• Посилання скопійовано

«Зовнішньоекономічна діяльність» №01(38) | 12.02.2021 р.

Тридцять восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності

«Зовнішньоекономічна діяльність» №01(38) | 12.02.2021 р.

Це – вже тридцять восьмий (і перший у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності. У ньому ми пишемо про те, що цікавого та корисного сталося у сфері ЗЕД за понад місяць, що минув з написання останньої розсилки.

 

Сьогодні ми:

  • зазначимо, що з 30 січня діють оновлені Переліки №224 та №225 звільнених від ПДВ товарів;
  • розповімо про затвердження Порядку заповнення митних декларацій окремих типів;
  • з’ясуємо,  як ДПС виявляє ухилення від сплати податків в ЗЕД-діяльності;
  • підкреслимо, що Уряд затвердив перелік товарів, експорт та імпорт яких буде ліцензуватися у 2021 році;
  • проінформуємо, що Уряд ухвалив законопроєкт щодо посилення захисту національних експортерів.

Гарного вам читання!

 

***

Затверджено Порядок заповнення митних декларацій окремих типів
Мінфін наказом від 22.12.2020 р. №795 затвердив Порядок заповнення митних декларацій окремих типів.

Цей Порядок встановлює правила та особливості заповнення митних декларацій окремих типів у вигляді структурованого електронного повідомлення та на паперовому носії на бланках чи за формою єдиного адміністративного документа (далі - ЄАД) форми МД-2 і додаткових аркушів до нього форми МД-3.

Заповнення митних декларацій окремого типу здійснює суб'єкт режиму або від імені суб'єкта режиму підприємство, яке надає послуги з декларування товарів, шляхом внесення інформації до визначених елементів даних з урахуванням особливостей, визначених цим Порядком.

Цей наказ набрав чинності 29 січня 2021 року (з дня його офіційного опублікування). Про це ми писали тут.

 

Як ДПС виявляє ухилення від сплати податків в ЗЕД-діяльності 
Податківцями Львівщини було проведено дослідження операцій суб’єкта господарювання, який здійснював експорт сільгосппродукції.

Управлінням боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом ГУ ДПС у Львівській області встановлено, що виробник експортованої продукції здійснював перепродаж сільгосппродукції підприємствам, зареєстрованим за однією податковою адресою, засновником та посадовою особою яких є одна й та ж особа. При цьому у підприємства по ланцюгу постачання продукції експортеру не відображено в податковому обліку операції з реалізації продукції, що призвело до заниження ПДВ на загальну суму понад 4,7 млн грн та податку на прибуток на суму 1,4 млн грн.

 

Експорт та імпорт яких товарів буде ліцензуватися у 2021 році: перелік від КМУ 
Кабмін постановою від 28.12.2020 р. №1329 затвердив на 2021 рік:

  • обсяги квот товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню, згідно з додатком 1;

  • перелік контрольованих речовин (озоноруйнівних речовин та фторованих парникових газів), експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню, згідно з додатком 2;

  • перелік товарів та обладнання, що можуть містити озоноруйнівні речовини та фторовані парникові гази, експорт та імпорт яких підлягає ліцензуванню (крім товарів та обладнання, що перевозяться у контейнерах з особистими речами), згідно з додатком 3;

  • перелік товарів, імпорт яких з Республіки Північна Македонія підлягає ліцензуванню в рамках тарифної квоти відповідно до положень Угоди про вільну торгівлю між Україною та Республікою Македонія від 18 січня 2001 р., згідно з додатком 4;

  • перелік товарів, експорт яких підлягає ліцензуванню, згідно з додатком 5.

При цьому не використані у 2020 році суб’єктами ЗЕД ліцензії на експорт (імпорт) товарів, визначених у постанові КМУ №1109, дійсні до 1 березня 2021 р., якщо інше не передбачено відповідними міжнародними договорами України. Про це читайте у нашій новині ось тут.

 

Уряд ухвалив законопроєкт щодо посилення захисту національних експортерів
20 січня на засіданні Уряду прийнято законопроєкт, яким посилюється захист національних економічних інтересів України під час поширення політики протекціонізму у світі та наявності надзвичайних ситуацій в міжнародних відносинах.

Проєктом Закону пропонується внести зміни до Закону про ЗЕД, які, зокрема:

  • запроваджують на законодавчому рівні порядок захисту прав та інтересів суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності України під час проведення іноземними державами або іншими суб’єктами міжнародного права антидемпінгових, антисубсидиційних або спеціальних розслідувань щодо імпорту товарів українського походження та порядок захисту прав та інтересів України в рамках СОТ та міжнародних договорів України в торговельно-економічній сфері;

  • передбачають надання права Мінекономіки на представництво та самопредставництво інтересів Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі в судах;

  • розмежовують механізм застосування Україною заходів у відповідь на міжнародно-протиправні діяння та/або недружні дії іноземної держави або іншого суб’єкта міжнародного права стосовно України окремо від застосування Україною заходів у відповідь на дискримінаційні дії іноземної держави або іншого суб’єкта міжнародного права стосовно суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності України.

 

З 30 січня діють оновлені Переліки №224 та №225 звільнених від ПДВ товарів
Кабмін постановою від 27.01.2021 р. №54 вніс зміни до переліків, затверджених постановами від 20 березня 2020 р. №224 і 225. Нагадаємо, що операції з товарами, які наведені у цих постановах (в тому числі імпорт та реалізація на території України), звільняються від оподаткування ПДВ згідно з п. 71 підрозділу 2 розділу XX ПКУ.

Постанову №54 було опубліковано в "Урядовому кур'єрі" №20 від 30.01.2021 р. Відповідно оновлені переліки запрацювали з 30 січня.  До цієї дати діяли старі переліки товарів. 

Зокрема, у Переліку №224 було розширено список деякими позиціями.

Крім того, у новій редакції було викладено підрозділ «Засоби індивідуального захисту» розділу «Медичні вироби, медичне обладнання та інші товари, що необхідні для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Хоча фактично змін у переліку не відбулось, проте було додано два уточнення:

* До позиції «медична маска» додається документ про відповідність ДСТУ EN 14683:2014 та/або EN 14683:2005.

** До зазначеної позиції товарів (халат ізоляційний медичний одноразовий і костюм біологічного захисту/комбінезон) додається документ про відповідність ДСТУ EN 14126:2008 та/або EN 14126:2003.

Тобто, щоб зазначені в уточненнях вище товари підпали під дію пільги з ПДВ при їх імпорті або реалізації на території України на них має бути в наявності документ про відповідність ДСТУ. Про це все ми писали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему зовнішньоекономічної діяльності ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»