• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №02(75) | 11.02.2021 р.

Сімдесят п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №02(75) | 11.02.2021 р.

Це – вже сімдесят п’ятий загалом (і другий у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.
З моменту написання попереднього листа минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • наведемо особливості сплати ЄП фізособами 1 та 2 груп на період лікарняного чи щорічної відпустки;
  • нагадаємо, що для фізосіб-«єдинників» І, ІІ та ІІІ груп встановлено окремі формати декларацій;
  • розповімо, за якою формою звітують «єдинники» 4 групи за 2021 рік;
  • зазначимо, як заповнювати декларацію за 2020 рік фізособам-«єдинників»;
  • розповімо, як сформувати дохід юрособі-«єдиннику» у разі безоплатного отримання товарів;
  • підкреслимо, що фізособи-«єдинники» при поданні звіту з ЄСВ до 1 лютого не повинні перездавати звіт.

Гарного вам читання!

 

***

Поданий до 1 лютого звіт з ЄСВ не потрібно перездавати
Тернопільські податківці наголосили, що при поданні з 01.02.2021 року звіту за формами, відмінними від форм, встановлених наказом №670, їх приймання та опрацювання здійснюється відповідно до вимог нормативно-правових актів, щодо подання звіту за нечинними формами.

Якщо ж платником подано до 1 лютого 2021 року звіт за формою, що була передбачена Порядком у редакції наказу Мнфіну від 15.05.2018 р. №511, який пройшов всі контролі при завантаженні до Реєстру страхувальників та до Реєстру застрахованих осіб, у такого платника не виникає обов’язку перездавати звіт за оновленою формою.

 

Особливості сплати ЄП фізособами 1 та 2 груп на період лікарняного чи щорічної відпустки
Одеські податківці нагадали, що фізособи-«єдинники» І та ІІ груп звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

При цьому за пп. 298.3.2 ПКУ інформація про період щорічної відпустки і терміни тимчасової втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подається до органу податкової служби за заявою у довільній формі.

 

Для фізосіб-«єдинників» І та ІІ й ІІІ груп встановлено окремі формати декларацій
У режимі «Введення звітності» приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету користувач має можливість створювати, редагувати, підписувати та надсилати, зокрема, такі форми декларації:

  • за кодом форми F0103306;

  • за кодом форми F0103404 (річна – для платників єдиного податку першої та другої груп).

При формуванні декларації користувач самостійно встановлює фільтр за параметрами: «рік», «період», «тип форми» та обирає необхідну форму податкової декларації (наприклад, F0103306) за звітний період, щодо якого здійснюється звітування. В наступному вікні обирає «стан документа» та відповідний територіальний орган ДПС: «регіон», «район». Про це ми писали тут.

 

За якою формою звітують «єдинники» 4 групи за 2021 рік
Податківці з Офісу великих платників зауважили, що з метою недопущення зриву кампанії декларування єдиного податку четвертої групи у 2021 році та реалізації можливості подання податкової звітності платника єдиного податку четвертої групи в Електронному кабінеті за формою, яка затверджена наказом №752, суб’єкти господарювання з метою підтвердження/набуття статусу платника єдиного податку четвертої групи на 2021 рік можуть подати податкову звітність за формою, що затверджена наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. №578, у термін до 22 лютого включно.

 

Юрособа-«єдинник» ІІІ групи безоплатно отримала товар: чи визначати дохід? 
До суми доходу платника єдиного податку включається, зокрема, вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг).

Безоплатно отриманими вважаються товари (роботи, послуги), надані платнику єдиного податку згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними згідно зі законодавством, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення, а також товари, передані платнику єдиного податку на відповідальне зберігання і використані таким платником єдиного податку (п. 292.3 ПКУ).

Отже, до суми доходу підприємства – платника єдиного податку 3-ї групи включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг) з урахуванням звичайних цін. Про це читайте у нашій новині.

 

І наостанок – аналітика від редакції
За якою формою звітувати за 2020 рік? Який формат слід обрати для звітування? Чи будуть штрафи за помилки або несвоєчасне звітування? Як заповнювати розділи декларації? Про це ми писали тут.

***

Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»