• Посилання скопійовано

«Зовнішньоекономічна діяльність» №6(31) | 24.06.2020 р.

Тридцять перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності

«Зовнішньоекономічна діяльність» №6(31) | 24.06.2020 р.

Це – вже тридцять перший (і шостий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності. У ньому ми пишемо про те, що цікавого та корисного сталося у сфері ЗЕД за останній місяць.

Сьогодні ми:

  • поговоримо про розроблення Положення про митні декларації окремих типів;
  • дізнаємося, які форми статзвітів для ЗЕД Держстат оновив та з якої дати слід їх подавати;
  • зауважимо, що ВРУ прийняла новий закон про митний тариф;
  • розповімо, про оприлюднення проекту порядку щодо застосування штрафів за порушення у сфері ЗЕД;
  • наголосимо, що Уряд додав Панаму до офшорних зон. Тепер у переліку 42 країни.

Гарного Вам читання!

***

 

Мінфін розробив Положення про митні декларації окремих типів
22 червня 2020 року Мінфін оприлюднив проект постанови КМУ «Деякі питання, пов’язані із застосуванням митних декларацій окремих типів».

Ним пропонується:

  • затвердити Положення про митні декларації окремих типів. У ньому визначити вимоги до оформлення та використання митних декларацій окремих типів, на підставі яких товари, що переміщуються під митним контролем між двома митними органами України або в межах зони діяльності одного митного органу, декларуються у режим спільного транзиту, а також порядок внесення змін до таких митних декларацій, їх відкликання та визнання недійсними;

  • затвердити форму транзитного супровідного документу;

  • внести зміни до Положення про митні декларації, затвердженого постановою КМУ від 21.05.2012 р. №450.

 

Уряд додав Панаму до офшорних зон. Тепер у переліку 42 країни
Кабінет Міністрів України розпорядженням від 27.05.2020 р. №582-р вніс зміни до власного розпорядження від 23.02.2011 р. №143-р «Про віднесення держав до переліку офшорних зон».

З урахуванням Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» до переліку офшорних зон Кабмін додав Панаму.

Цьому розпорядженню передувало рішення Ради з економічних та фінансових питань ЄС від 18.02.2020 р. про включення Панами до свого списку офшорів. Про це ми писали тут.

 

Держстат підготував зміни для суб'єктів ЗЕД 
Держстат наказом від 11.06.2020 р. №173 скасовує з 1 лютого 2021 року форму №5-ЗЕЗ (місячна) "Звіт про експорт (імпорт) товарів, що не проходять митного декларування". Відповідно у новій редакції викладено заголовок наказу Держстату від 21.07.2017 р. № 190, яким вона була затверджена. 

Крім того,  з 1 січня 2021 року втратить чинність наказ Держстату від 09.07.2018 року №139, яким затверджено  форми державного статистичного спостереження зі статистики інвестицій зовнішньоекономічної діяльності:

  • №11-зез (ВПІ) (річна) "Звіт про взаємозв'язки підприємства з прямими іноземними інвестиціями в рамках відносин прямого інвестування";

  • №12-зез (ВПІ) (річна) "Звіт про взаємозв'язки підприємства - прямого інвестора в рамках відносин прямого інвестування".

Про це читайте докладніше ось тут.

 

ВРУ прийняла новий закон про митний тариф.
4 червня Верховною Радою України прийнято Закон «Про Митний тариф України» (законопроект №3228). Він має набрати чинності з 1 липня 2020 року (проте поки ще знаходиться на підписі у Президента).

Законом оновлена номенклатура Митного тарифу України на основі актуалізованої редакції Гармонізованої системи опису і кодування товарів версії 2017 року, яка містить 233 зміни. 85 з них стосується сільськогосподарської галузі, 45 – хімічної галузі, 13 – лісового сектора, 15 – текстильної промисловості, 6 – чорних та кольорових металів, 35 – машинобудівної галузі, 8 – транспорту, 26 – інших галузей.

Згідно зі Законом, ставки ввізного мита на товари не змінюються, а передбачено лише зміни, доповнення, уточнення кодів та описових частин окремих товарів, приміток до товарних груп.

 

Порядок застосування штрафів за порушення у сфері ЗЕД: версія №3 від податківців
18 червня 2020 року ДПСУ  оприлюднила на своєму вебсайті проект постанови КМУ «Про затвердження Порядку застосування податковими органами заходів впливу у вигляді штрафних санкцій до юридичних осіб (крім уповноважених установ) за порушення вимог валютного законодавства» (завантажити).

Проект Порядку можна переглянути за посиланням>>

Цей документ визначає порядок застосування податковими органами заходів впливу у вигляді штрафних санкцій до юридичних осіб (крім уповноважених установ) за порушення вимог валютного законодавства, а також встановлює розмір штрафних санкцій.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему зовнішньоекономічної діяльності ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»