, яка здійснюється страховими агентами, визначеними Законом «Про страхування», сюрвейєрами, аварійними комісарами та аджастерами, визначеними розділом III Кодексу.

Відповідно до Національного класифікатора України ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності» (КВЕД 2010), надання поворотної фінансової допомоги належить до коду 64 «Надання фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення» та є забороненим для здійснення діяльності на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності.

В межах підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця (у т.ч. платник єдиного податку) не передбачено здійснення благодійної діяльності. Тому ФОП не може безоплатно відвантажувати товар (виконувати роботи, надавати послуги) в межах підприємницької діяльності, аргументуючи вказані дії благодійністю.

У разі здійснення таких операцій фізособа-«єдинник» має перейти на сплату інших податків і зборів та отриманий від цієї діяльності дохід оподаткувати за ставкою 15% (пп. 293.4 та пп. 7 пп. 298.2.3 ПКУ).

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»