• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №17(44) | 26.09.2019 р.

Сорок четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №17(44) | 26.09.2019 р.

Це – вже сорок четвертий (і сімнадцятий у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

З моменту написання попереднього листа минуло майже два тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • розповімо, кого з «єдинників» торкнеться обов’язок застосовувати РРО за прийнятим законом;
  • повідомимо про опублікування законів щодо введення нової форми звітності з доходів «єдинників» та ЄСВ;
  • розкажемо, чи може комунальне підприємство обрати спрощену систему;
  • визначимося, чи потрібно застосовувати РРО при наданні стоматологічних послуг;
  • дізнаємося, коли при перевищенні доходу в 1,5 млн грн ФОП зможе повернутись на 2 групу ЄП;
  • зазначимо, які надходження юрособи не оподатковуються єдиним податком.

Гарного Вам читання!

***

 

Кого торкнеться обов'язковість застосування РРО за прийнятими законами?
20 вересня ВРУ схвалила зміни до Закону про РРО та ПКУ щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг. Зокрема, з 1 жовтня 2020 року вводиться обов'язковість РРО для окремих фізосіб-«єдинників» другої - четвертої групи, які здійснюють такі види діяльності:

  • реалізація технічно складних побутових приладів,
  • реалізація лікарських засобів,
  • ювелірна продукція,
  • роздрібна торгівля використаними товарами в магазинах,
  • діяльність ресторанів, кафе швидкого обслуговування,
  • діяльність турагентств,
  • діяльність готелів.

А вже з 1 січня 2021 року використання РРО буде обов'язковим для всіх фізосіб-«єдинників» незалежно від видів діяльності. Про це ми писали тут.

 

Опубліковані закони про єдину звітність з ЄСВ і ПДФО
25 вересня на сайті Верховної Ради з'явилися тексти законів щодо запровадження єдиної звітності з ЄСВ та ПДФО:

  • від 19.09.2019 р. №115-IX «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб»;

  • від 19.09.2019 р. №116-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб».

Обидва закони опубліковані в «Голосі України» №183 за 25.09.2019 р. і наберуть чинності з 1 січня 2021 року.

За цими законами фізособи-«єдинники» 1 та 2 групи у річній декларації з єдиного податку будуть відображати також відомості про суми ЄСВ, нарахованого, обчисленого і сплаченого за себе в порядку, визначеному законом для даної категорії платників.

А от фізособи-«єдинники» 3 групи будуть відображати суми нарахованого та сплаченого ЄСВ у декларації з єдиного податку за IV квартал.

Отже, нову єдину звітність з єдиного податку та ЄСВ вперше потрібно буде подавати «єдинникам» І та ІІ групи за 2021 рік, а ІІІ групі – за IV квартал 2021 року.

Про це та про те, як буде виглядати нова звітність та які штрафи будуть накладатися у разі виправлення помилок в ній, читайте ось тут.

 

Чи може комунальне підприємство застосовувати спрощену систему?
Запорізькі податківці нагадали, що не можуть бути платниками єдиного податку 3-ї групи суб’єкти господарювання, у статутному капіталі яких сукупність часток, що належать юридичним особам, які не є платниками єдиного податку, дорівнює або перевищує 25%.

Але існують випадки, коли єдиним засновником (учасником) комунальних підприємств є територіальна громада в особі уповноважених органів. Тобто їхня частка у статутному фонді цих підприємств перевищує 25%.

У таких випадках комунальні підприємства не можуть обрати ІІІ групу платників єдиного податку.

 

Які надходження юрособи не оподатковуються єдиним податком?
Тернопільські податківці зауважили, що відповідно до п. 292.11 ПКУ до складу доходу не включаються:

  • суми податку на додану вартість;

  • суми коштів, отриманих за внутрішніми розрахунками між структурними підрозділами платника єдиного податку;

  • суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, та суми кредитів;

  • суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм;

  • суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) - платнику єдиного податку та/або повертаються платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів;

  • суми коштів, що надійшли як оплата товарів (робіт, послуг), реалізованих у період сплати інших податків і зборів, встановлених ПКУ, вартість яких була включена до доходу юридичної особи при обчисленні податку на прибуток підприємств;
  • суми ПДВ, що надійшли у вартості товарів (виконаних робіт, наданих послуг), відвантажених (поставлених) у період сплати інших податків і зборів, встановлених ПКУ;

  • суми коштів та вартість майна, внесені засновниками або учасниками платника єдиного податку до статутного капіталу такого платника;

  • суми коштів у частині надмірно сплачених податків і зборів, встановлених ПКУ, та суми ЄСВ, що повертаються платнику єдиного податку з бюджетів або державних цільових фондів;

  • дивіденди, отримані платником єдиного податку – юридичною особою від інших платників податків, оподатковані в порядку, визначеному ПКУ.

 

Фізособа-«єдинник» надає стоматологічні послуги: що з РРО?
Луганські податківці роз’яснили, що відповідно до п. 296.10 ПКУ фізособи-«єдинники» при наданні стоматологічних послуг не застосовують РРО, якщо обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 1 млн гривень. У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 млн грн застосування РРО для таких платників єдиного податку є обов’язковим.

Водночас, якщо фізособи-«єдинники» надають стоматологічні послуги та при цьому здійснюють реалізацію лікарських засобів і виробів медичного призначення, то незалежно від обсягу доходу, такі платники зобов’язані проводити розрахунки через зареєстрований, опломбований у встановленому порядку та переведений у фіскальний режим роботи РРО з роздрукуванням відповідного розрахункового документу.

 

Фізособа-«єдинник» отримала дохід понад 1,5 млн грн: коли можна повернутися на спрощену систему?
Запорізькі податківці нагадали, що фізособи-«єдинники» ІІ групи при перевищенні доходу у поточному році в 1,5 млн грн, в наступному звітному кварталі за заявою мають перейти на третю групу або відмовитися від застосування спрощеної системи. Це передбачено п. 293.8 ПКУ.

При цьому надалі підприємець може повернутися на сплату єдиного податку ІІ групи з початку календарного року, наступного за роком, в якому ним виконано вимоги, визначені п. 291.4 ПКУ щодо обраної групи єдиного податку, у тому числі і щодо обсягу доходу.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»