• Посилання скопійовано

«Зовнішньоекономічна діяльність» №02(39) | 19.03.2021 р.

Тридцять дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності

«Зовнішньоекономічна діяльність» №02(39) | 19.03.2021 р.

Це – вже тридцять дев’ятий (і другий у 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності. У ньому ми пишемо про те, що цікавого та корисного сталося у сфері ЗЕД за місяць, що минув з написання останньої розсилки.

Сьогодні ми:

 

  • проінформуємо, що Уряд спростив ліцензування у сфері ЗЕД;
  • зазначимо, що у березні почав діяти режим спільного транзиту в Україні;
  • розповімо, що з 1 липня діятимуть уніфіковані ставки ввізного мита на текстильну сировину;
  • повідомимо, що з 17 березня трейдери можуть обирати з двох систем поміщення товарів у режим транзиту;
  • підкреслимо, що Уряд підтримав зміни до Митного кодексу щодо спрощення митних формальностей для груп товарів.

Гарного вам читання!

 

***

Уряд підтримав зміни до Митного кодексу щодо спрощення митних формальностей для груп товарів
17 березня Кабмін на черговому засіданні схвалив проєкт Закону «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо підтвердження суб’єктами господарювання дотримання заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності».

Проєкт Закону позбавляє суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності необхідності подавати митним органам додаткові документи, відомості, а іноді проводити додаткові експертизи для підтвердження того, що відповідні товари не є об’єктами регулювання законів України, які встановлюють обмеження щодо переміщення товарів через митний кордон України.

Очікується, що прийняття цього Закону дасть змогу забезпечити сприяння міжнародній торгівлі шляхом спрощення митних процедур та розвитку митного сервісу для міжнародної торгівлі.

 

З 17 березня трейдери можуть обирати з двох систем поміщення товарів у режим транзиту
Від 17 березня трейдери можуть самостійно обирати одну з двох систем для поміщення товарів у режим транзиту: або NCTS, або національну систему контролю доставки товарів. Про це розповідала ДМСУ в Facebook.

На етапі національного застосування до NCTS поступово буде під’єднано всі митниці: першими – митниці на західному кордоні, потім – найбільші внутрішні митниці та надалі  інші митниці.

Етап національного застосування передбачає, що трейдер самостійно обирає систему, в яку він хоче подати транзитну декларацію: NCTS або національну систему контролю доставки товарів. Залежно від обраної системи він заповнює декларацію або T1UA, або звичну ЕЕ.

Правила транзиту в двох системах дещо відмінні. Застосування NCTS дозволяє розпочати «накопичення» 50-ти декларацій, необхідних для подання документів на отримання спеціальних транзитних спрощень.

 

Уніфіковано ставки ввізного мита на текстильну сировину
Закон №1261 уніфікує ставки ввізного мита на товари легкої промисловості, що прискорить митне оформлення таких товарів і сприятиме розвитку галузі.

Зокрема, закон вносить зміни до розділу XI «Текстильні матеріали та текстильні вироби» Митного тарифу України, якими встановлюються пільгові ставки ввізного мита у розмірі 0% на пряжу, волокно, нитки, що не виробляються в Україні (шовк, вовна, тонкий та грубий волос тварин; пряжа і тканини з кінського волосу, бавовна, інші рослинні текстильні волокна; пряжа з паперу і тканини з паперової пряжі).

Також встановлюються пільгові ставки ввізного мита в розмірі від 1% до 8% на готову продукцію – тканини, фетр і повсть, сітки плетені, шпагат і канати тощо.

Водночас закон підвищує повні ставки ввізного мита до 10% на товари легкої промисловості за тими товарними підкатегоріями, де такі ставки менші від 10%.

Але все це запрацює з 1 липня 2021 року.

 

Почав діяти режим спільного транзиту в Україні
За інформацією Мінфіну, з 5 березня почали діяти:

1. Порядок виконання митних формальностей при застосуванні режиму спільного транзиту з використанням електронної транзитної системи, яким, зокрема, встановлено особливості:

  • виконання митних формальностей під час поміщення товарів у режим спільного транзиту,

  • переміщення товарів у режимі спільного транзиту,

  • завершення режиму спільного транзиту та зняття з контролю операції режиму спільного транзиту на митній території України.

2. Порядок допущення транспортних засобів та контейнерів до перевезення товарів під митними пломбами в режимі спільного транзиту, яким визначено особливості допущення транспортних засобів та контейнерів до перевезення товарів під митними пломбами в режимі спільного транзиту.

Розроблений Мінфіном наказ є черговим кроком для приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту.

 

Уряд спростив ліцензування у сфері ЗЕД 
24 лютого на засіданні Уряду схвалено законопроєкт, метою якого є лібералізація законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та удосконалення інституту нетарифного регулювання.

Так, проєктом Закону пропонується:

  • скоротити кількість документів, які подаються на отримання ліцензій на імпорт/експорт товарів та спеціальних ліцензій. Також передбачена можливість подання та отримання ліцензій в електронній формі;

  • актуалізувати окремі терміни та процедурні норми ліцензування;

  • скасувати застарілі звіти та фінансові санкції за ненадання таких звітів.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему зовнішньоекономічної діяльності ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»