• Посилання скопійовано

«Зовнішньоекономічна діяльність» №12(37) | 28.12.2020 р.

Тридцять сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності

«Зовнішньоекономічна діяльність» №12(37) | 28.12.2020 р.

Це – вже тридцять сьомий (і дванадцятий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності. У ньому ми пишемо про те, що цікавого та корисного сталося у сфері ЗЕД за останній місяць.

 

Сьогодні ми:

  • наголосимо, що імпортні вакцини від COVID-19 звільнили від ввізного мита та ПДВ;
  • зазначимо, що Митний кодекс змінять з метою удосконалення складання митних декларацій;
  • зауважимо, що Рада ратифікувала Угоду про політичне співробітництво і вільну торгівлю з Великою Британією;
  • з’ясуємо, що понад 30% великих суб’єктів ЗЕД порушують вимоги валютного законодавства;
  • проінформуємо, що з 3 грудня Держмитниця працює як єдина юрособа;
  • розповімо, що в Україні запустили Єдиний експортний вебпортал.

Гарного вам читання!

***

Імпортні вакцини від COVID-19 звільнили від ввізного мита та ПДВ
Кабмін постановою від 02.12.2020 р. №1178 вніс зміни до постанови від 20.03.2020 р. №224. Нею затверджено перелік лікарських засобів та медичних виробів, які звільняються від сплати ввізного мита та податку на додану вартість. Перелік доповнений новими позиціями. Зокрема, до нього включені Vaccines (вакцини проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2).

Крім того, від податків звільнюються такі лікарські засоби: Levofloxacin; Cefoperazone and beta -lactamase inhibitor; Cefotaxime; Cefotaxime, combinations; Cefepime; Immunoglobulin; Ceftriaxone, combinations; Cefditoren.

Митний кодекс змінять з метою удосконалення складання митних декларацій 
16 грудня Кабінет Міністрів схвалив проєкт Закону «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо урегулювання процедури складання митних декларацій на товари, які підпадають під різні товарні підпозиції згідно з УКТЗЕД, відповідно до Митного кодексу Європейського Союзу» та передав його на розгляд ВРУ.

Підготовлені Мінфіном та Держмитслужбою зміни обумовлені необхідністю імплементації до національного законодавства положень Митного кодексу Європейського Союзу відповідно до Угоди про асоціацію у частині положень щодо процедури складання митних декларацій на товари, які підпадають під різні товарні підпозиції згідно з УКТЗЕД у межах однієї товарної позиції УКТЗЕД.

Рада ратифікувала Угоду про політичне співробітництво і вільну торгівлю з Великою Британією
16 грудня Верховною Радою України прийнято Закон «Про ратифікацію Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії» (проєкт Закону зареєстровано за №0083). Про це ми писали тут.

Понад 30% великих суб’єктів ЗЕД порушують вимоги валютного законодавства 
«Станом на сьогодні в Офісі великих платників податків ДПС перебувають на обліку 480 суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. З них по 147 суб’єктах (або 30,6%) протягом поточного року отримано повідомлення уповноважених банків про порушення термінів розрахунків в іноземній валюті», - зазначила заступник начальника Офісу великих платників податків ДПС Анна Пужай-Череда.

Проаналізувавши отриману інформацію, фахівцями Офісу до введення карантинних заходів перевірено 32 платника податків на предмет дотримання вимог валютного законодавства, із них 17 працювали з порушеннями.

Загальна сума донарахованої пені за недотримання термінів розрахунків в поточному році становить понад 3 млн грн, а відповідний показник сплати до бюджету, з врахуванням контрольно-перевірочних заходів минулих років, становить в сумі понад 8 млн гривень.

З 3 грудня Держмитниця працює як єдина юрособа 
З 3 грудня 2020 року створено 26 митниць як відокремлені підрозділи Держмитслужби. Така інформація міститься на сайті ДМС.

Нові митні підрозділи отримали своїх керівників, але поки вони є виконуючими обов'язками «в.о.».

П.І.Б. очільників регіональних митниць можна переглянути за посиланням.

Нагадуємо, що ще 30 вересня Уряд прийняв рішення про ліквідацію регіональних органів ДПС та Держмитслужби як окремих юросіб. Зокрема, 2 листопада 2020 року до ЄДР внесли запис про припинення Київської митниці, як юридичної особи в результаті її реорганізації. Про це тут.

В Україні запустили Єдиний експортний вебпортал
23 грудня Офіс з просування експорту на платформі Дія.Бізнес за їх підтримки запустив Єдиний експортний вебпортал – онлайн-платформу для експортерів та компаній, зацікавлених в експорті.

Метою запуску вебпорталу є підвищення рівня національного експорту та надання підтримки підприємствам для виходу на нові ринки, а також іноземним компаніям, що зацікавлені в імпорті товарів та послуг з України і налагодженні партнерських відносин. Детальніше про Єдиний експортний вебпортал за посиланням.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему зовнішньоекономічної діяльності ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»