• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №09(82) | 16.06.2021 р.

Вісімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №09(82) | 16.06.2021 р.

Це – вже вісімдесят другий загалом (і дев’ятий у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування.
З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • з’ясуємо, чи може юрособа-«єдинник» займатися ЗЕД;
  • дізнаємося, чи включається до доходу фізособи-«єдинника» позитивна різниця від продажу банком інвалюти за її дорученням;
  • розповімо, як виправити помилку у розрахунку частки с/г товаровиробництва;
  • дізнаємося, коли фізособа-«єдинник» через податковий борг має перейти на загальну систему;
  • підкреслимо,  що фізособи-«єдинники» І групи мають сплатити ЄП та ЄСВ за червень.

Гарного вам читання!

***

 

До уваги «єдинників» 1 групи! Не забудьте сплатити податок та ЄСВ за червень
Нагадаємо, що платники єдиного податку 1 групи тимчасово звільнялися від сплати єдиного податку, а також від ЄСВ з грудня 2020 року по травень 2021 року включно. Цей період, попри відсутність сплати, включається до страхового стажу підприємця, та вважається, що страхові суми були сплачені у розмірі мінімального страхового внеску.

Але з 1 червня 2021 року відновлюється обов’язок платників єдиного податку 1 групи сплачувати єдиний податок та ЄСВ.

Таким чином, сплатити єдиний податок за червень 2021 року необхідно до 20 червня, а ЄСВ за червень – до 20 липня 2021 р. Про це ми писали тут.

 

Коли фізособа-«єдинник» через податковий борг має перейти на загальну систему?
ДПС в Івано-Франківській області підкреслила: якщо у фізособи-«єдинника» І-ІІІ груп виник в середині кварталу податковий борг у сумі понад 3060 грн, то відлік двох послідовних кварталів (6 місяців) з метою її переходу на сплату інших податків і зборів починається з 1 числа місяця, наступного за кварталом, в якому виник такий борг. Водночас в такої фізичної особи – підприємця протягом шести місяців перевіряється наявність боргу на кожне 01 число місяця.

 

Як виправити помилку у розрахунку частки с/г товаровиробництва?
Відповідно до затвердженої форми декларації юрособи-«єдинника» 4 групи розрахунок є невід’ємною частиною податкової декларації, надається відповідно до пп. 298.8.1 ПКУ (примітка 16 до форми податкової декларації).

Саме тому подання уточнюючого Розрахунку окремо від Декларації не передбачено. Юрособа-«єдинник» 4 групи при виявленні помилки, що міститься у раніше поданому Розрахунку, може заповнити та подати уточнюючий Розрахунок (у тому числі в електронному форматі) тільки у складі уточнюючої Декларації. Про це читайте тут.

 

Чи може юрособа-«єдинник» займатися ЗЕД?
Кіровоградські податківці зауважили, що платник податків – юридична особа може перебувати на спрощеній системі оподаткування та застосовувати третю групу спрощеної системи оподаткування у разі здійснення зовнішньоекономічної діяльності лише за умови, що такий платник податків не здійснює діяльність, передбачену п. 291.5 ПКУ та відповідає вимогам, встановленим главою 1 розділу XIV ПКУ для застосування спрощеної системи оподаткування.

 

Чи включається до доходу фізособи-«єдинника» позитивна різниця від продажу банком інвалюти за її дорученням?
Дніпропетровські податківці наголосили, що датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). Для платника єдиного податку третьої групи, який є платником ПДВ, датою отримання доходу також є дата списання кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності.

Позитивна різниця від продажу банком іноземної валюти за дорученням ФОП не є доходом такого ФОП – платника єдиного податку.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»