• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №5(55) | 27.03.2020 р.

П'ятдесят п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №5(55) | 27.03.2020 р.

Це – вже п’ятий у 2020 році (і п’ятдесят п’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти:

 

  • зауважимо, що юрособи з нульовим балансом та засновники - платники податку на прибуток не можуть обрати ЄП;
  • повідомимо, що ДПС зробила відеоурок щодо заповнення декларації «єдинників» ІІІ групи;
  • проінформуємо про перенесення строків обов’язкового застосування РРО для фізосіб-«єдинників»;
  • розповімо про чергове оновлення плану-графіка перевірок ДПС для ФОП;
  • підкреслимо, щоб не сплачувати податок під час карантину фізособи-«єдинники» І та ІІ груп можуть оформити відпустку;
  • наголосимо, що ФОПи за себе не сплачують ЄСВ за березень та квітень.

Гарного Вам читання!

***

 

Юрособи з нульовим балансом та засновники - платники податку на прибуток не можуть обрати ЄП
Дніпропетровські податківці вкотре наголосили, що згідно з пп. 291.5.5 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку суб’єкти господарювання, у статутному капіталі яких сукупність часток, що належать юрособам, які не є платниками єдиного податку, дорівнює або перевищує 25%.

Тобто частка засновників у розмірі не менше 75% статутного капіталу юридичної особи, яка планує обрати спрощену систему оподаткування, повинна належати юридичним особам – платникам єдиного податку.

Якщо сукупність часток засновників юридичної особи у статутному капіталі дорівнює нулю, то вважається, що така сукупність часток становить 100%.

Юридична особа, у якої статутний фонд дорівнює нулю і яка має одного або декілька засновників – юридичних осіб, що не є платниками єдиного податку, не може застосовувати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

 

Заповнення декларації «єдинників» ІІІ групи: відеоурок №2 від ДПС
Другий відеоурок від ДПС присвячено заповненню квартальної декларації фізичними особами - платниками єдиного податку, які перебувають на ІІІ групі.

Подати таку декларацію ФОПи можуть за допомогою приватної частини Електронного кабінету. Але щоб увійти до приватної частини, необхідно скористатися електронним ключем. Про це ми зазначали тут.

 

Відтермінування нових правил роботи з РРО через коронавірус: подробиці від ДПС
Внесеними Законом №533 змінами для фізосіб-«єдинників» другої – четвертої груп відтерміновано застосування РРО та/або програмних РРО, а також застосування штрафних санкцій, а саме:

  • до 1 серпня 2020 року впровадження застосування програмних РРО;

  • до 1 січня 2021 року застосування РРО та/або програмних РРО для окремих видів діяльності;

  • до 1 квітня 2021 року – запровадження обов’язкового використання РРО та/або програмних РРО для всіх платників єдиного податку другої – четвертої групи;

  • до 1 січня 2021 року – застосування санкцій, визначених п. 1 ст. 17 Закону про РРО за порушення порядку проведення розрахункових операцій.

Про це ми писали тут та тут.

 

До уваги «єдинників» І та ІІ групи! Щоб не сплачувати податок, можна подати до ДПС заяву на відпустку
«Єдинники» першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Інформація про період щорічної відпустки і терміни втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подається за заявою у довільній формі. Заяви можна надсилати на електронні адреси ЦОП.

У податковому відомстві наголошують, що з метою уникнення порушення термінів сплати авансових платежів доцільно подавати заяву щодо періоду щорічної відпустки до початку відпустки. Про це ми зазначали тут.

 

ДПСУ оновила план-графік перевірок на 2020 рік
13 березня 2020 року ДПСУ оприлюднила оновлений Розділ ІІІ плану-графіка «Документальні планові перевірки фізичних осіб» з урахуванням коригування (станом на березень 2020 року).

Завантажити його можна у нас на сайті або безпосередньо на сайті ДПСУ.

За оновленими даними, у 2020 році планується перевірити 1644 ФОП. Це лише на дві особи більше, ніж в початковому плані-графіку.

 

ФОПи за себе не сплачують ЄСВ за березень та квітень
За роз’ясненням ДПС, через карантин за періоди з 1 по 31 березня та з 1 по 30 квітня 2020 року тимчасово звільняються від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ лише за себе всі ФОПи, самозайняті особи та члени фермерського господарства.

Якщо ФОП здійснив оплату внесків за березень та квітень 2020 року до 17 березня, такі суми зараховуватимуться (без будь-яких заяв платників єдиного внеску) у рахунок майбутніх платежів (за умови відсутності у такого платника сум недоїмки, штрафних санкцій та/або пені по цьому внеску).

Але це не стосується випадків самостійного визначення таким платником бази нарахування єдиного внеску за звітний період у Звіті.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»