• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №17(67) | 24.09.2020 р.

Шістдесят сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №17(67) | 24.09.2020 р.

Це – вже шістдесят сьомий загалом (і сімнадцятий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.

З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зауважимо, що Зеленський виступає за збереження податкової ставки для ІТ на рівні 5%;
  • нагадаємо, як сплачувати ЄСВ новоствореній фізособі-«єдиннику»;
  • розповімо, що чекає на фізособу-«єдинника» у разі перевищення доходу;
  • дізнаємося, що «єдинникам» заборонять займатися ювелірною діяльністю;
  • проінформуємо, що депутати ВРУ планують ввести нові ліміти для «єдинників» 2 і 3 груп.

Гарного вам читання!

***

 

Зеленський виступає за збереження податкової ставки для ІТ на рівні 5%
Президент Володимир Зеленський виступає за збереження податкової ставки для працівників ІТ-сфери на рівні 5%.

«Ця індустрія в країні розвинена не завдяки державі, а завдяки інтелекту українців», – сказав Президент на зустрічі з представниками ІТ-бізнесу у Львові в межах робочої поїздки до регіону.

Він вважає, що сьогодні держава не повинна втручатися у подальший розвиток галузі, але може й має допомогти.

«Один з кроків, які держава може зробити, – не збільшувати податкове навантаження на цю галузь», – заявив Володимир Зеленський.

 

Як сплачувати ЄСВ новоствореній фізособі-«єдиннику»?
ФОП І та ІІ груп до кінця місяця держреєстрації є такою, що перебуває на загальній системі оподаткування. Відповідно база нарахування ЄСВ за цей місяць для неї визначається як сума доходу (прибутку), отриманого від діяльності фізичної особи – підприємця, що підлягає обкладенню ПДФО.

У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такий платник зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску. Про це ми писали тут.

 

Фізособа-«єдинник» перевищила дохід: які дії та наслідки? 
Рівненські податківці зазначили, що відповідно до п. 293.8 ПКУ :

1) платники єдиного податку І групи, які у календарному кварталі перевищили обсяг доходу 1 млн грн, з наступного календарного кварталу за заявою переходять на застосування ставки єдиного податку другої або третьої групи або відмовляються від застосування спрощеної системи оподаткування. Такі платники до суми перевищення зобов’язані застосувати ставку єдиного податку у розмірі 15%. Заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу;

2) платники єдиного податку ІІ групи, які перевищили у податковому періоді обсяг доходу 5 млн грн, в наступному звітному кварталі за заявою переходять на застосування ставки єдиного податку, визначеної для платників єдиного податку ІІІ групи, або відмовляються від застосування спрощеної системи оподаткування. Такі платники до суми перевищення зобов’язані застосувати ставку єдиного податку у розмірі 15%. Заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу;

3) платники єдиного податку ІІІ групи (фізичні особи - підприємці), які перевищили у податковому  періоді обсяг доходу 7 млн грн, до суми перевищення застосовують ставку єдиного податку у розмірі 15%, а також зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів. Заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу.

 

«Єдинникам» заборонять займатися ювелірною діяльністю: законопроєкт 
У ВРУ 14 вересня було зареєстровано законопроект №4091 про внесення змін до ПКУ щодо врегулювання діяльності суб'єктів господарювання, які здійснюють операції з ювелірними виробами.

Його авторами є двоє депутатів від партії «Слуга народу», зокрема і Д. Гетманцев, голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики.

Вони пропонують виключити із переліку платників податків, на яких розповсюджується застосування спрощеної системи оподаткування, тих, хто здійснює діяльність з виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.Про це ми писали тут.

 

Нові ліміти для «єдинників» 2 і 3 груп: чергова законодавча ініціатива
16 вересня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону №4102 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо впровадження механізмів виведення найманої праці з "тіньової ніші"». Авторами його є нардепи зі «Слуга народу».

Переглянути текст законопроєкту можна тут.

Пропонується встановити для 2-ї групи ЄП граничний обсяг доходу – не більше 15 000 000 грн (зараз 5 000 000 грн) та у кожному окремому випадку обчислювати його за такою формулою:

ОД = 5000000 + ДД,

де: ОД – обсяг доходу гривень;

ДД – додатковий обсяг доходу гривень.

ДД обраховується для кожного працівника окремо за наступною формулою:

ДД= К/12*1000000

К – кількість повних місяців, які особи перебували у трудових відносинах з суб'єктом господарювання за умови праці «повний робочий день» у податковому (звітному) періоді.

Для 3-ої групи - ФОП граничний обсяг доходу пропонується розраховувати за такою формулою:

ОД = 7000000 + ДД,

де:  ОД – обсяг доходу гривень;

ДД – додатковий обсяг доходу гривень.

ДД обраховується для кожного працівника окремо за наступною формулою:

ДД= К/12*1000000

К – кількість повних місяців, які особи перебували у трудових відносинах з суб'єктом господарювання за умови праці «повний робочий день» у податковому (звітному) періоді)».

Про це докладніше читайте в нашій новині.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»