• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №18(68) | 13.10.2020 р.

Шістдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №18(68) | 13.10.2020 р.

Це – вже шістдесят восьмий загалом (і вісімнадцятий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. 

З моменту написання попереднього листа минуло понад два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • визначимося, чи звітувати фізособам-«єдинникам» І-ІІІ груп у разі відсутності доходу;
  • розповімо, чи мають право «єдинники» займатися продажем ПММ;
  • дізнаємося, як фізособи-«єдинники» можуть отримати довідку про доходи;
  • розкажемо, як визначається граничний розмір доходу ФОП у разі переходу на єдиний податок посеред року;
  • поговоримо про особливості надання в оренду нерухомості фізособою-«єдинником».

Гарного вам читання!

 

***

Чи звітувати фізособам-«єдинникам» І-ІІІ груп у разі відсутності доходу?
Львівські податківці наголосили, що платники єдиного податку, які не отримували протягом звітного періоду доходи та не мають об’єктів оподаткування, що підлягають декларуванню, не зобов’язані подавати податкову декларацію платника єдиного податку.

При цьому платники єдиного податку третьої групи, у яких протягом звітного періоду відсутні доходи, що підлягають оподаткуванню єдиним податком, але у попередніх звітних періодах цього ж року було отримано та задекларовано дохід, за поточний звітний період  мають знову наростаючим підсумком задекларувати отриманий ними раніше дохід (без сплати єдиного податку).

 

Чи мають право «єдинники» займатися продажем ПММ?
Тернопільські податківці нагадали, що відповідно до пп. 3 пп. 291.5.1 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку першої-третьої груп суб’єкти господарювання, зокрема, фізичні особи-підприємці, які здійснюють виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин).

Тож не мають права фізособи-«єдинники» першої-третьої груп здійснювати роздрібний продаж паливно-мастильних матеріалів в ємностях місткістю 20 літрів та більше, а також оптовий продаж таких товарів незалежно від об’єму тари.

Такі платники мають право здійснювати виключно роздрібний продаж паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів.

 

Як фізособи-«єдинники» можуть отримати довідку про доходи?
Платники єдиного податку для отримання довідки про доходи мають право подати до ДПС декларацію за інший, ніж квартальний (річний) податковий (звітний) період, що не звільняє такого платника податку від обов’язку подання податкової декларації у строк, встановлений для квартального (річного) податкового (звітного) періоду (абз. 1 пп. 296.8 ПКУ).

Тобто фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку першої-третьої груп можуть за письмовою заявою отримати від контролюючого органу довідку про доходи, у т. ч. за будь-який інший ніж квартальний (річний) податковий (звітний) період. Довідка про доходи видається не пізніше п’ятнадцяти днів від дня отримання заяви. Про це все ми зазначали ось тут.

 

ФОП перейшов на єдиний податок посеред року: як визначається граничний розмір доходу?
Податківці у підкатегорії 107.01.03 «ЗІР» зазначили, що визначення доходу здійснюється для цілей оподаткування єдиним податком та для надання права суб’єкту господарювання зареєструватися платником єдиного податку та/або перебувати на спрощеній системі оподаткування (п. 292.14 ПКУ).

Тобто якщо фізична особа – підприємець здійснила перехід на спрощену систему оподаткування з 1 квітня або 1 липня, або 1 жовтня поточного року, то фізична особа – підприємець – платник єдиного податку з метою перебування на спрощеній системі оподаткування визначає сумарний дохід у поточному році з початку цього календарного року: дохід, отриманий під час перебування на загальній системі оподаткування, та дохід, отриманий під час перебування на спрощеній системі оподаткування (за повні календарні квартали). Про це ми писали тут.

 

Надання в оренду нерухомості фізособою-«єдинником»: яких вимог дотримуватися? 
Відповідно до норм ПКУ фізособи-«єдинники» ІІ групи можуть надавати в оренду майно лише платникам єдиного податку, у тому числі юридичним особам – платникам ЄП, а також громадянам.

Платники єдиного податку третьої групи надають майно в оренду будь-яким особам.

Але є ще одне обмеження. Відповідно до норм ПКУ фізичні особи - підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів, не можуть застосовувати спрощену систему оподаткування.

Отже, якщо орендовані площі сумарно більші ніж зазначені в ПКУ, то ФОП може перебувати лише на загальній системі оподаткування. Про це докладніше читайте тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»