• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №09 (101) | 21.06.2022 р.

Сто перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №09 (101) | 21.06.2022 р.

Це – вже сто перший загалом (девʼятий у 2022 році та шостий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло майже три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • визначимося, чи буде дохід при постачанні товару на загальній системі, а отриманні коштів на спецгрупі;
  • дізнаємося, чи існують обмеження щодо кількості видів діяльності у реєстрі «єдинників»;
  • нагадаємо про правила обліку доходів, витрат і товарний облік у ФОП–«єдинників»;
  • зʼясуємо, за який період слід буде подати додаток 2 до декларації ФОПу на спецгрупі;
  • зауважимо, що в «Дії» зʼявився тест для ФОПів щодо типу оподаткування;
  • проінформуємо, що тепер декларацію зі спецгрупи ЄП можна подавати через «Дію».

Гарного вам читання!

***

 

Постачання товару на загальній системі, а отримання коштів на спецгрупі: чи буде дохід?
Житомирські податківці підкреслили: якщо СГ у період перебування на загальній системі оподаткування було включено вартість реалізованих товарів (робіт, послуг) до доходу при обчисленні податку на прибуток або загального оподатковуваного доходу, то суми коштів за такі товари (роботи, послуги), які надійдуть на рахунок платника єдиного податку третьої групи у період його перебування на спецгрупі ЄП, не включаються до його доходу.

 

Чи існують обмеження щодо кількості видів діяльності у реєстрі «єдинників»?
Дніпропетровські податківці зауважили, що на підставі поданої ФОПом заяви про застосування спрощеної системи до реєстру платників єдиного податку вносяться відомості про види господарської діяльності, за умови, що ці види діяльності дають право застосовувати спрощену систему оподаткування.

При цьому ПКУ не передбачено обмежень для  ФОПів щодо кількості видів діяльності, які можуть бути внесені до реєстру платників єдиного податку.

 

В «Дії» зʼявився тест для ФОПів щодо типу оподаткування
Команда «Дії» створила тест з п’яти запитань, який допоможе обрати правильний тип оподаткування для вашого майбутнього бізнесу. Так ви уникнете проблем із податковою.

 Всього існує 4 групи ФОП відповідно до роду діяльності.

Тест на тип оподаткування можна пройти на порталі «Дія» за посиланням.

За який період слід буде подати додаток 2 до декларації ФОПу на спецгрупі?
Фізособи-«єдинники» ІІІ групи на спецгрупі у випадку визначення єдиного внеску подають у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду, Додаток 2 за підсумками звітного (податкового) року у складі декларації за грудень 2022 року.

Водночас такі платники подають Додаток 2 у складі декларації протягом року (поза межами звітного періоду) у разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності або призначення пенсії, матеріального забезпечення, страхових виплат. Про це ми зазначали тут.

Тепер декларацію зі спецгрупи ЄП можна подавати через «Дію»
За інформацією з Телеграм-каналу Федорова, з 13 червня «єдинникам» зі спецгрупи більше не потрібно заповнювати довгі форми.

Подання нової декларації має зайняти не більше 1 хвилини – просто введіть суму доходів в «Дії». А розмір податку розраховується автоматично. Далі декларація надходить до податкової служби.

Також в «Дії» ви можете одразу сплатити податок за декілька кліків. А вся звітність буде у вашому смартфоні.

І наостанок аналітика від редакції
Якщо ФОП є платником єдиного податку і не є платником ПДВ, він зобов’язаний вести тільки облік доходів. Облік витрат таким ФОПам вести не обов’язково. На відміну від них, ФОП – платники ЄП за ставкою 3% (платники ПДВ) повинні вести облік і доходів, і витрат. Про це ми писали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»