• Посилання скопійовано

«Зовнішньоекономічна діяльність» №7(32) | 21.07.2020 р.

Тридцять другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності

«Зовнішньоекономічна діяльність» №7(32) | 21.07.2020 р.

Це – вже тридцять другий (і сьомий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності. У ньому ми пишемо про те, що цікавого та корисного сталося у сфері ЗЕД за останній місяць.

 

Сьогодні ми:

  • розкажемо, як працювати з електронними накладними у ЗЕД-перевезеннях;
  • зауважимо, що з 30 червня діє порядок захисту інтелектуальної власності в сфері ЗЕД;
  • визначимося, що змінилося в оподаткуванні ПДВ для експортерів та імпортерів;
  • наголосимо, що з 3 липня почав діяти новий Закон про митний тариф;
  • проінформуємо, що Кабмін продовжив заборону на експорт протиепідемічних товарів до 1 серпня.

Гарного вам читання!

***

Електронна накладна у ЗЕД-перевезеннях: як діють нові норми? 
Податківці з Офісу великих платників зауважили, що відповідно до Закону від 03.06.2020 р. №660-IX  Україна приєднується до Протоколу, що вчинений 20.02.2008 у м. Женева.

Норми Протоколу визначають, що накладна, передбачена Конвенцією, а також будь-яка вимога, декларація, інструкція, запит, застереження чи інше повідомлення, пов'язане з виконанням умов договору перевезення, до якого застосовується Конвенція, можуть бути оформлені у вигляді електронного повідомлення.

Електронна накладна, яка відповідає положенням цього Протоколу, вважається еквівалентною накладній, передбаченій Конвенцією, і тому має таку саму доказову силу та дію, як і ця накладна.

 

З 30 червня діє порядок захисту інтелектуальної власності в сфері ЗЕД 
30 червня набрали чинності накази Мінфіну від 09.06.2020 р. №281 та №282, спрямовані на удосконалення захисту прав інтелектуальної власності на митниці. 

Наказ №281 запроваджує єдиний підхід та порядок застосування митними органами заходів до товарів, що підозрюються у порушенні прав інтелектуальної власності, а також стандартизовані форми взаємодії з правовласниками та декларантами.

Наказом №282 вдосконалено порядок реєстрації прав інтелектуальної власності у митному реєстрі, запроваджено форми заяв, які використовуються у країнах ЄС, а також переведено в електронну форму комунікації між правовласниками та Держмитслужбою. Про це ми писали тут.

 

Що змінилося в оподаткуванні ПДВ для експортерів та імпортерів
З 23 травня базою оподаткування для операцій з експорту товарів є договірна (контрактна) вартість таких товарів, зазначена в митній декларації (п. 189.17 ПКУ). Відображаємо у декларації з ПДВ (рядки 2.1 та 2.2): обсяги експортної операції (база оподаткування) визначається, як договірна (контрактна) вартість товарів, зазначена в графі 42 «Ціна товару» митної декларації.

З цієї ж дати експорт соєвих бобів, насіння свиріпи та ріпаку нині (з 23.05.2020 року) оподатковуються за нульовою ставкою, тобто матимуть право на відшкодування ПДВ.

Імпорт племінних чистопородних тварин (за кодами УКТЗЕД визначеними п. 197.18 ПКУ) підлягає оподаткуванню на загальних підставах, окрім тих, що здійснюються сільськогосподарськими товаровиробниками, які звільняються від оподаткування. Про це ми зауважували тут.

 

З 3 липня почав діяти новий Закон про митний тариф 
З 3 липня  Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності (УКТЗЕД) приведена у відповідність до сучасної редакції Гармонізованої системи опису та кодування товарів Всесвітньої митної організації (останньої версії 2017 р.).

Сучасна УКТЗЕД спростить співставлення даних митної статистики, забезпечить спрощення аналізу товарних потоків на митному кордоні України, пришвидшить митне оформлення.  

Усі зміни в сучасній версії УКТЗЕД є дзеркальним відображенням (автентичним перекладом) змін, що відбулися при переході до Гармонізованої системи сучасної версії 2017 року. Про це ми вказували ось тут.

 

Кабмін продовжив заборону на експорт протиепідемічних товарів до 1 серпня 
3 липня 2020 року набрала чинності постанова КМУ від 01.07.2020 р. №557. Нею внесено зміни до додатку 1 Постанови №1109 «Обсяги квот товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню у 2020 році».

Так, передбачено перенесення з 1 липня на 1 серпня 2020 року строку, на який було запроваджено ліцензування експорту товарів протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом Covid-2019. Про це читайте тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему зовнішньоекономічної діяльності ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»