• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №16(43) | 13.09.2019 р.

Сорок третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №16(43) | 13.09.2019 р.

Це – вже сорок третій (і шістнадцятий у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

З моменту написання попереднього листа минув майже місяць, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • розповімо, як нова влада планує боротися зі схемами за участю ФОП;
  • проінформуємо про намір Уряду запровадити для айтішників окрему групу єдиного податку;
  • зупинимося на можливих змінах до ПКУ щодо перебування на спрощеній системі;
  • визначимося, коли фізособам-«єдинникам» доведеться перейти на загальну систему;
  • поговоримо про правила заповнення книги обліку при розрахунку карткою;
  • дізнаємося, як фізособі-«єдиннику» визнавати дохід, який отримано в інвалюті.

Гарного Вам читання!

***

 

Коли фізособам-«єдинникам» доведеться перейти на загальну систему?
Пп. 298.2.3 ПКУ встановлено перелік випадків та строків для переходу фізосіб-єдинників» на загальну систему. Тож якщо фізособи-«єдинники» порушують умови, визначені ПКУ щодо перебування на спрощеній системі оподаткування, то такі платники зобов’язані з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснене одне із порушень, перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ.

Окрім того, вказані фізичні особи – підприємці в декларації платника єдиного податку додатково повинні відобразити окремо доходи, отримані від здійснення операцій, які не дають права на застосовування спрощеної системи оподаткування, та застосувати до них ставку єдиного податку в розмірі 15%. Про це ми писали тут.

 

Як «єдиннику» заповнювати Книгу обліку при розрахунку карткою?
Волинські податківці у ІПК від 29.07.2019 р. №3546/ІПК/03-20-13-01-06 нагадали, що доходом платника єдиного податку фізичної особи - підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пп. 292.3 ПКУ.

Своєю чергою, відповідно до вимог п. 5 Порядку №579 записи в Книгах обліку доходів виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід, зокрема, про кошти, які надійшли на поточний рахунок платника податку та/або які отримано готівкою. Тобто записи в книзі обліку виконуються саме в день зарахування коштів на рахунок підприємця. Про це ми зазначали у своїй новині.

 

Як нова влада планує боротися зі схемами за участю ФОП?
В Україні боротимуться зі схемами, коли працівників змушують реєструватися ФОП. Про це заявив депутат від партії «Слуга народу» Данило Гетманцев.

«Йдеться про так званих осіб-підприємців і про єдиний податок. Більш того, ми брали на себе зобов'язання не змінювати податковий режим – не підвищувати ставки і не скорочувати ліміти операцій для ФОПів за єдиним податком. Але проблема цього режиму в тому, що ним, крім малих підприємців, користується середній і великий бізнес. Зайдіть до будь-якого ресторану Києва і вам на алкогольні напої принесуть чек від ТОВ або якоїсь юрособи, а на їжу – від ФОПа. Про що це говорить? Про масове ухилення від сплати податків з використанням ФОПів. Зайдіть до ювелірного магазину, магазину електроніки. Всі на ФОПах», - сказав він.

За словами Гетманцева, і Президент, і партія «Слуга народу» послідовно підтримують спрощений режим.

 

Нова група для айтішників-«єдинників»: які податки доведеться сплачувати?
Прем'єр-міністр Олексій Гончарук запропонував створити Фонд розвитку людського капіталу для IT-галузі, який би керувався самою галуззю. Про це він заявив на зустрічі Уряду з експортною ІТ-індустрією.

За його словами, кошти цього Фонду підуть на стипендії для талановитих студентів, гранти для молодих вчених і створення освітньої інфраструктури.

Глава ДПС Сергій Верланов повідомив, що пропонується ввести спеціальну опцію оподаткування для ФОП в IT-галузі.

Зокрема, крім 5%-го єдиного збору, 1,5%-го військового збору та ЄСВ з двох мінімальних зарплат, передбачається введення збору на розвиток людського капіталу.

 

І наостанок – дві аналітики від редакції
Які зміни планують внести до ПКУ щодо правил перебування на спрощеній системі? Читайте тут.

Як визнавати дохід фізособі-«єдиннику», який отримано в інвалюті? Чи виникає дохід через визнання курсових різниць? Про це ми писали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»