• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №2(52) | 12.02.2020 р.

П'ятдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №2(52) | 12.02.2020 р.

Це – вже п’ятдесят другий (і другий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

З моменту написання попереднього листа минуло майже три тижні, тож нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • проінформуємо про нову позицію податківців щодо використання підприємницьких коштів на власні потреби;
  • нагадаємо особливості звітування і сплати податку для «єдинників» 4 групи;
  • повідомимо про плани влади ввести окрему групу ЄП для IT;
  • дізнаємося, чи виникає дохід у юрособи-«єдинника» при внесенні коштів до додаткового капіталу засновником;
  • поговоримо про можливість сплачувати єдиний податок за ставкою 3% новоствореним ФОП;
  • зупинимося на правилах звітування з єдиного податку за 2019 рік.

Гарного Вам читання!

***

ФОП може використовувати підприємницькі кошти на власні потреби: нова позиція ДПС
Тепер вже і від податківців з’явилось офіційне роз’яснення (підкатегорія 104.11 «ЗІР») щодо використання підприємцями коштів з рахунку на власні потреби. За ним ФОП має право вільно користуватися коштами з підприємницького рахунку за умови сплати всіх податків, зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством.

Тобто ніяких податкових наслідків використання підприємницьких рахунків для власних потреб вже не буде.

 

Оподаткування ІТ-компаній: що планують змінити?
Європейська Бізнес Асоціація повідомила про подробиці застосування нової групи єдиного податку для IT-бізнесу. Так, ПДФО для співробітників (IT) скасовується, вводиться податок з виручки (3-7%, з поступовим підвищенням протягом 5 років).

Водночас військовий збір становитиме 1,5%, ЄСВ – 22% та сплачуватиметься з двох МЗП, а не однієї як є зараз. Водночас всі податки сплачуватиме компанія, тобто виконуватиме роль податкового агента для своїх працівників.

З одного боку, це рішення може допомогти отримувати більше податкових надходжень до державного бюджету. З іншого боку, бізнес-модель з використанням контрактної форми оплати праці між ФОП та юридичними особами залишиться, що надасть можливість індустрії й надалі розвиватись.

 

Особливості звітування та сплати для «єдинників» 4 групи: роз'яснення від ДПС
Київські податківці нагадали, що «єдинники» ІV групи повинні не пізніше 20 лютого поточного року подати відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням платника та місцем розташування земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік.

Сплата здійснюється щоквартально протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) кварталу, у такому визначеному у декларації розмірі:

  • у I кварталі – 10%;
  • у II кварталі – 10%;
  • у III кварталі – 50%;
  • у ІV кварталі – 30%.

При цьому базою оподаткування є нормативна грошова оцінка одного гектара сільськогосподарських угідь з урахуванням коефіцієнта індексації станом на 1 січня базового податкового (звітного) року.

 

Засновник вніс кошти до додаткового капіталу: чи буде у емітента-«єдинника» дохід?
Запорізькі податківці зазначили, що окремих правил оподаткування внесків до додаткового капіталу не існує. Тому потрібно звертати увагу на правила бухобліку такої операції. Зокрема, для цілей бухгалтерського обліку збільшення додаткового капіталу за рахунок внесків засновниками є операцією, що призводить до збільшення власного капіталу та при цьому не призводить до збільшення доходу підприємства.

Тому внесення грошових коштів засновниками як додатковий капітал без зміни розміру статутного капіталу не включається до доходу платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи).

 

Чи може фізособа-«єдинник» ІІІ групи одразу обрати ставку зі сплатою ПДВ?
Новостворена фізична особа – підприємець може обрати ставку єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ (третя група – 3%), лише після здійснення реєстрації платником ПДВ.

Тому новостворена ФОП може:

  • зареєструватися з дня державної реєстрації як платник єдиного податку третьої групи зі ставкою 5%;

  • не пізніше ніж за 15 днів до початку наступного кварталу подати заяву про перехід на сплату єдиного податку за ставкою 3% (для третьої групи) та подати заяву на реєстрацію платником ПДВ. Про це ми писали ось тут.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Як складати декларацію з єдиного податку фізособам та юрособам? В які строки її подавати? Як заповнювати загальну інформацію в ній? Про це читайте ось тут

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»