• Посилання скопійовано

«Зовнішньоекономічна діяльність» №11(25) | 11.12.2019 р.

Двадцять п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності

«Зовнішньоекономічна діяльність» №11(25) | 11.12.2019 р.

Це – вже двадцять п’ятий (і одинадцятий у цьому році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності.

У ньому ми пишемо про те, що цікавого та корисного сталося у сфері ЗЕД за два тижні.

 

Сьогодні ми:

  • проінформуємо, що з 9 грудня почала працювати нова ДМС;
  • поговоримо, до чого може призвести збитковість експортних операцій;
  • зазначимо, що з 7 грудня при митному декларуванні слід використовувати новий класифікатор;
  • розповімо, що пільгові ставки ввізного мита на російські товари діятимуть до кінця 2020 року;
  • дізнаємося, що ВРУ прийняла два законопроекти для імплементації Угоди FATCA;
  • визначимося, експорт та імпорт яких товарів буде ліцензуватися у 2020 році.

Гарного Вам читання!

***

 

Пільгові ставки ввізного мита на російські товари діятимуть до кінця 2020 року
Кабмін постановою від 04.12.2019 р. №983 вніс зміни до своєї постанови №1146, якою визначено ставки ввізного мита стосовно товарів, що походять з Російської Федерації.

Змінами продовжено до 31 грудня 2020 року (включно) застосування пільгових ставок ввізного мита, встановлених Митним тарифом України, щодо імпорту товарів, що походять з Російської Федерації. Про це ми писали тут.

 

Збитковість експортної операції: які наслідки при перевірці?
За позицією ВС, викладеній у постанові від 05.11.2019 р. у справі №804/2295/16, у разі встановлення недобросовісності ділової мети господарської операції (зокрема, у випадку збитковості експортної операції з причин реалізації товару нижче собівартості без наявності об’єктивних економічних підстав для цього), відповідна операція може бути кваліфікована як така, що вчинена поза межами господарської діяльності платника.

За таких обставин платник втрачає право на включення до податкового кредиту суми ПДВ щодо товарів/послуг, які не використані в господарській діяльності, що однак не збільшує базу оподаткування ПДВ за експортною операцією.

 

ВРУ прийняла два законопроекти для імплементації Угоди FATCA
3 грудня ВРУ прийняла законопроекти №2102 і №2103 у другому читанні. Зазначені документи були розроблені для імплементації Угоди між Урядами України та Сполучених Штатів Америки щодо поліпшення виконання податкових правил й застосування положень Закону США «Про податкові вимоги до іноземних рахунків» (FATCA).

Завдяки новим законопроектам Україна зможе здійснювати обмін інформацією в рамках різних міжнародних договорів. Про це докладніше ми розповідали тут.

 

Кабмін схвалив запуск роботи ДМС
4 грудня Кабінет Міністрів України ухвалив розпорядження про запуск Нової Митниці. Це дає можливість новоствореній Митній службі та її територіальним органам розпочати повноцінну роботу.

З 8 грудня Державній митній службі передаються повноваження Державної фіскальної служби з реалізації державної митної політики, державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування законодавства з питань державної митної справи.

І ще з 9 грудня діятимуть нові рахунки для сплати митних платежів. Про це ми писали тут.

 

Мінфін затвердив новий Класифікатор Державної митної служби
Мінфін наказом від 26.11.2019 р. №495 затвердив Класифікатор ДМС та її територіальних органів. Ознайомитись із ним можна тут.

За ним з 7 грудня 2019 року при оформленні митних декларацій слід користуватись новим Класифікатором для визначення, зокрема:

  • коду місця митного оформлення;
  • ознаки пункту пропуску;
  • назви місця митного оформлення;
  • адреси митного органу.

 

Експорт та імпорт яких товарів буде ліцензуватися у 2020 році?
25 листопада Мінекономіки розробило проекти переліків товарів, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, та квот на 2020 рік та проект постанови, якими вони затверджуються. Завантажити його можна тут>>

Так, цим документом затверджуються:

  • обсяги квот товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню;

  • перелік товарів (озоноруйнівних речовин), експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню;

  • перелік товарів, що можуть містити озоноруйнівні речовини, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню (крім товарів, що перевозяться у контейнерах з особистими речами);

  • перелік товарів, імпорт яких з Республіки Македонія підлягає ліцензуванню в рамках тарифної квоти відповідно до положень Угоди про вільну торгівлю між Республікою Македонія та Україною від 18 січня 2001 року;

  • перелік товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню.

При цьому невикористані у 2019 році суб’єктами ЗЕД ліцензії на експорт (імпорт) товарів, визначених у постанові КМУ № 1136, будуть дійсними до 1 березня 2020 р., якщо інше не передбачено відповідними міжнародними договорами України.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему зовнішньоекономічної діяльності ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»