• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №05(97) | 06.04.2022 р.

Дев’яносто сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №05(97) | 06.04.2022 р.

Це – вже дев’яносто сьомий загалом (п'ятий у 2022 році та другий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зауважимо, що для переходу на ЄП за ставкою 2% слід подати заяву;
  • визначимося, чи можуть «єдинники» зі ставкою 2% проводити негрошові розрахунки;
  • підкреслимо, що з 1 квітня фізособи-«єдинники» 1 та 2 груп звільнені від сплати ЄП;
  • розповімо,  чи підлягає анулюванню реєстрація платником ПДВ у разі переходу на ЄП за ставкою 2%;
  • проінформуємо, що для переходу ІТ-компаній до складу «Дія. Сіті» затверджено форму заяви.

Гарного вам читання!

 

***

Для переходу ІТ-компаній до складу «Дія. Сіті» затверджено форму заяви
Наказом від 17.03.2022 р. №99 Мінфін затвердив:

  • форму Заяви про перехід юридичної особи на оподаткування як резидента Дія. Сіті – платника податку на особливих умовах або відмову від такого оподаткування;
     
  • Порядок подання та розгляду Заяви про перехід юридичної особи на оподаткування як резидента Дія Сіті – платника податку на особливих умовах або відмову від такого оподаткування.

 

Чи можуть «єдинники» зі ставкою 2% проводити негрошові розрахунки?
Тернопільські податківці зауважили, що відповідно до п. 291.6 ПКУ платники єдиного податку першої-третьої груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Саме тому платники єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відсотки доходу не мають права здійснювати розрахунки у негрошовій формі, у тому числі залік зустрічних однорідних вимог, бартерні операції тощо.

 

З 1 квітня фізособи-«єдинники» 1 та 2 груп звільняються від сплати ЄП
Тимчасово, з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України,ФОП – платники єдиного податку першої та другої груп мають право не сплачувати єдиний податок.

При цьому такими особами декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця не заповнюється за відповідний період. Про це ми писали тут.

 

Чи підлягає анулюванню реєстрація платником ПДВ у разі переходу на ЄП за ставкою 2%?
Хмельницькі податківці підкреслили: оскільки режим єдиного податку за ставкою 2% має обмежений (тимчасовий) термін дії з подальшим автоматичним відновленням порядку обчислення ПДВ, він відрізняється від «класичного» єдиного податку, встановленого п. 291.5 ПКУ.

Тому суб’єктам господарювання, які обирають третю групу єдиного податку зі ставкою 2% доходу та на час переходу на спрощену систему оподаткування перебувають у статусі платника ПДВ, реєстрація платника ПДВ не анулюється, а є призупиненою на період перебування такого суб’єкта господарювання на третій групі єдиного податку зі ставкою 2% доходу.

 

Для переходу на ЄП за ставкою 2% слід подати заяву
Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування третьої групи зі сплатою 2-х відсотків з обороту, суб’єкт господарювання до останнього числа місяця, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, подає до контролюючого органу за місцем податкової адреси заяву.

Для цього такі суб’єкти господарювання повинні подати заяву за формою J0102003 через Електронний кабінет.

У ній обов’язковими для заповнення є рядки 1, 2, 3, 4, 5.1, 5.1.1 (обов'язково зазначається ставка у відсотках до доходу – 2%, 6,8). Графи Заяви, що стосуються реєстрації платником ПДВ, в даному випадку не заповнюються. Про це можна почитати тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»